DSB kritiske til Ikeas nye skjøteledning

96

Les om DSBs bekymringer og kritikk av Ikeas nye skjøteledning, Åskväder. DSB advarer om potensielle sikkerhetsrisikoer ved bruk av flere pluggtilkoplinger og oppfordrer til begrenset bruk av skjøteledninger i henhold til NEK 400. Responsen fra IKEA er også inkludert.

Innholdsfortegnelse

IKEA har nylig introdusert en ny skjøteledning i sitt utvalg kalt Åskväder. Denne modulære varianten tillater brukerne å koble sammen flere kontakter og ledninger for å lage større kablingsoppsett som kan festes på veggen. Startsettet inneholder fire deler med en strømkabel, en dobbelkontakt, en videreførselkabel og en enkeltkontakt. Enkeltkontakten kan festes på den siste kabelen eller kobles direkte til dobbelkontakten for å oppnå en tredobbel variant. Delene kan også kjøpes separat.

KOPPLA Skjøteledning 4 uttak 2 USB-porter, svart/hvit/tekstil, 3.0 m - IKEA
Bildekilde: www.ikea.com

DSB og Elsikkerhet

I Norge er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ansvarlig for å gi råd om elsikkerhet. DSB gir også veiledning om sikker lading av elektriske biler. På grunn av de mange advarslene knyttet til bruk av skjøteledninger, har vi spurt DSB om deres vurdering av Ikeas nye løsning.

Avdelingsdirektør Johan Marius Ly fra DSB forklarer at de ikke har gjennomgått produktet grundig, men at det ser ut til å være i samsvar med produktstandarden. Imidlertid påpeker han at den fleksible løsningen med å plugge flere skjøteledninger i hverandre, ikke er i tråd med DSBs brukerråd. Enhver pluggtilkopling utgjør et potensielt svakt ledd som kan føre til overoppheting, deformasjon og brannfare. Ly påpeker også at den modulære løsningen kan oppmuntre til en permanent bruk av skjøteledninger i stedet for å oppgradere den faste installasjonen, noe som er i strid med kravene i NEK 400 angående begrenset bruk av skjøteledninger.

DSB understreker at produsenten er ansvarlig for å dokumentere at produktet oppfyller de grunnleggende sikkerhetskravene.

KOPPLA Skjøteledning, jordet hvit, 5 m - IKEA
Bildekilde: www.ikea.com

Respons fra IKEA

IKEA har svart på kritikken fra DSB i en e-post til Tek.no. De understreker at sikkerhet er deres viktigste prioritet, og at alle deres produkter må overholde gjeldende regler og forskrifter. De tester produktene grundig for å sikre deres sikkerhet.

De hevder at den nye modulære skjøteledningen Åskväder, inkludert alle dens deler, er testet i samsvar med relevante standarder og forskrifter.

Det er viktig å merke seg at DSBs bekymringer er knyttet til deres brukerråd og ikke selve regelverket.

Detaljert informasjon om sikkerhetsaspekter ved skjøteledninger og bruken av Åskväder-modellen er tilgjengelig hos DSB og IKEA.

Innholdsfortegnelse