Myndighetene reagerer på farlige Apple-ladere

30

Myndighetene advarer nå norske forbrukere om farlige iPad-ladere som kan forårsake elektrisk støt på opp til 230 volt. Les mer om advarselen og hva du bør gjøre hvis du har mistanke om en defekt lader. | 32Chip

Myndighetene reagerer på farlige Apple-ladere

Norske myndigheter har tatt kontakt med Apple etter at det har blitt oppdaget en type Apple-ladere som kan være farlige å bruke. Senioringeniør Paul-Erling Lia fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) oppfordrer norske forbrukere til å sjekke laderen sin for eventuelle feil og defekter. Det er en reell fare for elektrisk støt på opp til 230 volt, og dette kan potensielt være svært alvorlig.

Myndighetene advarer mot farlige Apple-ladere – E24
Bildekilde: e24.no

Elev fikk elektrisk støt av defekt lader

Bakgrunnen for advarselen er en hendelse ved en skole i Telemark der en elev fikk elektrisk støt av en defekt iPad-lader. Etter denne hendelsen har Nkom startet undersøkelser for å kartlegge omfanget av feilen og finne ut årsaken til problemet. Skolen hadde utdelt iPader til rundt 200 elever, og det viste seg at 12 andre ladere også hadde samme svakhet. Pinnene på laderne hadde løsnet fra pluggdelen, men satt fremdeles fast i ledningene.

Advarer mot farlig iPad-lader - altaposten.no
Bildekilde: www.altaposten.no

Fare for liv og helse

Nkom tar denne saken svært alvorlig, og vurderer at bruk av ladere med samme svakhet kan medføre fare for liv og helse. Det er potensielt mulig å få alvorlige skader av elektrisk støt. Derfor har myndigheten startet samarbeid med Apple for å finne ut av problemet og eventuelt gripe inn med tiltak som å stoppe omsetningen av laderne om nødvendig.

Se også

Nyheter 21.03.2024, 04:30 56
Når kom Skoda Enyaq?
Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?

Undersøkelse pågår

Nkom og Apple jobber nå sammen for å undersøke og analysere laderne nærmere. Hensikten er å finne ut hvorfor pinnene løsner fra pluggdelen og hvordan dette kan unngås i fremtiden. Det er også mulighet for tilbakekalling av ladere som viser seg å ha denne feilen, samt eventuelt stopp i omsetningen av disse.

Myndighetene advarer mot farlige Apple-ladere – E24
Bildekilde: e24.no

Hvordan håndtere mistenkelige ladere

Dersom du har mistanke om at din lader kan være defekt, oppfordres du til å kontakte din forhandler eller Apple-support. Det er viktig å ikke forsøke å trekke ut pinnene fra stikkontakten uten å skru av sikringene først. Om mulig bør du benytte en isolert tang for å håndtere laderen. Sikkerheten til forbrukerne er av høyeste prioritet, og det er derfor viktig å ta dette problemet på alvor.

Myndighetene advarer mot farlige Apple-ladere – E24
Bildekilde: e24.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

I likhet med 2020 og 2021 ble året 2022 preget av koronaviruspandemien, men med lettelser knyttet til både testing, reiserestriksjoner og smitteverntiltak.

Året var preget også av Russlands invasjon av Ukraina, som startet 24. februar. Russland omtaler angrepet som en «militær spesialoperasjon», og Russlands president Vladimir Putin sa i en tale natt til 24. februar at målet med angrepet var å «demilitarisere» og «avnazifisere» Ukraina, ikke å okkupere landet. Invasjonen ble møtt av fordømmelse og kritikk fra en rekke land, og flere land har innført omfattende økonomiske sanksjoner mot Russland.

Noen av de største sportsbegivenhetene i 2022 var para-VM i snøsport 2022‎, vinter-OL 2022, paralympiske vinterleker 2022, VM i fotball 2022, VM i friidrett 2022, VM i snooker 2022, VM i landeveissykling 2022, VM i ishockey for menn 2022 og sjakk-OL 2022.