Kjørte på motorveien med autopilot mens han selv satt i passasjersetet

58

En britisk mann har mistet lappen etter å ha kjørt en Tesla på M1-motorveien i England ved hjelp av kjøreassistenten Autopilot – mens han selv satt i passasjersetet i bilen. Hendelsen har skapt debatt om ansvarsfordeling mellom fører og kjøreassistent-systemer.

En britisk mann har mistet lappen etter å ha kjørt en Tesla på M1-motorveien i England ved hjelp av kjøreassistenten Autopilot – mens han selv satt i passasjersetet i bilen. Det hodeløse påfunnet ble fanget opp på video av forbipasserende, melder BBC.

Tesla-eieren satt i passasjersetet - med bilen på autopilot
Bildekilde: www.tv2.no

Bakgrunn

Bilen som ble brukt i hendelsen var en Tesla Model S 60, og den ble tatt på fersken på M1-motorveien mellom avkjøring 8 og 9. En video av bilen som kjørte forbi uten noen i førersetet spredte seg raskt på sosiale medier, og saken ble senere politianmeldt. Mannen ble deretter stilt for retten.

Tesla-eieren satt i passasjersetet – med bilen på autopilot | ABC Nyheter
Bildekilde: www.abcnyheter.no

Rettsaken

I retten innrømmet mannen at det han hadde gjort var dumt, men han forklarte samtidig at bilen hans var kapabel til å gjøre utrolige ting. En Tesla-ingeniør var også til stedet i retten og forklarte at Autopilot-funksjonen kun var ment å assistere føreren.

Politi-konstabel Kirk Caldicutt fra Hertfordshire uttalte i retten at "det mannen gjorde var grusomt uansvarlig og kunne fort ha resultert i en tragedie".

Se også

Nyheter 08.02.2024, 16:42 50
Hva er nytt med iOS 15?
Nyheter 11.01.2024, 09:30 64
Er roaming gratis?

Dommen

Mannen ble dømt til å miste førerkortet i 18 måneder og til 100 timers gratis arbeid. I tillegg ble han pålagt å dekke omkostningene på 1800 britiske pund, tilsvarende rett under 20 000 kroner.

Saksøker Tesla etter Autopilot-relatert dødsfall
Bildekilde: www.motor.no

Konsekvenser og ansvarsfordeling

Episoden med mannen som kjørte på motorveien med autopilot mens han selv satt i passasjersetet, har igjen aktualisert debatten om ansvarsfordeling mellom fører og kjøreassistent-systemer. Tesla har gjentatte ganger understreket at Autopilot-funksjonen er ment å hjelpe føreren, ikke erstatte førerens ansvar for å være oppmerksom bak rattet. Det er derfor viktig at førerne forstår og følger retningslinjene for bruk av slike teknologier.

Politi-konstabel Caldicutt uttalte at mannen var forferdelig uansvarlig og at hans handlinger kunne ha endt i tragedie. Det er også viktig å merke seg at ikke bare satte mannen sitt eget liv i fare, men også andre som brukte motorveien den dagen.

Tesla Autopilot granskes etter at Model S kjørte inn i brannbil - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Konklusjon

Episoden der en mann kjørte på motorveien med autopilot mens han selv satt i passasjersetet har vekket oppsikt og fått rettslig etterspill. Med en tydelig dom og en påminnelse om at kjøreassistent-systemer kun er ment å bistå føreren, blir det viktigere enn noensinne å forstå og følge retningslinjene for bruk av slike teknologier.

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:24 14
Hvor bygges Cupra?
Nyheter 12.05.2024, 01:29
Når kom Windows 8?

Videoer

Test av Tesla Model 3 Long Range ny

Test av nye Hyundai Kona Electric

Test av Polestar 2 Long Range Single motor - nå med RWD

Honda e:Ny1 uketest, og test av rekkevidde på snø

50 uvanlige, men utrolige kjøretøy fra 2002 til 2022

1000 km PRØVEKJØRING i 2024 Hyundai Santa Fe - støy, kjøring og komfort

Ultimate range test Hyundai IONIQ 5: 0-100kmh, Slalom & Moose test, Autonomous Safety Systems test

Buying DESTROYED Dodge Hellcats CHEAP At Salvage Auction!