Advarer mot elbil-hurtiglading hvis du har pacemaker

88

Les om advarsler fra bilprodusenter angående elbil-hurtiglading for personer med pacemaker. Få innsikt i risikoen og anbefalinger for trygg bruk av elbiler. | 32Chip

Advarsler fra bilprodusenter

I en nylig oppdagelse har det blitt avdekket advarsler fra flere bilprodusenter angående bruk av elbil-lading for personer med pacemaker. Blant disse produsentene er Kia, Peugeot, Toyota, Tesla, Volvo og Polestar, i tillegg til Mitsubishi. Spesielt hurtiglading har blitt nevnt som en potensiell risiko for pacemaker-brukere. Disse hurtigladerne kan generere høy elektromagnetisk støy som kan påvirke pacemakerens funksjon.

Advarer mennesker med pacemaker mot å lade elbil
Bildekilde: www.motor.no

Polestar advarer mot trådløs lading

I instruksjonsboken til den populære elbilen Polestar 2 advarer Polestar mot trådløs lading og bruk av nøkkelfri opplåsing for personer med pacemaker. De påpeker at trådløs lading kan påvirke funksjonen til pacemakeren eller andre innopererte medisinske enheter. Kommunikasjonsansvarlig Kristin Fjeld fra Polestar Norge understreker imidlertid at de elektromagnetiske feltene generert av bilen er så lave at de ikke vil påvirke pacemakerens ytelse. Likevel anbefales det å være forsiktig med hurtiglading.

Dette har vi funnet ut om elbil og pacemaker - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Fare for forstyrrelser

Kia Norge bekrefter også at det kan være fare for forstyrrelser av andre elektroniske apparater rundt spesielt hurtigladere på grunn av høy elektromagnetisk støy. Likevel presiserer de at det ikke er en direkte fare å sitte i en elbil med pacemaker, og at trådløs lading av mobiltelefoner er trygt.

Se også

Anbefalinger og krav til bilbransjen

Pacemakere er et viktig hjelpemiddel for hjertepasienter, og det er viktig å ta ekstra forholdsregler ved lading av elbiler. Ifølge Polestar og Kia er det generelle anbefalinger om å være forsiktig med hurtigladere. Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og NAF etterlyser klare retningslinjer og avklaringer fra bilbransjen og helsemyndighetene angående sikkerheten for personer med pacemaker. Martin Steen, kommunikasjons- og markedssjef i LHL, mener det er viktig å avklare om det er en reell fare for pacemaker-brukere å benytte elbil.

Advarer pacemaker-brukere - fvn.no
Bildekilde: www.fvn.no

Individuelle forholdsregler

Hulda Bjørg Ludviksdottir og mannen hennes oppdaget advarselen i instruksjonsboken til deres nye Mitsubishi i-MiEV etter at de hadde kjøpt bilen. På grunn av Ludviksdottirs pacemaker valgte de å returnere bilen til forhandleren. Ludviksdottir tar også individuelle forholdsregler i hverdagen, som å bruke høyttalerfunksjonen på telefonen og å unngå induksjonskomfyrer. Hun og andre pacemaker-brukere er bekymret for at lading av elbilen kan påvirke pacemakerens funksjon.

Hva er det med el-bil og pacemaker? | Jeg har noe på hjertet …
Bildekilde: einarflydal.com

Konklusjon

Det er viktig å være oppmerksom på advarsler fra bilprodusenter angående lading av elbil for personer med pacemaker. Selv om flere bilprodusenter advarer, understreker de at det generelt ikke er en direkte fare å bruke elbil med pacemaker, men at hurtiglading kan være spesielt risikabelt. Individuelle forholdsregler kan tas for å minimere risikoen. Det er behov for klarere retningslinjer og avklaringer fra bilbransjen og helsemyndighetene for å sikre trygg bruk av elbil for personer med pacemaker.

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:47 16
Har Magnus Carlsen barn?
Nyheter 11.02.2024, 16:06 50
Når er det salg etter jul?

Folk spør også

Er det skadelig å hurtiglade?

– Det er viktig minne om at hurtig- og lynlading slett ikke er farlig. Det Aviloo-dataene pviser, er derimot at et batteri som utelukkende lades hurtig, vil svekkes mye raskere enn ett som overveiende lades sknsomt via ladeboks – og tas i bruk nr det er ladet opp, sier Frydenlund.

Fullstendig svar på elbil.no


Kan man kjøre bil med pacemaker?

Ta kontakt med legen hvis du merker noe uvant i forbindelse med pacemakeren. Kort etter implantasjonen kan du normalt g til- bake til din vanlige livsstil. Du kan utfre hage- og husarbeid eller kjre bil. Det er ogs mulig dusje, bade og svmme.

Fullstendig svar på biotronik.cdn.mediamid.com


Kan man sveise med pacemaker?

– Det er vel kjent at utstyr som gir spesielt sterke elektriske signaler, som sveiseapparater, store elektromotorer, transformatorstasjoner etc., kan forstyrre en pacemaker eller ICD. Folk som har pacemaker eller ICD br derfor unng slikt utstyr.

Fullstendig svar på elbil.no


Hvorfor får jeg ikke full effekt på hurtiglading?

Effekten vil variere i lpet av ladetiden. Dette kaller vi bilens ladekurve. Hvis batteriet ditt nrmer seg fullt, vil bilen lade tregere. Det er forskjellig fra bil til bil nr effekten gr ned, stort sett mellom 80 og 90%, men noen biler senker effekten helt fra 50%.

Fullstendig svar på sammen.kople.no