Nå er det full krig mellom Apple og Qualcomm

90

Les om Apples søksmål mot Qualcomm for patentbrudd og deres pågående konflikt om store mengder royalty-utbetalinger. Få oppdateringer om den pågående rettsstriden mellom Apple og Qualcomm.

Saksøker hverandre for patentbrudd

Patentsøksmål er ikke et helt ukjent fenomen i teknologiverdenen, og nå er vi i gang igjen for alvor. Nyhetsbyrået Reuters melder at Apple nå har sendt et søksmål mot mobilbrikkegiganten Qualcomm for patentbrudd – etter at Qualcomm på sin side saksøkte Apple.

iPhone-produsenten anklager Qualcomms Snapdragon-brikker for å bryte med flere av Apples patenter. De aktuelle patentene dreier seg om teknologi knyttet til forbedring av batteritiden.

Nærmere bestemt omfatter de aktuelle patentene blant annet løsninger for å sikre at telefonens prosessor drar den minste mengden strøm som er nødvendig og slår av de delene av prosessorene som ikke er i bruk. Apple mener Snapdragon 800- og 820-brikkene bryter med disse patentene.

Qualcomm på sin side saksøkte Apple i sommer, som blant andre Fortune rapporterte. Denne saken dreide seg om angivelig brudd på seks patenter som delvis også var relatert til batteritid. Apple benektet den gang hardnakket at disse patentene var gyldige.

Før dette skjedde saksøkte Apple brikkegiganten i januar i år for over 8 milliarder kroner. Dette handlet imidlertid ikke om patenter, men om at Apple mente Qualcomm har krevd store mengder royalty-utbetalinger fra dem på feilaktig grunnlag. Ifølge Apple krever Qualcomm over fem ganger mer enn alle de andre lisensgiverne som Apple har avtale med sammenlagt.

De beskyldte også dessuten brikkeprodusenten for å ha holdt tilbake en utbetaling på én milliard dollar som «hevn» for at Apple har samarbeidet med konkurransemyndighetene i Sør-Korea i forbindelse med en etterforskning av Qualcomms forretningspraksis.

Hvor det hele ender er vanskelig å si, men vi har nok ikke sett enden på via ennå.

Krigen mellom Apple og Qualcomm trappes opp – brikkesettkongen med  motsøksmål - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Apple saksøker Qualcomm for over 8 milliarder kroner

Beskylder selskapet for å ha tatt «hevn» ved å holde tilbake utbetalinger.

Teknologiverdenen er alltid fruktbar mark for søksmål, og nok en gang har to giganter nå inntatt ringen for nye sparringsrunder i retten. Som nyhetskanalen CNBC melder har Apple nemlig rettet et søksmål mot mobilprosessorkjempen Qualcomm med et ganske solid erstatningskrav.

Bakgrunnen for søksmålet er at Apple mener Qualcomm har krevd store mengder royalty-utbetalinger fra dem på feilaktig grunnlag. iPhone-produsenten krever én milliard dollar, cirka 8,5 milliarder kroner, i oppreisning.

Apple sier i en uttalelse at Qualcomm krever over fem ganger mer enn alle de andre lisensgivere som Apple har avtale med sammenlagt. Ifølge iPhone-giganten krever Qualcomm royalty-utbetalinger for Apples egne innovasjoner på områder som kamera, skjerm og Touch ID-løsningen – teknologier de mener brikkeprodusenten ikke har hatt noe med å gjøre.

I uttalelsen sier Apple videre at de er sterke tilhengere av innovasjon, og at de alltid har vært villige til å betale «rettferdige» beløp for patenter. På bakgrunn av sterke uenigheter med Qualcomm omkring hva rettferdige beløp er, ser de seg altså nå nødt til å gå rettens vei.

Selskapet beskylder dessuten brikkeprodusenten for å ha gått til det radikale skritt at de har holdt tilbake en utbetaling på én milliard dollar som «hevn» for at Apple har samarbeidet med konkurransemyndighetene i Sør-Korea i forbindelse med en etterforskning av Qualcomms forretningspraksis.

Qualcomm på sin side er fremdeles i ferd med å gjennomgå anklagene, men har sagt i en uttalelse at Apples beskyldninger er grunnløse og at Apples fremstilling av avtalene mellom de to partene er feilaktig. Hvordan det hele ender gjenstår å se.

Nå har det dukket opp flere rykter om neste iPhone

Nettstedet The Wall Street Journal skriver at Apple vurderer å bruke kun modembrikker fra Intel i neste års iPhone-modeller. MediaTek er en annen produsent som vurderes. Årsaken er den pågående tvisten med brikkesettprodusenten Qualcomm.

Vurderer å droppe

Ifølge rapportene tilbakeholder Qualcomm programvare som Apple er avhengig av for å teste LTE-brikkene i prototypene til iPhone og iPad. Nettstedet skriver at Qualcomm sluttet å dele programvaren etter at Apple sendte inn et søksmål mot selskapet i starten av dette året, noe som hindrer Apples testing.

Qualcomm på sin side hevder at Apple allerede har testet modembrikken for 2018-iPhonen.

«Brikkesettselskapet sier at det ‘er forpliktet til å støtte Apples nye enheter’ som det gjør med andre i industrien», skriver The Wall Street Journal.

Apple har i flere år brukt modem fra Qualcomm i sine produkter, men ved lanseringen av iPhone 7 ble også Intel-modem brukt i enkelte modeller. Det er også tilfellet med nye iPhone 8 og 8 Plus. For eksempel bruker iPhoner som selges i USA ulike modembrikker basert på mobiloperatøren. AT&T har Intel-brikker, mens for eksempel Verizon selger iPhone med Qualcomm-modem.

The Wall Street Journal skriver at Apples planer om å droppe Qualcomm helt kan bli endret før lanseringen av neste års iPhone.

Se også

Det handler saken om

Tvisten mellom de to selskapene startet tidligere i år da Apple gikk til søksmål mot Qualcomm fordi de mener at brikkesettleverandøren «tar betalt for teknologi som ikke har noe med selskapet å gjøre».

Qualcomm svarte kort tid senere med et motsøksmål.

Brikkesettprodusenten har senere hevdet at Apples leverandører tilbakeholder én milliard dollar, rundt 8,5 milliarder kroner, i royalties og salg.