Derfor bør du ikke kjøpe 4K-TV akkurat nå

54

Les mer om hvorfor det ikke er lurt å kjøpe 4K-TV akkurat nå og hva som mangler i dagens 4K-TV-er på 32Chip.

Neppe tilfeldig at prisene plutselig stupte

Det finnes som regel flere gode grunner til å vente litt med å kjøpe nye teknologi, ettersom det alltid er noe nytt rett rundt hjørnet. Skal du kjøpe en ny, dyr TV som skal vare i mange år, er det derimot ekstra viktig å kjøpe til riktig tid.

Skal du kjøpe en ny TV i dag, er det 4K-TV-er som vil være mest aktuelt for folk flest. De gir deg enda høyere bildeoppløsning (UltraHD) enn det du hadde på din forrige TV, og prisene har stupt kraftig i løpet av fjoråret. En 50-tommers 4K-TV trenger for eksempel ikke koste mer enn 6-7000 kroner.

Derfor kjøper du luksus-TV nå - Stereo+
Bildekilde: www.stereopluss.no

Lite tilgjengelig 4K-innhold og manglende HDMI-standard

Men kanskje det er en grunn til at prisene er så lave? Ifølge DSLReports kan det nemlig være lurt å vente litt med å kjøpe 4K-TV, fordi de som selges i dag ikke nødvendigvis er så godt rustet for fremtiden.

Det er i hovedsak to grunner til at du muligens bør vente med å kjøpe en 4K-TV. For det første finnes det omtrent ikke 4K-innhold som er lett tilgjengelig. Netflix viser noen få serier i 4K, og enkelte YouTube-videoer støtter oppløsningen, men ellers er det lite. Sannsynligvis vil det ta flere år før NRK eller TV 2 starter med 4K-sendinger.

Den andre, og kanskje viktigere grunnen, er derimot at dagens 4K-TV-er ikke blir levert med HDMI-kontakten du trenger. Standarden for HDMI 2.0 er nemlig ikke helt på plass ennå. Produsentene selger 4K-TV-er som angivelig har «fullt kompatible HDMI 2.0-kontakter», men ifølge DSLReports er det snakk om «HDMI Lite». Det innebærer at disse kontaktene kun støtter overføringshastigheter på bare 10 Gbps – ikke 18 Gbps, som trolig blir standarden.

Forskjellen kan bety at du ikke får vist fremtidig 4K-innhold på skikkelig vis. Rent teknisk innebærer det at TV-ene som selges i dag ikke vil støtte såkalt 4:4:4 chroma (YCbCr) i 60 bilder per sekund (bps). Enkelt forklart trenger TV-en slik støtte for å vise fullverdig 4K.

I tillegg er kopibeskyttelsesstandarden HDCP 2.2 heller ikke installert på alle TV-er som selges i dag, hevder DSLReports. Det vil si at disse TV-ene ikke vil kunne vise en del av 4K-innholdet som skal være beskyttet mot piratkopiering. Kanskje er dette noe som kan fikses med en programvareoppdatering, men det vet vi ikke sikkert.

Derfor kjøper du luksus-TV nå - Stereo+
Bildekilde: www.stereopluss.no

4K ikke nødvendig, men kan gi økt konkurranse og variasjon

Det er ikke første gang noe slikt skjer i TV-verdenen. Vi tenker spesielt på da flatskjermene kom for fullt, for om lag 10 år siden. Da ble de første TV-ene merket med «HD Ready», for å vise at de ville takle digitale sendinger. Disse TV-ene hadde imidlertid begrensninger når det gjaldt oppløsning og tilgjengelig innhold.

Ett argument som veier imot per dags dato er at det ikke finnes noe 4K-innhold for hjemmet eller mulighet for å implementere teknologien uten videre. Fysiske lagringsmedier ser ut til å gå mot slutten, og med tanke på at leverandører av båndbredde sliter nok som det er med Full HD-størrelser, vitner det om at tiden ennå ikke er moden for en ytterligere oppgradering.

Et annet argument mot å kjøpe 4K-TV akkurat nå er spørsmålet om man virkelig vil se en forskjell i oppløsningen. Hvis man sitter tre meter fra TV-en, må man ifølge anslag ha en skjerm med størrelse på 55 tommer eller større for å kunne observere noen reell forskjell i oppløsningen. Ettersom flere og flere produsenter gir ut TV-er på 55 tommer eller mer i dag, kan dette være et godt argument for å vente.

Det eksisterer likevel problemer med dette, da det som nevnt ikke finnes noe innhold i 4K. Da må man isteden ty til oppskalering av innhold i 1080p, og dette kan både gi gode og elendige resultater.

TV-er med 4K kommer til å koste skjorta, på samme måte som produkter med HD-, LED-LCD- og 3D-teknologi gjorde ved sine inntog i markedet. Men som med mange andre produkter vil økt etterspørsel og fremgang i teknologi sørge for billigere produksjon og tilbud. Prisen vil derfor ikke være et problem for de som ikke må ha det seneste først.

Samlet sett kan det konkluderes med at 4K-TV-er ikke er helt klare for massene enda. Mangelen på tilgjengelig 4K-innhold og problemene knyttet til HDMI-standarder og kopibeskyttelse gjør det fornuftig å vente litt lenger før man investerer i en 4K-TV. I mellomtiden vil markedet utvikle seg, og eventuelle barnesykdommer vil bli utbedret. Når 4K-teknologien er mer utbredt og tilgjengelig, vil man kunne nyte godt av den høyere bildeoppløsningen og den forbedrede visningsopplevelsen.

Så er 4K nødvendig? Kanskje ikke i den dyptliggende, overlevelsesmessige betydningen av ordet, men for AV-interesserte såvel som produsenter kan 4K være en nødvendighet. Ifølge eksperter kan 4K bidra til å gi økt konkurranse og ekte forskjeller mellom nåværende produsenter. Kvaliteten på TV-ene fra de fremste produsentene er forholdsvis lik med tanke på bilde, utseende og funksjonalitet. En tilførsel av 4K kan dermed bidra til å gi mer variasjon på markedet.

En annen mulig fordel med 4K er innføringen av FPR, eller frame pattern retarder. Dette er teknologi som brukes på passiv, polarisert 3D-teknologi, og som halverer oppløsningen fra 1080p til 540 på hvert øye. Paneler med 4K kan bidra til å heve oppløsningen igjen, men så spørs det om man virkelig oppfatter kvalitetstap ved denne teknologien.

Utviklingen går ubønnhørlig videre, og det er et faktum at nesten alle TV-modellene om få år vil ha en oppløsning som er fire ganger høyere enn dagens HD-oppløsning. Det betyr også at TV-en du har i stua allerede er i ferd med å bli gammeldags. Det store spørsmålet blir derfor om du bør kjøpe en av 4K-modellene som allerede har kommet i butikken, eller om det lønner seg å vente på neste generasjon.

Oppsummering

Sammenfattende kan det konkluderes med at det ikke er hensiktsmessig å kjøpe 4K-TV akkurat nå. Dagens 4K-TV-er mangler tilgang til 4K-innhold, har problemer med HDMI-standarder og kopibeskyttelse, og prisen er fortsatt høy. Det anbefales å vente til teknologien er mer utbredt og tilgjengelig, slik at man kan nyte godt av den høyere bildeoppløsningen og den forbedrede visningsopplevelsen. Kjøpet av en 4K-TV bør være en veloverveid investering som tar hensyn til fremtidige behov og teknologiske fremskritt.

LG 65'' UHD UR80 - 4K TV (2023) | LG Norge
Bildekilde: www.lg.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

DVD-formatet tok over for VHS på begynnelsen av 2000-tallet og revolusjonerte videomarkedet. Samtidig begynte høydefinisjonsformatene å melde sin ankomst. Men til tross for den økende populariteten til DVD-er, er det flere grunner til at man bør være forsiktig med å kjøpe en 4K-TV akkurat nå.

En av grunnene er at DVD-er har betydelig større lagringskapasitet enn CD-er, men de når ikke opp til den samme kvaliteten som 4K-TV-er tilbyr. Mens DVD-plater har en kapasitet på 8,5 GB, kan en 4K-TV vise bilder i en oppløsning som er fire ganger høyere enn vanlig full HD. Dette betyr at 4K-TV-er gir en mye skarpere og mer detaljert visning av innholdet.

En annen grunn til å vente med å kjøpe en 4K-TV er at DVD-filmer er krypterte og har regionkoder som begrenser avspillingen til spesifikke regioner. Dette kan være en begrensning hvis man ønsker å se filmer fra ulike regioner. I tillegg er det viktig å merke seg at det har vært en formatkrig mellom HD DVD og Blu-ray, men Blu-ray har nå tatt over som det eneste aktuelle formatet for høyoppløsning.

Det er også verdt å nevne at tilgjengeligheten av smalere og eldre titler på DVD har blitt redusert på grunn av økende popularitet av strømmetjenester. Noen studioer tilbyr manufacturing-on-demand-tjenester der DVD-er produseres etter behov, men disse filmene har vanligvis ikke ekstramateriale eller trailere for andre filmer.

Derfor, selv om DVD-formatet har hatt stor suksess som kjøpefilm de siste årene, er det viktig å være oppmerksom på at 4K-TV-er gir en langt bedre visningsopplevelse med høyere oppløsning og mer detaljer, samtidig som DVD-formatet har visse begrensninger og utfordringer knyttet til regionkoder og tilgjengelighet av innhold.

Folk spør også

Hva betyr 4K på TV?

Hva er UHD? Enkelt sagt str UHD for Ultra High Definition. 4K-opplsning er en type UHD-opplsning. Ulike merker bruker forskjellige uttrykk for det samme, som Ultra-HD, 4K TV, Ultra High Definition-TV og 4K UHD TV.

Fullstendig svar på www.samsung.com


Når kom 4K på TV?

4K/UHD/2160p I lpet av 2013 begynte ogs de frste TV-apparatene bli tilgjengelig med 4K opplsning. Opplsningen vil vre det som er mest utbredt for hjemmemarkedet er 3840 x 2160 pixler, men det er forventet at det ogs vil vre tilgjengelig produkter med 4096 x 2160 pixler fremover.

Fullstendig svar på www.hjemmekino.no


Videoer

Settes ut når dette skjer

Derfor må du være høy nok for å ta berg- og dalbanen

Noen burde ikke bli foreldre

AI (ChatGPT) styrer dagen vår! 🤖💀

Kjøtteter VS Planteeter 🥩🌿

Noen andre som ikke klarer å styre seg med smågodtet? 🍭🍬🍫 #shorts #heltperfekt

How great leaders inspire action | Simon Sinek | TED

Vi kjøpte det SJUKESTE på Wish for 3000 kr! 🤤💸