EU etterforsker Apple for påståtte brudd på EUs konkurranseregler

119

EU-kommisjonen har åpnet en etterforskning mot Apple angående påståtte brudd på EUs konkurranseregler. Etterforskningen fokuserer på App Store-reglene og Apple Pay. Apple benekter lovbrudd og uttrykker skuffelse. Les mer på 32Chip.

EU-kommisjonen har besluttet å åpne en formell etterforskning mot Apple for påståtte brudd på EUs konkurranseregler. Denne etterforskningen kommer etter langvarig misnøye fra store selskaper som Spotify og Netflix angående Apples App Store. Apple benekter imidlertid enhver form for lovbrudd og uttrykker skuffelse over etterforskningen.

EU skal etterforske Apple for brudd på konkurranseregler – E24
Bildekilde: e24.no

Problemstillingen

EU-kommisjonen vil undersøke Apple nærmere angående selskapets regler for App Store. App Store er en plattform der iPhone- og iPad-brukere kan laste ned applikasjoner. Imidlertid har flere større selskaper, inkludert Spotify, klaget på vilkårene for distribusjon av apper gjennom App Store.

EU-kommisjonen hevder at Apple har fått en "gatekeeper"-rolle når det gjelder distribusjon av apper og innhold til brukere av deres enheter. Dette kan ha en potensiell skjevhet i konkurransen i markeder der Apple konkurrerer med andre apputviklere, for eksempel musikkstrømmetjenesten Apple Music eller Apple Books.

EU skal etterforske Apple for brudd på konkurranseregler – E24
Bildekilde: e24.no

Betalingsalternativer

Kommisjonen vil spesielt se på Apples bruk av systemet for kjøp i app (IAP) for distribusjon av betalt innhold. Apple tar for tiden en 30 prosent kommisjon på alle abonnementsavgifter via IAP. EU-kommisjonen vil også undersøke mulighetene som gis til å informere brukere om alternative betalingsmuligheter utenfor appene.

En annen viktig del av etterforskningen er Apples betalingssystem, Apple Pay. EU-kommisjonen hevder at Apple begrenser forbrukernes fordeler ved nye betalingsteknologier gjennom bruken av Apple Pay i appene og på nettstedene til butikkene. Dette kan potensielt begrense innovasjon, valgmuligheter og konkurransedyktige priser.

Se også

Apple benekter lovbrudd

Apple på sin side benekter enhver form for lovbrudd. Selskapet uttrykker skuffelse over EU-kommisjonens beslutning og understreker at de er positive til konkurranse på ethvert nivå. Apple mener at EU-kommisjonen kun fremmer grunnløse klager fra selskaper som ønsker en "free ride" og ikke ønsker å følge de samme reglene som alle andre.

EU etterforsker Apples musikksalg på nett | ABC Nyheter
Bildekilde: www.abcnyheter.no

Oppsummering

EU-kommisjonen har åpnet en etterforskning mot Apple angående påståtte brudd på EUs konkurranseregler. Etterforskningen fokuserer spesielt på App Store-reglene og bruk av systemet for kjøp i app, samt Apples betalingssystem Apple Pay. Apple benekter enhver form for lovbrudd og uttrykker skuffelse over etterforskningen. Utfallet av etterforskningen vil ha betydelige konsekvenser for både Apple og EUs konkurranseregler.

EU etterforsker Apple-saken er fortsatt pågående, og utfallet vil ha betydelige konsekvenser for både Apple og EU-konkurranselovgivningen.

Apple-samarbeid etterforskes av EU – E24
Bildekilde: e24.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

EU etterforsker Apple (offisielt European Commission vs. Apple Inc.) er en pågående rettssak og etterforskning av Apple Inc. fra Den europeiske union (EU). Saken dreier seg om påstått brudd på EU-konkurranselovgivningen, spesielt angående misbruk av dominerende stilling og ulovlig statsstøtte.

Etterforskningen startet i juni 2014 etter klager fra flere konkurrenter og forbrukerorganisasjoner. EU-kommisjonen har anklaget Apple for å ha inngått ulovlige skatteavtaler med Irland, som ga selskapet en urettferdig konkurransefordel ved å betale svært lave skatter. Irland har vært kjent for å tilby gunstige skatteavtaler til multinasjonale selskaper, og EU-kommisjonen mener at dette utgjør ulovlig statsstøtte.

I august 2016 konkluderte EU-kommisjonen med at Apple hadde mottatt ulovlig statsstøtte fra Irland på opptil 13 milliarder euro, og påla selskapet å tilbakebetale denne summen pluss renter. Apple og Irland har begge anket beslutningen og saken er fortsatt under behandling i rettssystemet.

Dersom Apple blir funnet skyldig i brudd på EU-konkurranselovgivningen, kan selskapet bli pålagt å betale store bøter og måtte endre sin forretningspraksis i Europa. Saken har også reist bredere spørsmål om skatteunndragelse og skatteoptimalisering blant multinasjonale selskaper, og har ført til økt fokus på behovet for internasjonalt samarbeid og regulering på området.

EU etterforsker Apple-saken er fortsatt pågående, og utfallet vil ha betydelige konsekvenser for både Apple og EU-konkurranselovgivningen.