Har Norge droner?

11

Norge har i dag en betydelig økning i antall droner, med over 565 000 enheter i landet. Les om den økende aksepten og ønsket om mer kontroll over droneflyvninger. Bli kjent med bekymringene rundt politiets rolle og droner, samt militær bruk av droner i Norge.

Norge har i dag en betydelig økning i antall droner, med over 565 000 enheter i landet. Dette tallet er mer enn dobbelt så mange som estimert i 2017 av Norsk Dronebarometer, en organisasjon som beregner antall droner i Norge. Denne økningen i dronebestanden har vært kontinuerlig, med unntak av en mindre nedgang i 2020.

I denne bilen er Norges nye supervåpen mot ulovlige droner - Forsvaret
Bildekilde: www.forsvaret.no

Økning i aksept og positiv holdning til droner

Etter en periode med bekymring rundt droneobservasjoner ved kritisk infrastruktur i 2022, viser spørreundersøkelser utført for Norsk Dronebarometer at nordmenn igjen har en mer positiv innstilling til droner. I 2021 hadde rekordhøye 68 prosent av de spurte en positiv holdning til droner, men dette falt til 38 prosent i 2022. Nå ser det ut til at aksepten er på vei tilbake til 63 prosent, som er omtrent samme nivå som i 2021.

Black Hornet-droner til Heimevernet - Forsvaret
Bildekilde: www.forsvaret.no

Ønske om mer kontroll og registrering

Norsk Dronebarometer viser at mange dronepiloter ønsker mer kontroll over droneflyvninger. Blant profesjonelle operatører ønsker hele 54 prosent en økt grad av kontroll, mens bare 30 prosent er fornøyd med dagens situasjon. Blant ikke-kommersielle aktører er det derimot like mange som er fornøyd med dagens tilstand som de som ønsker mer kontroll.

En annen interessant observasjon er at både private og profesjonelle droneoperatører er enige om at det bør bli obligatorisk å registrere flyvningene sine før man sender dronen i luften. Et klart flertall på 69 prosent ønsker en slik ordning, med størst oppslutning blant de profesjonelle.

Se også

Bekymringer rundt kontroll og politiets rolle

En bekymring blant droneoperatører er den begrensede kontrollen som politiet har over droneflyvninger. Mens Luftfartstilsynet har ansvar for tilsyn ved flyplasser, er det politiet som skal kontrollere all droneflyvning utenfor flyplassområdet. Kritikere hevder at dette skjer i svært liten grad, og at det er behov for bedre rutiner og utstyr for å håndheve droneflyvningens regelverk.

Et av de større problemene er mangelen på elektronisk utstyr hos politiet som kan oppdage droner og piloter. Dette gjør håndheving av regelverket utfordrende. Selv om det er avanserte detektorsystemer ved flyplassene som kan avdekke droneflyvning innen en radius på 5 km, brukes dette systemet sjelden av politiet utenfor disse områdene.

Norske droner i verdensklasse - UAS Norway
Bildekilde: www.uasnorway.no

Militær bruk av droner

Utviklingen av droner har også funnet veien til det norske forsvaret. I 2008 ble det varslet at det ville bli innført ubemannede luftfartøyer i det norske forsvaret. Et eksempel på en norsk-utviklet droneløsning er Black Hornet, produsert av Teledyne FLIR. Black Hornet er en rekognoseringsdrone som brukes i flere allierte land, inkludert USA og Storbritannia. Denne dronen er globalt markedsledende og brukes til målidentifikasjon og rekognosering. Den er enkel å operere, robust og egnet for strid i urbane områder.

Samarbeidet mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industri har vært avgjørende for utviklingen av droner, og dette samarbeidet bidrar også til å opprettholde nødvendige leveranser av militært materiell til andre land som for eksempel Ukraina.

Det norske luftforsvaret snuser på USAs dødeligste drone
Bildekilde: www.aftenposten.no

Regler og begrensninger

I Norge er det visse regler og begrensninger for bruk av droner. Det er forbudt å fly droner i nærheten av flyplasser uten spesiell tillatelse fra flykontrolltårnet, med en minsteavstand på fem kilometer. Dette skyldes faren for kollisjon med fly og risikoen for at droner kan forårsake brann i flyets motorer på grunn av batteriene de inneholder. Fra 1. januar 2021 gjelder det felles regler innenfor EØS-området som krever registrering av alle droner med kamera eller vekt over 250 gram.

Det er også en høydebegrensning på 120 meter over bakken for droneflyvning i Norge.

Historisk utvikling av droner

Droner har vært i bruk siden første verdenskrig, først som treningsverktøy for luftvernartilleri. Etter hvert som teknologien har utviklet seg og samfunnets toleranse for tap av menneskeliv har blitt lavere, har bruken av ubemannede luftfartøyer økt, spesielt i militær sammenheng. Israel og USA er blant de ledende nasjonene når det gjelder militær bruk av droner, og den økende bruken av droner i militæroperasjoner kan observeres gjennom eksempelet fra Irak, der antallet droner økte fra 200 til rundt 3 200 mellom 2002 og 2007.

Som antall droner fortsetter å øke i Norge, er det viktig å sikre riktig regulering og kontroll for å forebygge farlige situasjoner og samtidig fremme nytten av droneflyvning i samfunnet.

Forsvaret kjøper droner for 40 millioner. Storkontrakt til Nordic Unmanned  - UAS Norway
Bildekilde: www.uasnorway.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Stortingsproposisjon 45 varslet at det ville bli innført ubemannede luftfartøyer i det norske Forsvaret innen 2008.

Forbudssoner og sertifisering

I Norge er det forbudt å fly droner i nærheten av flyplasser. Minsteavstanden er fem kilometer uten spesiell tillatelse fra fly-kontroll-tårnet. Årsaken er faren for at dronene kan kollidere med fly. Frykten er ekstra stor for at de kan suges inn i flyets motorer, der dronens lett antennelige litium-polymerbatterier kan forårsake brann. Fra 1. januar 2021 gjelder felles regler innenfor EØS-området om droner, alle droner med kamera eller vekt over 250 gram må registreres av myndighetene, og det er krav om kurs for å føre de.

Der er forbudt å fly med drone høyere enn 120 meter over bakken.

Historie

Droner ble først brukt under første verdenskrig, og fram til andre verdenskrig ble de brukt til å trene skyttere på luftvernartilleri. Disse var i bunn og grunn bare store modellfly. Etter hvert som det har blitt mulig å krympe elektronikk, samtidig som toleransen for egne tap har blitt lavere i vestlige samfunn, har ubemannede luftfartøyer blitt vanligere i militær sammenheng. Tradisjonelt har de blitt brukt som sensorplattformer og mål, men i dag kan droner også være bevæpnet.

Israel og Israel Aircraft Industries har vært forgjengere innenfor moderne droner, med systemer i tjeneste så tidlig som 1982. USA har tatt opp arven, blant annet ved å kjøpe IAI Pioneer, og senere utvikle sine egne systemer.

Veksten i den militære bruken av droner kan illustreres med krigen i Irak: I 2002 brukte amerikanske styrker rundt 200 droner, et tall som har vokst til rundt 3 200 i 2007.

Folk spør også

Hvor mange droner er det i Norge?

– Det er anslagsvis 500 000 droner i Norge, de aller fleste til fritidsbruk. Det er ikke mulig ha oversikt over ulovlig droneflyvning.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Har Norges forsvar droner?

I dag er droner kun sporadisk i bruk i det norske Forsvaret. Aftenposten fr opplyst at mindre droner brukes til samle informasjon i Kystjegerkommandoen og Etterretningsbataljonen. Men ikke alle er overbevist om at amerikanske monsterdroner er noe for Norge.

Fullstendig svar på www.aftenposten.no


Er det lov å bruke drone i Norge?

For fly drone i Norge m du generelt registrere deg frst. Slik registrering gjelder imidlertid ikke dersom du flyr en drone under 250 gram uten kamera eller hvis dronen er tydelig merket som lekety. Du kan lese mer om registrering som droneoperatr p Luftfartstilsynet sine nettsider.


Er det lov å fly drone i Oslo?

I Oslo sentrum er det ogs totalforbud mot fly droner. Dette gjelder blant annet rundt Slottet, Stortinget og Regjeringskvartalet. Ulovlig droneflygning kan fre til bter p inntil 12.000 kroner og inndragning av drone, iflge politiet.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Videoer

Drone i Norge - Alt du trenger å vite om å FORBEREDE en flyging

Drone i Norge - Hvordan flyr man egentlig (DJI Mini 3 Pro)?

Nesten ingen i verden flyr like mye med sin drone som meg!

Drone in Norway - Basic RULES for open category (A1/A3)

DRONE i 200KM/t! 3 TIPS fra Norges RÅESTE DRONEPILOTER + CAKEBIKE: Elektrisk Motorsykkel

NORWAY - Majestic Fjordland | 4K

Sauda Norway Drone Cinematic Footage

Andenes - Vesterålen - 4K - Drone