Europol er sterkt bekymret for ChatGPT

56

Europol er bekymret for den kunstige intelligensen ChatGPT og dens potensial for misbruk. Les om de ulike truslene knyttet til phishing og produksjon av ondsinnet kode. Europols anbefalinger for å håndtere risikoen og beskytte samfunnet.

Europol, EUs byrå for politisamarbeid, har uttrykt betydelig bekymring for den kunstige intelligensen ChatGPT. I en nylig rapport peker Europol på hvordan denne språkmodellen utviklet av OpenAI kan bli et kraftig verktøy for kriminelle. Rapporten identifiserer to hovedområder der ChatGPT kan misbrukes av kriminelle: phishing og produksjon av ondsinnet kode.

Europol med skarp KI-advarsel - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Phishing – en økende trussel

Phishing, også kjent som nettfisking, er en metode der kriminelle lurer brukere til å oppgi sensitiv informasjon gjennom falske nettsider eller e-poster. Tradisjonelt sett har de fleste svindelforsøkene vært enkle å gjennomskue på grunn av dårlig språk og feil i teksten. Men med verktøy som ChatGPT blir det enklere for kriminelle å lage autentisk og overbevisende tekst uten språklige feil. Europol påpeker også at ChatGPT kan instrueres til å bruke spesielle ord og uttrykk, som gjør det mulig for kriminelle å manipulere og fremstå som en del av en bestemt gruppe, alder eller organisasjon – til og med et bestemt individ.

Denne muligheten til å manipulere og lure brukere åpner for en rekke svindelforsøk innenfor økonomisk kriminalitet, terrorisme, propaganda og desinformasjon. Europol advarer om at disse angrepene kan ha alvorlige konsekvenser for samfunnet som helhet.

Europol sounds alarm about criminal use of ChatGPT, sees grim outlook |  Reuters
Bildekilde: www.reuters.com

Ondsinnede koder og sabotasje

Det andre hovedområdet der kriminelle kan utnytte ChatGPT er produksjon av ondsinnet kode. Tradisjonelt sett har dette krevd ekspertise innen programmering, men med ChatGPT blir det enklere for kriminelle å lage skadelig kode uten nødvendig teknisk kunnskap. Selv om ChatGPT har mekanismer som hindrer produksjon av ondsinnet kode, mener Europol at det er enkelt å omgå disse mekanismene ved å bryte ned koden i mindre deler.

Europol understreker at den raske utviklingen av slike språkmodeller som ChatGPT gjør det bare et spørsmål om tid før cyberkriminelle finner enda smartere måter å utnytte mulighetene på. I dag er det allerede vanskelig nok å stoppe selv enkle svindelforsøk, og bekymringen er at slike angrep vil øke i omfang og kompleksitet med bruk av avanserte kunstige intelligensverktøy som ChatGPT.

Se også

Nyheter 22.03.2024, 16:36 65
Har Norge droner?
Nyheter 20.03.2024, 13:42 64
Hvilke iPhone kan ha iOS 16?

Europols bekymring og anbefalinger

Europol uttrykker stor bekymring for potensialet til ChatGPT som et verktøy for kriminelle og advarer om de ulike truslene det kan medføre. De anerkjenner samtidig at språkmodeller som ChatGPT også har positive bruksområder, som å hjelpe brukere med informasjon og utføre oppgaver. Likevel krever det nøye overvåking og regulering for å forhindre misbruk.

Europol anbefaler følgende tiltak for å redusere risikoen knyttet til ChatGPT og lignende teknologier:

  • Styrket overvåking av nettbaserte plattformer for å oppdage og bekjempe kriminell aktivitet.
  • Økt bevissthet og opplæring for å identifisere og unngå phishing-forsøk.
  • Forbedrede sikkerhetstiltak for å beskytte mot ondsinnet kode og dataangrep.
  • Samarbeid mellom teknologiselskaper, myndigheter og sikkerhetstjenester for å identifisere og håndtere potensielle trusler på en effektiv måte.

Europol understreker at det er av avgjørende betydning å handle raskt for å adressere trusselen som ChatGPT og lignende kunstige intelligensverktøy representerer. Ved å kombinere tekniske tiltak, bevisstgjøring og samarbeid kan vi redusere risikoen og beskytte samfunnet mot potensielle skadelige konsekvenser.

Det er viktig å forstå at kunstig intelligens i seg selv ikke er en trussel, men det er bruken og misbruket av denne teknologien som kan ha negative konsekvenser. Det er derfor avgjørende å regulere og overvåke teknologien for å sikre at den brukes til samfunnets beste.

Europol is worried criminals may exploit the powers of ChatGPT. Here's why  | Euronews
Bildekilde: www.euronews.com

Videoer

Keynote 2: Annique Mossou - Bellingcat