Intels nye prosessorer skal nå 6 GHz uten overklokking

32

Intels kommende 13. generasjons Core-prosessorer vil kunne kjøre på imponerende 6 GHz uten behov for overklokking. Ifølge en rapport fra Tom's Hardware, ble denne informasjonen delt av Intel under deres Technology Tour 2022-presentasjon. Les mer om denne betydelige milepælen for Intel og hva det kan bety for fremtiden.

Intels kommende 13. generasjons Core-prosessorer vil kunne kjøre på imponerende 6 GHz uten behov for overklokking. Ifølge en rapport fra Tom's Hardware, ble denne informasjonen delt av Intel under deres Technology Tour 2022-presentasjon. Denne klokkehastigheten på 6 GHz vil være 300 MHz høyere enn hva konkurrenten AMD har varslet for deres kommende flaggskip Ryzen 9 7950X, som forventes å nå boost-frekvenser på 5,7 GHz.

En økning i ren klokkehastighet kan være en betydelig milepæl for Intel, som har slitt med å konkurrere mot AMD de siste årene. Selv om klokkehastighet ikke er den eneste faktoren som påvirker ytelsen til en prosessor, kan å oppnå 6 GHz være et viktig skritt for Intel.

Den kommende prosessorgenerasjonen, kalt Raptor Lake, vil også få en forbedring på 15 prosent i enkelttrådet ytelse og 41 prosent i flertrådet ytelse. Disse tallene ligner på de som AMD har presentert for sin nye Ryzen-generasjon.

Intels nye stasjonære prosessor når 6 GHz
Bildekilde: root-nation.com

Ukjent modell

Det er foreløpig ikke kjent hvilken av Intels modeller som vil kunne nå 6 GHz. For øyeblikket er Intels flaggskipmodell betegnet som "KS", og den kraftigste Intel-prosessoren i dag er i9-12900KS, som kan nå turbofrekvenser på 5,5 GHz uten overklokking.

Intel har planlagt en "Innovation"-konferanse den 27.-28. september i San Jose, der det er ventet at Raptor Lake vil bli lansert. Det er interessant å merke seg at AMD også planlegger å slippe sine Ryzen 7000-prosessorer samme dag.

Intels nye stasjonære prosessor når 6 GHz
Bildekilde: root-nation.com

Spesiell prosessor avslørt

Nylig avslørte den amerikanske nettbutikken Newegg en ny "spesialutgave" av Intels prosessor, kalt Core i9-12900KS. Denne prosessoren ble ikke lansert ennå, men den ble listet til en pris på 799 dollar. Dette gir en indikasjon om at lanseringen kan være nært forestående.

Intel Core i9-12900KS er en høyere klokket versjon av flaggskipet Core i9-12900K, der "KS" står for Special Edition. Intel omtaler denne prosessoren som "verdens raskeste desktop-prosessor". Prisen på 800 dollar kan imidlertid være en nedslående nyhet for noen, og i Norge kan den forventes å nærme seg 9000 kroner i butikkene. Den vanlige Core i9-12900K har for tiden en pris på cirka 6500 kroner.

Intel kan ha valgt å lansere den nye prosessoren samtidig med AMDs Ryzen 7 5800X3D med "3D-cache" for å stjele litt av oppmerksomheten. AMDs prosessor rettet mot spillmarkedet har imidlertid en helt annen pris, da den forventes å koste 450 dollar - omtrent halvparten av prisen på Intels nye prosessor.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:22 44
Er Munch norsk?
Nyheter 08.02.2024, 16:42 48
Hva er nytt med iOS 15?

Overklokking og ytelse

Overklokking av prosessorer er en metode som kan øke ytelsen på enkelte modeller. Imidlertid kan ikke alle av Intels nyere prosessorer overklokkes på grunn av et drastisk redesign av arkitekturen. Dette kan føre til ustabilitet hvis overklokking forsøkes. I stedet kan man redusere spenningen til prosessoren, kjent som undervolting, for å redusere strømforbruket.

Effekten av overklokking varierer avhengig av programvaren som brukes og hvilken komponent som overklokkes. Ofte utføres flere tester for å demonstrere effekten av overklokking i ulike scenarioer.

Tidligere har Intel spådd 10 GHz-prosessorer i 2011, men disse har ikke blitt realisert på grunn av fysiske begrensninger. Prosessormakerne har i stedet fokusert på andre metoder for å øke ytelsen, for eksempel ved å øke antall kjerner. Per september 2015 var verdensrekorden for en PC-prosessor 8,79433 GHz, oppnådd med en AMD FX-8350-prosessor.

Overklokkere anbefaler å teste systemets stabilitet etter overklokking. Selv med tilgjengelige stresstest-programmer er det umulig å garantere at et system vil fungere optimalt under alle forhold.

Med Intels kommende prosessorer som forventes å nå 6 GHz uten overklokking, kan selskapet ta et stort steg i kampen mot konkurranse fra AMD. Den eksakte modellen som vil oppnå denne hastigheten er foreløpig ukjent, men det blir spennende å se hva fremtiden bringer for Intels prosessorer.

Intels nye stasjonære prosessor når 6 GHz
Bildekilde: root-nation.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

Intels nye prosessorer skal nå 6 GHz uten overklokking. På et flertall av Intels nyere prosessorer (de uten opplåst multipler), på grunn av et drastisk redesign av prosessorene, er overklokking vanskelig, om ikke umulig, og kan forårsake mye ustabilitet. Å undervolte (å senke mengden spenning til prosessoren) er til en viss grad mulig. Det kan redusere strømforbruket.

Ytelsesfordelene ved overklokking varierer sterkt avhengig av programmet som blir brukt, og hvorvidt komponenten(e) som overklokkes påvirker systemets ytelse. Derfor blir oftest flere programmer testet for å vise virkningen.

På et flertall av Intels nyere prosessorer (de uten opplåst multipler), på grunn av et drastisk redesign av prosessorene, er overklokking vanskelig, om ikke umulig, og kan forårsake mye ustabilitet. Å undervolte (å senke mengden spenning til prosessoren) er til en viss grad mulig. Det kan redusere strømforbruket.

Rekorden for en hel prosessor er langt mer moderat. I 2010 forutsa Intel 10 GHz-prosessorer i 2011, men de er uteblitt. Det forklares bl.a. med fysiske begrensninger. I stedet har prosessormakerne økt ytelsen med andre metoder, for eksempel å forsyne hver prosessor med flere kjerner. Per september 2015 er verdensrekorden for en PC-prosessor 8,79433 GHz. Dette ble gjort med en AMD FX-8350, hvis høyeste ordinære hastighet var på 5,4 GHz. Slike rekordforsøk blir ofte kalt «suicideruns» (på norsk: «selvmordsløp») fordi prosessorene blir stresset såpass hardt at de sjelden overlever mer enn ett forsøk.

Generelt sett mener overklokkere at man kan teste et system for å forsikre at systemet er stabilt og fungerer slik som det skal. Selv om det finnes mange stresstest-programmer tilgjengelig for å teste overklokkede komponenter, så er det så godt som umulig for et individ å 100 % garantere at et system fungerer nøyaktig som det skal.

Intels nye prosessorer skal nå 6 GHz uten overklokking. På et flertall av Intels nyere prosessorer (de uten opplåst multipler), på grunn av et drastisk redesign av prosessorene, er overklokking vanskelig, om ikke umulig, og kan forårsake mye ustabilitet. Å undervolte (å senke mengden spenning til prosessoren) er til en viss grad mulig. Det kan redusere strømforbruket.

Folk spør også

Hvilken prosessor er best til gaming?

Gaming krever en effektiv prosessor Intel Core™ i5- og AMD Ryzen™ 5-prosessorer er best egnet for spille mindre krevende spill, mens de som nsker den hyeste ytelsen br vurdere Core™ i7 eller i9 fra Intel eller Ryzen™ 7 eller 9 fra AMD.

Fullstendig svar på www.power.no


Hva er i7 prosessor?

Intel Core i7 er merkenavnet p en familie av 64-biters x86-64-prosessorer fra Intel. Merket er rettet mot det veste og mer avanserte sjiktet av bedrifts- og forbrukermarkedet og har blitt produsert med to, fire, seks, tte og ti kjerner.


Hva er forskjellen på i3 og i5?

Her er i3-prosessoren utstyrt med to prosessorkjerner og kan dette med Hyper-threading, mens i5-versjonen har fire kjerner og Turbo Boost. Dette gir like mange logiske kjerner, men flere fysiske prosessorkjerner vil alltid vre mer effektivt.

Fullstendig svar på www.tek.no


Hva betyr Core i5?

Intel Core i5 er benevnelsen p en type mikroprosessorer av typen Intel Core. Intel Core bestr av tre kategorier mikroprosessorer: Intel Core i3 som det billigste valget, Intel Core i5 som en mellomklasse av mikroprosessorer, og Intel Core i7 som kategorien med hyest ytelse.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org