Når kom bærbar PC?

10.01.2024, 13:35 57

Den første bærbare datamaskinen, ofte kalt laptop, ble introdusert av Apple i 1991. Denne typen datamaskin hadde integrert pekeenhet og tastatur plassert lenger frem for å gi støtte til håndleddene, slik at man ikke trengte et bord for å bruke den.

Bærbare datamaskiner, også kjent som bærbare PCer, ble tilgjengelige på markedet allerede på begynnelsen av 1980-årene. Det var mot slutten av tiåret at de ble tilstrekkelig lette, kraftige og hadde gode batterier for å bli populære. Dette er også tiden da betegnelsen "laptop" ble brukt.

Tidligere var bærbare maskiner ofte brukt som tilleggsutstyr til kraftigere stasjonære modeller. Nå er bærbare PCer kompakte, lette, har høykvalitets LCD-skjermer, oppladbare batterier som varer mange timer, og yter like godt som stasjonære modeller.

Mange oppgaver som tidligere ble utført på bærbare PCer, blir nå gjort på nettbrett og smarttelefoner. Fordelen med PCer er at de har et fysisk tastatur og kan enkelt kobles til eksterne enheter som mus og skrivere.

Osborne 1, som ble lansert i april 1981 av Osborne Computer Corporation, var den første bærbare datamaskinen som ble en kommersiell suksess. Den veide nesten 11 kilo og hadde en hard plastkoffert for enkel transport.

En bærbar datamaskin er spesielt designet for mobil bruk ved å være flat og lett nok til å brukes i fanget. Skjermen og tastaturet bør være av en viss størrelse for å være et godt alternativ til stasjonære maskiner.

Bærbare datamaskiner kan være omtrent dobbelt så dyre som stasjonære med tilsvarende ytelse på grunn av kostbare komponenter. Overoppheting kan også være et problem, og etter noen års bruk kan bærbare slå seg av på grunn av ansamling av støv på prosessorkjøleren.

De fleste PC-leverandører tilbyr bærbare datamaskiner. Salget av ferdige bærbare PCer har oversteget salget av stasjonære i Norge. Det kan være vanskelig å kjøpe deler spesifikt beregnet for bærbare datamaskiner.

Har du et spørsmål? Spør oss!

Folk spør også

Hvordan koble til Jbl lydplanke til TV?

lagt til på 10.02.2024, 12:16

Hvor lang tid tar det å få EU-kontroll?

lagt til på 10.01.2024, 12:39

Hvor mye koster Powerwall?

lagt til på 08.02.2024, 06:29

Hva koster det å ringe med Messenger?

lagt til på 27.04.2024, 16:33

Hvorfor heter det laptop?

lagt til på 10.01.2024, 17:06