Ikea går inn i det svenske solcellemarkedet

60

Ikea, den svenske møbelgiganten, utvider sitt produkttilbud ved å lansere solcellepaneler i Sverige. Les om deres planer om å tilby solcelleløsninger for hjemmebruk i Norge også. Opplev fordelene med solenergi og den økende etterspørselen etter bærekraftige energiløsninger.

Ikea, den svenske møbelgiganten, kjent for å være mer enn bare en leverandør av konvensjonelle møbler som Trådfri smart belysningssystem og Symfonisk "lampespeaker", har nå kunngjort at de vil tilby solcellepaneler i Sverige etter sommeren. Tidligere har solcellepanelene, kjent som Solstråle, kun vært tilgjengelige i Belgia, Italia, Nederland, Polen og Tyskland.

Ikea Sverige starter med solceller | Europower
Bildekilde: www.europower.no

Interessant marked i Sverige

En av årsakene til at Sverige nå er et attraktivt marked for Ikea er den svenske regjeringens støtte til privatpersoner med opptil 30 prosent av investeringskostnadene for solcelleanlegg. Denne støtten har vært så populær at grensen nylig ble senket til 20 prosent. Offentlig støtte som dette er avgjørende, da solcellepaneler er en betydelig investering.

I Nederland ligger typiske priser for åtte paneler mellom 30 000 og 50 000 kroner, avhengig av design. Siden svenske hustak er generelt større, kan det være at Ikea vil tilby større og dyrere pakker i Sverige. Foreløpig er det imidlertid ikke klart hva panelene vil koste eller hvem som vil bistå med installasjonen. Det eneste som er kjent, er at produktene vil være tilgjengelige både for privat- og bedriftskunder.

IKEA går med i Solelkommissionen | IKEA
Bildekilde: via.tt.se

Planer for Norge

Ikea Norge har også planer om å tilby solcelleløsninger for hjemmebruk innen 2025. Selv om det per nå ikke finnes nærmere informasjon om tidspunktet for lanseringen, vil erfaringene fra Sverige være verdifulle når selskapet planlegger tilbudet her i Norge.

Ikke bare solcellepaneler, men Ikea har også lansert sin egen solcelleløsning i samarbeid med svenske Svea Solar. Foreløpig er denne løsningen kun tilgjengelig via Ikeas nettsider i områdene Skåne, Stockholm og Gøteborg. Installeringen blir utført av Svea Solar. Senere i høst vil salget utvides til flere områder i Sverige hvor solenergi er av interesse.

Tilpasning til individuelle kunder

Solstråle er et nøkkelferdig solcelleanlegg som vil bli tilpasset hver enkelt kunde. Ikea tilbyr finansiering og kundestøtte som en del av pakken. Den svenske regjeringen har også varslet økt støtte til investeringer innen solenergi i årene som kommer.

Ifølge en undersøkelse utført av svenske Kantar Sifo, bestilt av Ikea og Svea Solar, vurderer over halvparten av svenske huseiere å skaffe seg et solcelleanlegg.

IKEA skal selge strøm til svenskene | FriFagbevegelse
Bildekilde: frifagbevegelse.no

Avventende norske forbrukere

I Norge er det sannsynlig at nordmenn må vente noen år før de kan kjøpe solcellepaneler på Ikea. Ikea Norge har planer om å tilby solcelleløsninger til hjemmebruk innen 2025. Inntil da vil erfaringene fra satsingen i Sverige være viktige for utviklingen her i landet.

Det er verdt å merke seg at Ikea også planlegger å selge fornybar energi til svenske husholdninger fra september. Strømmen vil komme fra deres egne solcellepaneler, og kundene vil kunne spore bruken gjennom en app. Dette initiativet er en del av Ikeas mål om å være en ledende aktør innen fornybar energi og bidra til håndtering av klimaendringer.

Alt i alt, Ikea sin inngang i det svenske solcellemarkedet etter sommeren markerer en betydelig utvidelse av deres produkttilbud og en støtte til den økende etterspørselen etter bærekraftige energiløsninger.

IKEA börjar sälja solceller i Sverige - IKEA
Bildekilde: www.ikea.com