Elektronikkbransjen satser på ny gjenbruksordning - med to års garanti

29

Les om elektronikkbransjens satsning på ny gjenbruksordning med to års garanti. Både produsenter, verksteder og butikkjeder går sammen om prosjektet ombrukt.no for å gi kasserte elektronikkprodukter nytt liv. Les mer på 32Chip.

Både produsenter, verksteder og butikkjeder går nå sammen om en ny ordning for å tilby gjenbrukte elektronikkprodukter. I dag lanseres ombrukt.no, som er et prosjekt for å gi flere kasserte elektronikkprodukter nytt liv.

Bakgrunn

Bak står Stiftelsen Elektronikkbransjen, sammen med Bosch/Siemens, Electrolux, Grundig, Miele, Samsung, Whirlpool og kjedene Elkjøp, Elon og Power. Dette er en samlet bransje som ønsker å bidra til ombruk og sirkulærøkonomi ved å få flere brukte elektronikkprodukter tilbake på markedet. Tidligere har markedet for brukte produkter primært vært preget av private selgere, men nå har bransjen utviklet en hel verdikjede for godkjenning, merking og en garantiordning som gjør det trygt for forbrukeren å velge ombrukt.

Ombrukt.no er et prosjekt som tar ut produkter fra avfallsstrømmen som kommer til Norsirk og andre returselskaper. Produktene som kan repareres, blir sendt til verksteder for test, reparasjon og rengjøring. Ombrukte produkter som selges gjennom ordningen, vil få et eget godkjenningsmerke fra Ombrukt, som gir kjøperen ekstra trygghet. Butikker og verksteder som behandler produktene, blir også godkjent av Ombrukt, og garanterer at produktet er rengjort, testet og reparert av fagfolk med originale reservedeler.

Ombrukt-garanti og toårig byttegaranti

Et av hovedpunktene i denne gjenbruksordningen er den toårige garantiordningen som følger med produktene. Dette betyr at dersom et produkt slutter å fungere innen to år etter kjøpet, vil kjøperen få et nytt "likeverdig" produkt. Selv om det nye produktet kan være fra en annen produsent, vil det ha samme funksjon som det opprinnelige. Dette gir ekstra trygghet for forbrukeren som tidligere kanskje vegret seg for å kjøpe brukte elektronikkprodukter av usikkerhet om funksjonaliteten.

Pilotprosjekt og utvidelse

Ombrukt-prosjektet har allerede gjennomgått en pilotperiode og har samarbeidet med tre pilotkunder: Elektrotec AS, Hvitevareteknikk AS og Norsk Ombruk AS. Flere partnere er på vei inn i ordningen, også innenfor kategorier som ikke er begrenset til hvitevarer. Mobiltelefoner og brunevarer er eksempler på produktkategorier som sannsynligvis vil få Ombrukt-merket i fremtiden.

Miljø og bærekraft

I tillegg til godkjenningsmerket og garantiordningen, vil ombruktsordningen også inkludere en godkjenningsordning for butikker og verksteder som behandler brukte produkter, samt en databaseløsning for registrering av gjenbruksprodukter. En CO₂-regnskap vil også bli etablert for å måle hvor mye CO₂ som spares ved å forlenge levetiden på brukte elektronikkprodukter.

Konklusjon

Ombrukt.no representerer et viktig initiativ fra elektronikkbransjen for å øke ombruk av elektronikkprodukter og bidra til en mer bærekraftig sirkulærøkonomi. Ved å etablere en hel verdikjede for godkjenning, merking og garanti, gir bransjen forbrukerne trygghet og mulighet til å velge brukte produkter uten bekymring for funksjonaliteten. Med toårig byttegaranti og et eget godkjenningsmerke, blir det enklere og mer attraktivt for forbrukere å ta del i denne gjenbruksordningen. Prosjektet har allerede gjennomgått en vellykket pilotperiode og vil nå utvides med flere partnere og produktkategorier.

Elektronikkbransjen satser på ny gjenbruksordning - med to års garanti -  Diskuter artikler (Tek.no) - Diskusjon.no
Bildekilde: www.diskusjon.no