Over 650.000 biler ble ikke godkjent på EU-kontroll i 2022

55

Oppdag statistikk og vanlige mangler ved EU-kontroll i 2022 i Norge. Bremser, hjuloppheng og lys utgjorde de vanligste feilområdene. Les mer her.

Bakgrunn

I løpet av 2022 ble det avdekket at over 650.000 biler ikke ble godkjent på EU-kontroll i Norge. Dette tilsvarer en betydelig andel av de lette kjøretøyene som gjennomgikk kontrollen. Statistikken viser at mange av disse bilene hadde ulike mangler som måtte utbedres før de kunne bli godkjent.

RingeriksAvisa med nyheter fra Hønefoss og Ringerike - Over 650.000 biler  ble ikke godkjent på EU-kontroll
Bildekilde: www.ringeriksavisa.no

Manglende godkjenning

Av de kontrollerte bilene hadde hele 657.000 biler mangler som måtte rettes opp før de kunne bli godkjent. De vanligste feilene ble funnet innenfor områdene bremser, hjuloppheng og lys. Ifølge Leif Magne Halvorsen fra Statens vegvesen utgjorde mangler knyttet til bremser hele 26,2 prosent av feilene. Dette inkluderte problemer som slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseklosser eller bremserør, samt for svak bremseeffekt. Disse manglene er av stor betydning for kjøretøyets sikkerhet og det er derfor viktig at de avdekkes og blir rettet opp.

Manglene knyttet til aksler, hjul, dekk og hjuloppheng utgjorde 25,8 prosent av de totale feilene. Disse delene er i konstant bevegelse og er derfor utsatt for slitasje på alle biler. Ved å utføre jevnlig vedlikehold og bytte ut deler etter behov, kan man unngå unødvendig stor slitasje og dermed unngå alvorlige feil mellom kontrollene. Dette kan bidra til at kjøretøyet blir godkjent under EU-kontrollen.

En annen vanlig feilkategori var feil på lysene. Hele 104.000 biler ble ikke godkjent på grunn av mangler ved lysene. Leif Magne Halvorsen anbefaler derfor at man jevnlig sjekker at lysene fungerer som de skal, spesielt før man skal ha bilen på EU-kontroll. Dette kan bidra til å unngå etterkontroller hvis bilen ellers er i god stand.

Over 650.000 biler ble ikke godkjent på EU-kontroll
Bildekilde: www.motor.no

EU-kontroll og krav

I Norge må lette kjøretøy gjennomgå EU-kontroll hvert annet år, første gang fire år etter førstegangsregistrering. For utrykningskjøretøy og taxier er kravet en årlig kontroll. EU-kontrollen er en obligatorisk sikkerhetskontroll som har som formål å avdekke eventuelle feil og mangler på kjøretøyet for å sikre trafikksikkerheten. Det er derfor viktig at bileiere tar ansvar for jevnlig vedlikehold og sørger for at eventuelle mangler blir utbedret.

Folk spør også

Hva er straffen for å kjøre en bil som ikke er EU-godkjent?

I forskrift om periodisk kontroll av kjrety 21 str det at Statens vegvesen skal nedlegge bruksforbud for biler som ikke er godkjent ved periodisk kontroll innen utlpet av kontrollfristen. I vegtrafikkloven 31 fremgr det at overtredelse av loven straffes med bot eller med fengsel inntil ett r.

Fullstendig svar på www.ung.no


Kan man kjøre bil uten EU godkjenning til verksted?

Hva skjer hvis jeg kjrer en bil som ikke er EU-godkjent? Det er forbudt kjre med en bil som ikke er EU-godkjent. Hvis bilen din ikke er godkjent fr fristen, har bilen kjreforbud og kan bli avskiltet hvis du blir stoppet i en kontroll.

Fullstendig svar på mollerbil.no


Når blir bilen begjært avskiltet?

Dersom du har glemt EU-kontrollen og kjretyet ditt ikke har blitt EU-godkjent innen fristen, vil du kunne motta en avskiltingsbegjring fra Statens vegvesen. Det betyr i praksis at kjretyet ditt blir ilagt kjreforbud (bruksforbud).

Fullstendig svar på www.sparebank1.no


Hvilke biler er fritatt for EU-kontroll?

Unntaket gjelder kun bevaringsverdige veteranbiler over 50 r. Det kjrer biler rundt p norske veier uten sikkerhetsseler, og uten at det er frt tilsyn med for eksempel bilens bremser. For sikkerhetskravene til gamle biler er de samme som den gang bilen ble produsert.

Fullstendig svar på www.nrk.no


Videoer

Why Romania Canceled Its Trains

Vehicle Inspection Expectations: Vehicle Registration in Grafenwoehr, Germany