Norsk isbjørnbilde vant internasjonal kåring

42

To norske naturfotografer har utmerket seg i den internasjonale fotokonkurransen "Veolia Environnement Wildlife Photographer of Year". Ole Jørgen Liodden vant kategorien "Animals in their environments" med isbjørnbildet "Living on thin ice", mens Pål Hermansen fikk andreplass i kategorien "Urban wildlife" med bildet "Bumper life". Les mer om deres prestasjoner og betydningen av disse bildene for å skape bevissthet rundt issmelting og dyrelivets utfordringer i urbane områder.

Av 48.000 innsendte bilder stakk to nordmenn seg ut.

Absolutt krs#35 by belinda bjerke - Issuu
Bildekilde: issuu.com

Norske naturfotografer utmerker seg

To norske naturfotografer har utmerket seg i den internasjonale "Veolia Environnement Wildlife Photographer of Year". Ole Jørgen Liodden ble klassevinner, mens Pål Hermansen fikk andreplass i en annen kategori.

Fotokonkurransen er svært utbredt, og nyter stor internasjonal anerkjennelse. I år kjempet hele 48.000 bilder fra 93 land om å bli en av få premierte. De færreste når opp, men etter endt juryering har nå de to norske fotografene Liodden og Hermansen oppnådd det mange andre drømmer om.

Presseinvitasjon: Internasjonalt isbjørnmøte på Svalbard 4. - 6. mars |  Miljødirektoratet
Bildekilde: kommunikasjon.ntb.no

Ole Jørgen Liodden - Vinneren i kategorien "Animals in their environments"

Den svært erfarne naturfotografen Ole Jørgen Liodden, bosatt ved naturområdet Vassfaret ved Hedalen i Valdres, vant kategorien "Animals in their environments" med isbjørnbildet "Living on thin ice". Til NRK forteller han at denne prisen var ekstra gjev.

"Dette er det største, det er naturfotografiens Oscar," fortalte han.

Engasjerer seg i issmelting

For Liodden illustrerer hans premierte bilde et viktig tema: Smeltingen av polarisen. Valdres-fotografen har tatt bildet på Svalbard, et sted han har vært 15 ganger.

"Jeg håper at bildet også vil få folk til å tenke på et miljø som forsvinner raskere enn de fleste av oss er klar over, og innse den skremmende fremtiden som de fleste isbjørner går i møte,"

Liodden dro til England for å motta hederen, og fotografene han støter på forteller noe om posisjonen konkurransen har.

"Jeg er her sammen med fotografer fra National Geographic," sier han.

Se også

Pål Hermansen - Andreplass i kategorien "Urban wildlife"

Pål Hermansen var ikke stort dårligere enn Liodden, og med bildet "Bumper life" endte han opp med en andreplass i kategorien "Urban wildlife".

Norge vant over USA i isbjørnstrid – NRK Urix – Utenriksnyheter og  -dokumentarer
Bildekilde: www.nrk.no

Stilles ut i London

Etter premiesankingen har nordmennenes bilder nå blitt stilt ut på det naturhistoriske museet i London. På museets hjemmeside kan du se de øvrige vinnerne.

(Kilder: Amateur Photographer, Daily Mail)

Dette er naturfotografiens Oscar – NRK Viten – Nyheter innen vitenskap og  forskning
Bildekilde: www.nrk.no

Videoer

Do Polar Bears in Norway have a Different Accent?

BIO-torsdag 03/15: «Forurensing i Arktis» med Katrine Borgå