Datatilsynets forbud mot Meta utvides til hele Europa

101

Det europeiske personvernrådet har utvidet forbudet mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram til å gjelde hele EU/EØS. Les om bakgrunnen for forbudet og bekymringen for ulovlig sporing og profilering. Konsekvensene av dette forbudet er betydelige for Meta og andre sosiale medieplattformer.

Det europeiske personvernrådet har nå bestemt at forbudet mot atferdsbasert markedsføring på Facebook og Instagram skal utvides og gjelde hele EU/EØS. Tidligere var det datatilsynet som først gjorde praksisen forbudt i Norge.

Datatilsynet vil utvide et forbud mot Meta til hele Europa
Bildekilde: nrkbeta.no

Bakgrunn for forbudet

Etter en grundig gjennomgang av Facebook og Instagram kom datatilsynet frem til at måten de behandlet personopplysninger på for å tilpasse markedsføringen sin var ulovlig. Dette førte til at Meta, som eier Facebook og Instagram, har fått daglige bøter på én million kroner siden august.

Datatilsynet ba derfor Det europeiske personvernrådet (EDPB) om en avgjørelse for å utvide forbudet til hele EU/EØS. EDPB har nå støttet datatilsynets forbud og gjort det permanent.

Meta har uttrykt uenighet med at saken løftes til europeisk nivå og hevder at datatilsynets vedtak er ugyldig. De planlegger imidlertid å be brukerne om samtykke før personopplysningene brukes til atferdsbasert markedsføring.

Datatilsynet vil utvide et forbud mot Meta til hele Europa
Bildekilde: nrkbeta.no

Bekymring for ulovlig sporing og profilering

Datatilsynet er svært bekymret for den ulovlige sporingen, overvåkningen og profileringen som skjer på Facebook og Instagram. Brukernes aktivitet blir sporet i detalj, og personprofilene brukes deretter til markedsføring.

Personvernrådets vedtak er en instruks til det irske datatilsynet om å nedlegge et permanent forbud overfor Metas europeiske hovedkontor i Irland. Når dette har skjedd, vil forbudet begynne å gjelde for hele EU/EØS-området.

Se også

Betydningen av forbudet

Datatilsynets forbud mot Meta utvides til hele Europa og markerer en viktig utvikling i personvernlovgivningen. Forbudet innebærer at Meta ikke lenger kan samle inn eller behandle personopplysninger fra europeiske brukere uten deres samtykke.

Dette forbudet har konsekvenser ikke bare for Meta, men også for andre aktører innenfor sosiale medier. Det sender en klar beskjed om at personvernlovgivningen vil bli strengt håndhevet, og at brudd på reglene vil få konsekvenser.

Denne avgjørelsen er et viktig skritt mot å styrke personvernet og beskytte brukernes rettigheter. Med stadig økende mengder personlig informasjon som deles på sosiale nettverksplattformer, er det avgjørende at selskaper som Meta tar ansvar for å sikre at brukernes data blir behandlet på en trygg og ansvarlig måte.

Datatilsynets Meta-regler utvides til EU | Kampanje
Bildekilde: kampanje.com

Konklusjon

Utviklingen med datatilsynets forbud mot Meta som nå utvides til hele Europa er et signal om at personvernlovgivningen tar hensyn til de stadig skiftende teknologiske utfordringene og sørger for at brukernes rettigheter blir beskyttet. Dette er et viktig skritt mot å skape en sikrere og mer ansvarlig digital verden, der brukernes personvern blir ivaretatt.

Datatilsynets Meta-regler utvides til EU/EØS - Kode24
Bildekilde: www.kode24.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Datatilsynets forbud mot Meta utvides til hele Europa er en viktig utvikling i personvernlovgivningen. Meta er en sosial nettverksplattform som samler inn og analyserer store mengder brukerdata. Dette forbudet betyr at Meta ikke lenger kan samle inn eller behandle personopplysninger fra europeiske brukere uten deres samtykke.

Datatilsynet har kommet frem til at Meta ikke har tilstrekkelige sikkerhetstiltak på plass for å beskytte brukernes personopplysninger. Dette er et klart brudd på personvernreglene og kan føre til misbruk og uønsket spredning av sensitive data. I lys av dette har Datatilsynet besluttet å utvide forbudet mot Meta til hele Europa.

Denne beslutningen er et viktig skritt i å styrke personvernet og beskytte brukernes rettigheter. Med den stadig økende mengden personlig informasjon som deles på sosiale nettverksplattformer, er det avgjørende at selskaper som Meta tar ansvar for å sikre at brukernes data blir behandlet på en trygg og ansvarlig måte.

Det utvidede forbudet mot Meta vil ha konsekvenser ikke bare for selskapet selv, men også for andre aktører innenfor sosiale medier. Det sender en tydelig beskjed om at personvernlovgivningen vil bli håndhevet strengt, og at brudd på reglene vil få konsekvenser.

Denne utviklingen er et viktig skritt mot å skape en sikrere og mer ansvarlig digital verden, der brukernes personvern blir ivaretatt. Det er et signal om at personvernlovgivningen tar hensyn til de stadig skiftende teknologiske utfordringene og sørger for at brukernes rettigheter blir beskyttet.

Folk spør også

Hva skjer med Facebook meta?

Meta varsler at selskapet i lpet av november 2023 vil tilby brukerne kjpe seg fri fra mlrettede annonser, og kanskje har du allerede ftt quot;tilbudetquot;. Prisen du m betale for hindre Meta i bruke personopplysninger til vise annonser, avhenger av om du bruker Facebook eller Instagram via pc eller mobil.

Fullstendig svar på komputer.no


Hva skjer med meta?

Siden i august har Meta ftt daglige bter p n million kroner, men de har fortsatt med sin ulovlige praksis i Norge. Datatilsynet ba derfor Det europeiske personvernrdet (EDPB) i september om en avgjrelse for utvide forbudet til hele EU/ES. EDPB stiller seg n bak forbudet og gjr det permanent.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hva er hovedoppgaven til Datatilsynet?

Datatilsynet er bde tilsyn og ombud. Vr oppgave er fre kontroll med at personvernregelverket etterleves, og medvirke til at enkeltpersoner ikke blir krenket gjennom bruk av opplysninger som kan knyttes til dem.

Fullstendig svar på www.datatilsynet.no


Hva sier Datatilsynet om personvern?

Personopplysninger skal kun behandles for spesifikke, uttrykkelige, angitte og legitime forml. Det betyr at ethvert forml med behandling av personopplysninger skal identifiseres og beskrives presist. Alle forml skal vre forklart p en mte som gjr at alle berrte kan forst hva personopplysningene skal brukes til.

Fullstendig svar på www.datatilsynet.no