En times tråkk kan lade familiens mobiler

112

Trimsykkelen HR Bank fra Litauens Tukas EV gir deg muligheten til å generere strøm og lade familiens mobiler ved å tråkke selv. Den fungerer også som et nødbatteri for viktig elektronisk utstyr. Utforsk denne innovative og bærekraftige løsningen for uavhengig strømforsyning og energigjenvinning.

Årets mest tøysete konsept?

Synes du du får irriterende lite tilbake for treningsturen av å løpe eller sykle rundt i fuglekvitter og skogens ro?

I så fall er du tilsynelatende markedet Litauens Tukas EV sikter seg inn på med trimsykkelen HR Bank.

Her kan du tråkke, svette og slite - i den stillestående lufta innendørs, i trygg forvissning om at du lager nok strøm til å lade en mobiltelefon hvert kvarter. Eller fire telefoner i timen.

Bærekraftig og nødbatteri

Sykkelen er også et nødbatteri som lagrer inntil 2 kWt.

Tukas EV forklarer at den kan holde viktig maskinvare som datamaskiner og medisinske kjøleskap gående i alt fra timer til flere dager.

Løsningen er også tenkt som «uavbrutt strømforsyning» (UPS) for slike ting. Sykkelen står altså da tilkoblet strømnettet til strømmen eventuelt går - og bytter automatisk over til batteridrift når strømmen går. Den kan også lade direkte fra solceller.

Pris og materialer

Trimsykkelen er ganske dyr. Den koster mellom 3000 euro til 3500 euro for «luksusversjonen», hvis du plukker alt av tilbehør og ekte skinn på detaljene. Altså 35.000 kroner til 41.000 kroner.

Det meste av materialer rundt batteriet, herunder plast og aluminium, skal være resirkulert - og resirkulerbart. Men selskapet sier heller lite om selve batteriet inni sykkelen.

Uavhengighet fra strømnettet

Selskapet bak hevder seg inspirert av både krigen i Ukraina og idéen om å få noe mer ut av energien vi mennesker dytter ut gjennom vår integrerte sykkelmotor:

"Tanken er at en person som kjøper en HR bank kan bruke den ikke bare som et batteri ladet fra solen eller strømnettet, men i mangel av slike kilder kan lade den ved å tråkke selv."

Samtidig som både bærekraft, resirkulerte materialer og muligheten til å leve noe mer frittstående fra elnettet fremheves av selskapet er det likevel verdt å dvele ved noen punkter her.

Kostnad og strømpriser

Prisen er et moment. Strømbanker på rundt 2 kWh koster fra 20.000 kroner. Det innebærer at HR Bank er 15.000 kroner dyrere, og i sin lyxigste utgave koster det dobbelte. Da har du en trimsykkel og en pult inkludert.

Trimsykler er dog i seg selv ikke dyre og starter langt lavere enn 15.000 kroner.

Vi i Tek regnet på kostnadene for å lade en mobil da strømmen var dyrest i fjor vinter. Vi kom frem til at én full lading kostet 2,9 til 8,6 øre - før strømstøtte, ved en strømpris oppunder 6 kroner.

Det er billig å lade en mobil uansett hvor dyr strømmen er. Selv fire mobiler daglig - eller en times intens trening på sykkelen - vil ikke utgjøre mer enn en håndfull øre.

Trådløs lading – slik virker det | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Rådyr strøm: Så mye koster det å lade elbilen og mobilen din nå

Sibirkulde, europeisk gassmangel og nedstenging av svenske kjernekraftverk gir på ny sjokkartede strømpriser både i Europa og her på berget.

Tirsdag er gjennomsnittsprisen på Øst-, Sør- og Vestlandet på hele 5,74 kroner per kilowattime, mens det i den dyreste timen - mellom 17 og 18 - koster hele 8,79 kroner per kilowattime.

Selv i Nord-Norge, som vanligvis har vært forskånet for de aller høyeste strømprisene, betaler de godt over fem kroner kilowattimen tirsdag - før prisene igjen faller betydelig onsdag.

På toppen av dette kommer avtalespesifikke påslag og nettleie, mens strømstøtten fra staten kan trekkes fra. Akkurat hvor mye den utgjør i kroner og øre vet vi imidlertid ikke sikkert før måneden er over.

I Norge er det primært oppvarming av bolig og bruk av varmtvann som gjør at regningen svir når strømmen er dyr.

Men hva med alle de mindre elektriske dingsene vi bruker, som laptopen, mobilen og elsykkelen? Kan du spare noe på å redusere bruken av dem når strømmen er på sitt høyeste?

Eller hva med elbilen? Den må da i alle fall være dyr nå, med sitt gigantiske batteri?

Prisen på lading av mindre elektriske dinger

Under har vi regnet ut hva det koster deg å lade vanlige småelektriske artikler fra helt tomt til helt fullt batteri med dagens snittpris på 5,74 kroner per kilowattime.

Så langt denne måneden har gjennomsnittsprisen på Øst- og Sørlandet vært 4,43 kr per kilowattime inkludert moms. Strømstøtten dekker 90 prosent av gjennomsnittsprisen over 70 øre per kilowattime (87,5 øre inkludert moms), som så langt denne måneden gir 3,20 kroner per kilowattime i strømstøtte.

Som du ser, koster det fremdeles lite å lade de mindre batteridrevne dingsene dine. Potensialet for å spare penger ved å lade dem opp når strømmen er billigere, er dermed ekstremt lite.

Selv om du finner på å sette i gang en hurtiglading av telefonen din akkurat når strømmen er på det høyeste i kveld, mellom klokken 17 og 18, havner regningen på maksimalt 7,8 øre. Da basert på en timespris på 8,79 kroner per kilowattime.

Elbilens kostnad

Det åpenbare unntaket blant de batteridrevne tingene våre er elbilen.

Om vi tar utgangspunkt i dagens snittpris vil en elbil med batteri på 50 kilowattimer koste omtrent 287 kroner å fullade, mens en Tesla Model 3, med batteri på 75 kilowattimer, koster 262 kroner. Da før avgifter og avtalespesifikke påslag, men også før strømstøtte.

Lader du bilen de timene strømmen er på sitt dyreste i ettermiddag, kan du legge på omtrent femti prosent. Hurtiglading reduserer – ikke overraskende – tiden du må ha mobilen tilkoblet en lader betraktelig. Med en hurtiglader kan du som regel lade mobilen din fra null til femti prosent på en snau halvtime – og i løpet av halvannen time er batteriet fulladet.

Hurtiglading er perfekt til «klattlading», som anbefales for å forlenge batterilevetiden. Du bør generelt forsøke å holde batterinivået mellom 40 og 80 prosent. Nettopp derfor vil mange moderne mobiltelefoner lade batteriet hurtig opptil 80 prosent og deretter senke hastigheten. Med hurtiglading er det langt enklere å holde mobilen din i den «sunne» batterisonen.

En rask boost av batteriet kommer godt med når du har dårlig tid. Lad mobilen mens du tar en rask dusj mellom jobb og restaurantbookingen, på flyplassen mens du venter på å gå om bord eller hvis du på en kafé under en lang bytur.

I tillegg blir det enklere å unngå lading over natten, noe som ikke anbefales på grunn av brannsikkerhet. Dette vil du også merke på din iPhone etter å ha oppdatert den til iOS 13 – her innføres valget for optimalisert batterilading, som ikke lader batteriet over 80 prosent før mobilen skjønner at du trenger det. I Android finner du batterivalgene i innstillingene.

En times tråkk kan lade familiens mobiler - Diskuter artikler (Tek.no) -  Diskusjon.no
Bildekilde: www.diskusjon.no