AMD har lansert RX 590

35

Les om AMDs nylanserte grafikkort RX 590, en oppgradering av Polaris-arkitekturen, som konkurrerer direkte med Nvidias GTX 1060. Dette kortet er rettet mot prisbevisste PC-spillere og leverer imponerende ytelse. Les mer på 32Chip.

AMD har nylig lansert det nye grafikkortet RX 590, som blir storebroren til mellomklassekortet RX 580. Dette kortet er rettet mot prisbevisste PC-spillere og konkurrerer direkte med Nvidias GTX 1060.

En oppgradering av Polaris-arkitekturen

Selv om RX 590 er et nytt kort, er det basert på en revisjon av den velkjente Polaris-arkitekturen som har vært i bruk på AMDs mellomklassekort siden 2016. En interessant endring er at grafikkbrikken har blitt krympet fra 14 nanometer til 12 nm, noe som har tillatt en økning på omtrent 15 prosent i klokkefrekvensen sammenlignet med RX 580.

Ytelse og konkurransedyktighet

Ifølge AMD kan RX 590 levere opptil 60 FPS eller mer i de mest populære spillene, samt opptil 100 FPS i e-sport-spill. Selv om dette kan være noe tvetydig, har utenlandske nettsteder allerede publisert testresultater som viser at kortet er omtrent 10 prosent raskere enn RX 580.

Det gjenstår imidlertid å se hvordan kortet presterer i våre egne tester, og om det virkelig gir bedre verdi for pengene enn konkurrerende GTX 1060.

Pris og tilgjengelighet

På markedet i Norge er det foreløpig begrenset tilgang på RX 590-modeller, men de modellene som er tilgjengelige starter på rundt 3000 kroner og oppover. Dette er noe dyrere enn Nvidias GTX 1060 6GB, så forventningene er at AMDs nykommer vil levere bedre ytelse.

Det er verdt å merke seg at Nvidia angivelig jobber med en GTX 1060-variant med raskere minne, men dette kortet er ennå ikke annonsert.

FreeSync og spillpakker

Som vanlig støtter RX 590-kortet AMDs FreeSync-teknologi, som gir et rivefritt bilde og gir mulighet til å deaktivere programvarebaserte løsninger som V-sync, som ofte medfører forsinkelser under spill. Dette gjør AMD-kortet til et attraktivt valg for de som ønsker en rimeligere skjermopplevelse sammenlignet med Nvidias G-Sync-teknologi.

I tillegg til kortet følger det med nedlastingskoder for tre populære spill: Resident Evil 2, Devil May Cry 5 og Tom Clancy's The Division 2.

AMD Radeon RX 590 Specs | TechPowerUp GPU Database
Bildekilde: www.techpowerup.com

En rimelig ytelseskonge

Endelig har AMD slått Nvidia på ytelse. Etter et år med stillhet er de tilbake med RX 590, et grafikkort som retter seg mot prisbevisste brukere med begrensede budsjetter.

Som navnet antyder er RX 590 storebroren til RX 580 og konkurrerer direkte med Nvidias GTX 1060 6GB i mellomklassen for PC-spillere.

Vi har testet XFX sin "Fatboy"-utgave av RX 590, da det ikke finnes noen referanseversjon. Kjøleløsningen til RX 590 er den samme som ble brukt på XFXs fabrikkoverklokkede RX 580-modell.

Kortet har to utskjæringer i plasthuset med karbonfiber-look, og blir kjølt av to 95 millimeter brede vifter. Viftene transporterer bort varmen som tas opp av den kobberbelagte prosessorkjøleren og spres av en sammenhengende blokk med kjølefinner som dekker omtrent 60 prosent av kortet. En aluminiumsbakplate bidrar også til kjølingen.

RX 590 tar opp omtrent 2,3 PCIe-spor og har en tykkelse på omtrent fem centimeter, noe som gjør det relativt kompakt. Kortet er kun 26,5 centimeter langt, noe som gjør det egnet for mindre kabinetter.

Overgår GTX 1060

RX 590 er kjent for å være AMDs utfordrer i mainstreamsegmentet. I en ytelsestest med Final Fantasy XV, hvor flere forskjellige grafikkort ble målt, viste det seg at RX 590 gjorde det litt bedre enn Nvidias GeForce GTX 1060 (6GB).

Rimeligere enn konkurrenten

Ifølge rykter vil kortet bli lansert den 15. november til en pris på 2 099 kinesiske yuan, som tilsvarer omtrent 2 500 norske kroner. Den endelige prisen i Norge er ikke kjent, men den forventes å være under 3 000 norske kroner. Med tanke på at GTX 1060 (6GB) for tiden selges for over 3 000 norske kroner, er det ingen tvil om at AMDs kommende grafikkort vil være en sterk konkurrent i mainstreamsegmentet.

Benytter du deg av grafikkort fra AMD eller Nvidia? Del dine erfaringer i kommentarfeltet under.

Radeon RX 590 ARMOR 8G OC
Bildekilde: www.msi.com

Videoer

The all-new Hyundai TUCSON World Premiere

Top 7 new #electricvehicles (#ev ) SUVs for 2023 SUBSCRIBE 4 Free 4more www.bit.ly/WattsTekSubscribe

Which? Canon Canon 6D or the Canon 77D? Full Frame vs APS-C Comparison

Vi har tittet på Nvidia GTX 1070 Founders Edition | Norsk Unboxing

SpaceX 33 Raptors Installed on Booster, Ship 24 updates, NileSat 301, SLS Wet Dress, NS-21 and more

Leslie Kean on David Grusch (UFO Whistleblower): Non-Human Intelligence, Recovered UFOs, UAP, & more

STRANGE NEWS of the WEEK - 34 | Mysterious | Universe | UFOs | Paranormal

Well Played - episode 4 (Niklas Baarli og LGB eSports)