En av ti nordmenn kan ikke se 3D

48

Les om hvorfor én av ti nordmenn opplever problemer med å se 3D-effekter på film og TV, og hvilke mulige årsaker som kan ligge bak. Finn ut om risikoene ved 3D-visning og alternative visningsmuligheter for de som ikke kan se 3D. Velg riktig TV med støtte for stereoskopisk 3D for å få den beste opplevelsen av 3D-innhold.

Den hotteste nyheten på TV-fronten i år er 3D. Modellene har begynt å komme på markedet sammen med Blu-ray-avspillere som takler det tredimensjonale formatet.

Men det er langt fra alle som får glede av den nye teknologien. Så mye som én av ti i befolkningen klarer nemlig ikke å se 3D-bildene.

3D, 3D-TV | Én av ti nordmenn kan ikke se 3D
Bildekilde: www.nettavisen.no

Mulige årsaker til manglende 3D-visning

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Statens strålevern i 2011, er det rundt 10 prosent av befolkningen som opplever problemer med å se 3D-effekter på film og TV. Dette kan skyldes forskjellige årsaker, som individuelle forskjeller i øynenes evne til å fokusere og oppfatte dybde, eller andre visuelle problemer.

En regner med at 3-5 % av befolkningen skjeler, og dette kan også påvirke evnen til å se 3D. Hvis du legger til de som har syn bare på ett øye og de som "sliter" med samsynet i større og mindre grad og av ulik årsak, kan det godt tenkes at 10 % er et godt anslag på mennesker som vil ha problemer med å nyttiggjøre seg 3D-TV. Noe mer vitenskapelig svar er det vanskelig å gi, forklarer Bjørn Westerfell, fagsjef i Norges Optikerforbund.

For mange av disse menneskene kan opplevelsen av 3D være ubehagelig eller forstyrrende. De kan oppleve symptomer som hodepine, svimmelhet, kvalme eller anstrengte øyne når de ser 3D-filmer eller TV-programmer. Det antas at disse problemene skyldes en mismatch mellom signalene som øynene sender til hjernen og de visuelle inntrykkene som mottas.

Advarer barn mot 3D-bilder
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Risikoer ved 3D-visning

Å se 3D kan også ha sine risikoer. Samsung, som er en av de store produsentene av flatskjermer med støtte for 3D, advarer mot bruk av teknologien i enkelte tilfeller. For eksempel advarer selskapet mot å se på 3D når du er trøtt. Det er derfor viktig å være oppmerksom på egne symptomer og begrensninger når man ser 3D-innhold.

Se også

Nyheter 10.02.2024, 12:33 48
Når kommer BMW i7 til Norge?
Nyheter 04.05.2024, 17:05 17
Hvor stor sekk for dagstur?
Nyheter 01.05.2024, 18:47 16
Har Magnus Carlsen barn?

Alternative visningsmuligheter

Det er viktig for kinoer og produsenter av 3D-filmer å ta hensyn til disse individuelle forskjellene og tilby alternative visningsmuligheter for de som ikke kan se 3D-effekter. Dette kan inkludere visning av filmer i 2D-format samtidig med 3D-visninger, eller tilrettelegging av spesielle visninger for personer med 3D-problemer.

3D, 3D-TV | Det finnes ingen filmer til denne TV-skjermen
Bildekilde: www.nettavisen.no

Valg av riktig TV

For å kunne se 3D er det også viktig å ha riktig TV. Det er foreløpig ikke spesifisert hvilken type TV som er nødvendig, men det antas at den bør være av nyere dato og ha støtte for stereoskopisk 3D. Det er også viktig å sjekke at man faktisk klarer å se tredimensjonale bilder før man kjøper en 3D-TV.

Det er flere produsenter som tilbyr TV-er med 3D, som LG, Panasonic, Philips og Samsung. Disse TV-ene har ulike funksjoner og priser, og det er derfor viktig å gjøre grundig research før man tar en beslutning.

Advarer barn mot 3D-bilder - adressa.no
Bildekilde: www.adressa.no

Konklusjon

En av ti nordmenn kan ikke se 3D-effekter på film og TV. Dette kan skyldes forskjellige årsaker som individuelle forskjeller i øynenes evne til å fokusere og oppfatte dybde. Det er viktig for kinoer og produsenter å ta hensyn til disse individuelle forskjellene og tilby alternative visningsmuligheter for de som ikke kan se 3D. Det er også viktig å velge riktig TV med støtte for stereoskopisk 3D for å kunne nyte 3D-innhold på best mulig måte.

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:19 18
Hvilke klær kan steames?
Nyheter 11.01.2024, 09:30 64
Er roaming gratis?

Hva vil Wiki fortelle oss?

En av ti nordmenn kan ikke se 3D. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Statens strålevern i 2011, er det rundt 10 prosent av befolkningen som opplever problemer med å se 3D-effekter på film og TV. Dette kan skyldes forskjellige årsaker, som individuelle forskjeller i øynenes evne til å fokusere og oppfatte dybde, eller andre visuelle problemer.

For mange av disse menneskene kan opplevelsen av 3D være ubehagelig eller forstyrrende. De kan oppleve symptomer som hodepine, svimmelhet, kvalme eller anstrengte øyne når de ser 3D-filmer eller TV-programmer. Det antas at disse problemene skyldes en mismatch mellom signalene som øynene sender til hjernen og de visuelle inntrykkene som mottas.

Det er viktig å merke seg at problemene med å se 3D ikke nødvendigvis er en indikasjon på noen underliggende medisinsk tilstand. Det er bare en forskjell i hvordan øynene og hjernen oppfatter og behandler visuelle stimuli. Selv om det er en relativt liten andel av befolkningen som opplever disse problemene, kan det likevel ha en betydelig innvirkning på deres evne til å nyte 3D-filmer og TV.

Det er derfor viktig for kinoer og produsenter av 3D-filmer å ta hensyn til disse individuelle forskjellene og tilby alternative visningsmuligheter for de som ikke kan se 3D-effekter. Dette kan inkludere visning av filmer i 2D-format samtidig med 3D-visninger, eller tilrettelegging av spesielle visninger for personer med 3D-problemer.

Folk spør også

Hva er forskjellen mellom 2d og 3D?

2d er 2 dimensjonal geometry som er lengde og hyde p en flate men har ingen dybde. Som oftes blir mlt i cm2. I en 3 dimensjonal tegning/modell har du lengde, hyde og dybde som blir mlt i cm3.

Fullstendig svar på knoskar.wordpress.com


Kan man se 3D uten briller?

N ser det ut til at noen smarte forskere har funnet en lsning. Ved teknologiuniversitetet MIT i USA har man nemlig laget en kinoskjerm som kan vise 3D-bilder alle kan se, uansett vinkel, og som ikke krever briller.


Videoer

Exploring Norway | Amazing places, trolls, northern lights, polar night, Svalbard, people

Iron Danger Review - fancy tactical story-RPG with time loop feature (German, with many subtitles)

VR 360 - Exploring the History and Culture of Norway

PRE-BIRTH MEMORY: Visited By Benevolent Alien In The Womb! Powerful Channeled Message For Mankind!

8 av 10 nordmenn eier egen bolig - Ny reklame fra Huseierne

Bike Tour of Seattle - 45 Miles! 4K 60fps with Captions - Prowalk Tours

Tore på sporet - Schjetnan Mystery

Solo Wild Camping & Backpacking Muddus, Sweden, in the Fall. A Magical Unknown Forest Hike!