Det var den grafikkortkrisen

52

Les om årsakene til grafikkortkrisen og hvordan prisene endelig har begynt å falle. Få oppdateringer om prisutvikling og tilgjengelighet på grafikkortene fra Nvidia og AMD.

Introduksjon

Da Nvidia og AMD lanserte grafikkortene i RTX 30- og RX 6000-serien høsten 2020, var forventningene høye blant gamere. Lovende ytelse til rimelige priser fikk mange til å glede seg, inkludert de som testet kortene. Dessverre ble virkeligheten en annen, med skrapede butikkhyller og stadig økende priser. Denne artikkelen tar for seg årsakene til grafikkortkrisen og ser på hvordan prisene endelig har begynt å falle.

Markedstrend: GPU-prisene nedover, følger bitcoin-prisen - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Bakgrunn

Grafikkortkrisen skyldes en rekke faktorer. Pandemien førte til komponentmangel, stengte fabrikker og logistikkutfordringer. Samtidig ønsket gamere å oppgradere PC-ene sine, og «minere» så muligheten til å tjene penger med de nye grafikkortene når verdien på kryptovaluta økte.

Det var noe annet under krigen - Pax Forlag
Bildekilde: www.pax.no

Prisfallet og tilgjengeligheten

Etter halvannet år begynner endelig ting å snu. Tilgjengeligheten har blitt bedre for de fleste grafikkortserier, og prisene har begynt å falle. Toppmodellene fra Nvidia og AMD har falt med opptil 11 000 kroner, og populære kort som RTX 3080 er nå tilgjengelig til rundt lanseringsprisen.

Se også

Nyheter 22.03.2024, 16:22 60
Hvor lenge varer romjulssalg?
Nyheter 13.02.2024, 04:35 65
Hvor mange Model Yi Norge?
Nyheter 21.03.2024, 04:30 56
Når kom Skoda Enyaq?

Prisutvikling

I graferne nedenfor kan vi se prisutviklingen for de mest populære grafikkortene fra Nvidia og AMD siden lanseringen. Vi har også inkludert den laveste brukte prisen funnet på Finn.no.

Grafikkort Pris ved lansering Nåværende pris Prisfall
RTX 3090 29 000 kr 17 000 kr 38%
RTX 3080 13 000 kr Rundt lanseringspris 11 000 kr

Prisfallet har skjedd relativt raskt, og vi kan nå se at alle pristoppene er historie. Grafikkortene nærmer seg igjen lanseringsprisene som selskapene satte høsten 2020.

Årsaker til grafikkortkrisen

Grafikkortkrisen skyldes flere faktorer. Produsentene og nettbutikkene peker på at GDDR5-minne og andre komponenter har blitt dyrere. Etterspørselen etter komponenter til mining, gaming og AI-relaterte produkter har gjort det vanskelig å levere nok til alle. Butikkene har også fått signaler om flere kommende prisøkninger.

Flere faktorer har bidratt til inflasjonen av grafikkortprisene. Fabrikker stengte under pandemien, forsyningskjeder ble brutt, og prisene på komponenter som GDDR6-minne og kondensatorer har økt betydelig. Kryptograving har også påvirket tilgjengeligheten av grafikkort.

AMD og Nvidia

AMD og Nvidia har forskjellige tilnærminger til kryptodrift. AMD har ingen problemer med at brukere bruker RDNA 2 grafikkort til mining. Nvidia har lansert sin egen Cryptocurrency Mining Processor (CMP)-linje dedikert til gruvedrift. Samtidig har de implementert begrensninger på hashraten til enkelte GeForce RTX 30-seriekort.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:24 50
Når kom Snapchat?
Nyheter 11.01.2024, 09:30 64
Er roaming gratis?

Fremtiden

Til tross for innsatsen fra chipmakerne er grafikkortene fremdeles utsolgt overalt. Bruktmarkedet er heller ikke ideelt for spillerne. Prisene forventes å fortsette å stige, ifølge DigiTimes. Situasjonen er kritisk for gamere som ønsker å oppgradere utstyret sitt.

Konklusjon

Grafikkortkrisen har skapt store utfordringer for gamere med knapp tilgjengelighet og stigende priser. Etter halvannet år begynner situasjonen å bedre seg, med bedre tilgjengelighet og fallende priser. Likevel er det fortsatt en lang vei å gå før normaliteten er gjenopprettet. Gamere må fortsatt være tålmodige og være villige til å betale høyere priser for ønsket ytelse.

Folk spør også

Hvorfor er grafikkort så dyrt?

Grafikkort har aldri vrt billige, men de siste rene har grafikkort vrt usedvanlig dyre. Under koronapandemien kte ettersprselen etter datamaskiner og grafikkort, frst og fremst fordi mange var tvunget til isolere seg hjemme. For det andre ble verden rammet av en vanlig teknologikrise.

Fullstendig svar på komputer.no


Hva betyr LHR på skjermkort?

Benevnelsen LHR str for Lite Hash Rate, og indikerer at Nvidias gravesperre er forhndsaktivert p kortene. Nvidia hper den nye serien kan bidra til at flere PC-spillere fr tak i et grafikkort, til lavere priser enn i dag.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hva er et bra grafikkort?

Nvidia RTX 4090 RTX 4090 24 GB er verdens desidert kraftigste grafikkort. Referanseutgaven fra Nvidia, kalt Founders Edition, imponerte dessuten med god kjling og svrt lite sty i vr test.

Fullstendig svar på www.tek.no


Videoer

GPU-markedet er kollapset - se DETTE!

GUIDE: Valg af grafikkort

Now is NOT the Time to Buy a New GPU… 🛑

GUIDE - Skift af Grafikkort - Tweak.dk

Dødt graffikkort... Igen?

Ugevlog - Nyt Grafikkort, Spons, EDPL content, samt meget mere 😎

Mit DANKORT BRÆNDER! PC til 30.000 kroner!!

Sådan Skifter Du Grafikkort!