Hvem må betale NRK lisens?

41

Med regjeringens foreslåtte endring av NRKs betalingsmodell, vil NRK-lisensen bli fjernet fra 1. januar 2020. Les om hvorfor finansieringen av NRK endres og hvem som må betale den nye ordningen.

Med regjeringens foreslåtte endring av NRKs betalingsmodell, vil NRK-lisensen bli fjernet fra 1. januar 2020. I stedet vil NRK bli finansiert over statsbudsjettet. Denne omleggingen vil bli gjennomført ved å redusere personfradraget i inntektsbeskatningen. Den nye finansieringsmodellen tar hensyn til endringer i hvordan vi bruker NRK i dag sammenlignet med tidligere.

NRK, NRK-lisens | Dobbelt så mange må betale for NRK
Bildekilde: www.nettavisen.no

Hvorfor endres finansieringen av NRK?

Det har vært bred politisk enighet om å erstatte dagens lisensordning med en mer fremtidsrettet og forutsigbar finansieringsmodell. Dette skyldes flere grunner:

  • Kringkastingsavgiften har gått ut på dato: Med den stadig økende bruken av ny teknologi, digitalisering og globalisering har medievanene våre endret seg betydelig. NRK leverer nå nyheter og innhold på ulike plattformer, og en lisensordning knyttet kun til eierskap av TV-apparat har blitt utdatert.
  • Offentlig allmennkringkasting er et felles gode: Stortinget anser offentlig allmennkringkasting som viktig for samfunnet. NRK har ansvar for å gi hele befolkningen i Norge tilgang til nyheter, forståelse, kunnskap, offentlig debatt og styrking av norsk språk, kultur og identitet. NRK bidrar også til mediemangfold og dekker områder i landet som ikke har sterke lokale medietilbud. Ved å finansiere NRK gjennom statsbudsjettet og skatt, vil offentlig allmennkringkasting bli et spleiselag på lik linje med andre offentlige tjenester.
Ny finansiering av NRK – spørsmål og svar – NRK – Om NRK
Bildekilde: www.nrk.no

Hvem må betale den nye finansieringsordningen?

Fra og med 1. januar 2020 vil allmennkringkasting bli finansiert gjennom skatt. Skatten beregnes ut fra personinntekten og skal betales av alle over 17 år med skattbar inntekt. Den maksimale skatteendringen vil ligge rundt 1.700 kroner for de med høy personinntekt.

Her er en oversikt over skattesatsene avhengig av inntektsnivå:

Inntektsnivå Skattesats
Under 200 000 kroner 0%
200 000 - 300 000 kroner 0,44%
300 000 - 500 000 kroner 1,7%
Over 500 000 kroner 3,8%

Det er viktig å merke seg at disse tallene kun er estimater, og det anbefales å kontakte Skatteetaten for å få nøyaktig informasjon om den nye finansieringsordningen og skattenivået basert på din personlige inntekt.

Endringer i NRKs lisensavdeling

Som en konsekvens av den nye finansieringsmodellen er NRKs lisensavdeling blitt nedlagt. Dette betyr at tidligere henvendelser angående lisens nå må rettes til Statens innkrevingssentral. Alle utestående krav er overført dit, og mer informasjon om dette kan finnes på www.sismo.no, eller ved å ringe 75 14 90 00.

I dag må du betale NRK-lisensen
Bildekilde: dinside.dagbladet.no

Spørsmål og svar om den nye finansieringsmodellen

Mange har spørsmål angående den nye finansieringsmodellen for NRK. Her er noen ofte stilte spørsmål:

  • Hvordan blir NRK finansiert etter at lisensen er fjernet? NRK vil bli finansiert gjennom statsbudsjettet med midler som hentes inn via skatt.
  • Hvem må betale for allmennkringkasting? Alle over 17 år med skattbar inntekt vil måtte betale for allmennkringkasting gjennom skatten.
  • Hvor mye vil den nye finansieringsordningen koste meg? Kostnaden vil avhenge av din personlige inntekt og skattesatsen som gjelder for ditt inntektsnivå.

Hvis du har flere spørsmål angående den nye finansieringsmodellen, kan du kontakte Kulturdepartementet på [email protected] eller 22 24 90 90. For skatterelaterte spørsmål, ta kontakt med Skatteetaten.

Det er viktig å merke seg at informasjonen ovenfor er basert på tilgjengelig informasjon per 2024-01-18 10:40:05, og det anbefales å holde seg oppdatert på eventuelle endringer fra relevante myndigheter.

Må man selv melde fra ang nrk-lisens? - Side 2 - Forbruker, jus og økonomi  - Kvinneguiden Forum
Bildekilde: forum.kvinneguiden.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Kringkastingsavgift er en særavgift som må betales av alle som eier eller bruker et fjernsyn eller andre mottakere av tv- eller radiosignaler. Denne avgiftsordningen har vært forholdsvis vanlig i europeiske land, der den brukes til å finansiere kostnadene for allmennkringkasting.

Norge hadde kringkastingsavgift frem til 2020. og lisenspengene gikk til NRK. I 2017 var NRKs lisensinntekter på 5,58 milliarder kroner, noe som utgjorde 94,2 prosent av NRKs totale inntekter.

Ifølge forskrift om fjernsynsmottakere § 4 måtte alle som hadde fjernsynsmottaker, videospiller med mottakerdel (tuner) eller satellittmottaker, betale kringkastingsavgift (lisens). Denne avgiften skulle betales når man eide, lånte eller leide en fjernsynsmottaker. På en lisens kunne en lisenshaver ha så mange fjernsynsmottakere han/hun ville ha, men det forutsattes at mottakerne ble benyttet av vedkommende selv, ektefelle og barn. Selvforsørgende barn som hadde fjernsynsmottaker, måtte betale egen lisens. NRK-ansatte var inntil 2018 fritatt fra å betale lisensavgift, men fra 2018 måtte også de betale lisens.

I Norge ble avgiften populært kalt for «tv-lisensen», eller "NRK-lisensen" da hele avgiften tilfalt NRK. I 2018 var avgiften på 2970,24 kroner i året. Erna Solbergs regjering varslet i desember 2016 at den ville erstatte kringkastingsavgift med en ny finansieringsmodell, tilpasset dagens mediebruk. I mars 2019 ble det besluttet å avvikle kringkastingsavgiften fra 1. januar 2020.

Folk spør også

Kan man slippe å betale NRK lisens?

Medlemmer av NRKs kringkastingsrd fr ogs fritak for et r av gangen, og dt uten innfri noen andre betingelser engang. Hvis du bor under samme tak som dine lisensbetalende foreldre, eller du bor med en bedre halvdel som betaler, slipper du ogs betale – med mindre du selv mottar trygd eller studieln.

Fullstendig svar på gjerrigknark.com


Hvordan blir TV lisensen betalt?

NRK-lisensen forsvinner 1. januar 2020 og erstattes med en helt ny ordning. Fra da vil NRK finansieres over skatteseddelen. I stedet for en lisens – som er sendt ut som regning – skal NRK fra og med neste r finansieres over skatteseddelen.

Fullstendig svar på www.skatt.no


Hva betaler man i NRK lisens?

Kringkastingsavgiften ble innfrt for radioapparater i 1924. I 1958 innfrte myndighetene en egen avgift for fjernsynsmottakere. Radiolisensen ble avskaffet i 1976 og fra og med 1977 har kringkastingsavgiften blitt innkrevd i form av avgiften p TV-apparater, det vi i dag kjenner som TV-lisensen eller NRK-lisensen.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Hvorfor betaler vi tv lisens?

NRK-lisensen har fra 1977 srget for finansieringen av den offentlige allmennkringkastingen som et felles gode. NRK har i flge Stortinget et viktig mandat i formidle nyheter og kunnskap til hele Norge, og samtidig styrke norsk sprk, kultur og mangfold.

Fullstendig svar på tvpakker.no


Videoer

Simen Velle | Leder for Fremskrittspartiets Ungdom & Hvordan være ung i politikken i Norge

Colourising Photos on Lock Down #vanlife

Familierett: Ektefellens råderett, underholdsplikt og gjeldsansvar | Versjon 2

Document Radio 4. januar 2024

Fritidskortet i Vadsø kommune - ALLEMED-konferansen 2021

WEBINAR: Merverdiavgift, Skatt- og selskapsrett med Ernst & Young