Rådyr strøm: Så mye koster det å lade elbilen og mobilen din nå

110

Opplev sjokkerende høye strømpriser i Europa og Norge. Finn ut hvor mye det koster å lade elbiler og mobile enheter nå, samt hvordan den nye nettleiemodellen påvirker strømregningen. Les mer på 32Chip.

Strømprisene på rekordnivå

I disse dager opplever både Europa og Norge sjokkerende høye strømpriser. Dette skyldes en kombinasjon av sibirkulde, gassmangel i Europa og nedstenging av svenske kjernekraftverk. Prisene har nådd nye høyder, og forbrukerne føler det på lommeboken.

Den gjennomsnittlige strømprisen på Øst-, Sør- og Vestlandet er nå på hele 5,74 kroner per kilowattime. I den dyreste timen, mellom klokken 17 og 18, koster strømmen hele 8,79 kroner per kilowattime. Selv i Nord-Norge, som vanligvis har hatt lavere priser, betaler man nå over fem kroner per kilowattime.

Dette er bare starten. I tillegg til strømprisen kommer avtalespesifikke påslag og nettleie, samt eventuell strømstøtte fra staten som kan redusere kostnadene noe. Det er viktig å merke seg at strømprisene kan variere gjennom måneden, og den endelige regningen vil avhenge av forbruket og avtalen man har med strømleverandøren.

Rådyr strøm: Så mye koster det å lade elbilen og mobilen din nå - Tek.no
Bildekilde: www.tek.no

Kostnaden ved lading av småelektronikk

Mange lurer på om de kan spare penger ved å begrense bruken av småelektronikk som bærbare datamaskiner, mobiltelefoner og elsykler når strømprisene er på sitt høyeste. Dessverre er potensialet for besparelser minimalt. På grunn av de lave effektbehovene til disse enhetene, vil kostnadene ved å lade dem selv i dyre strømtimer være svært lave.

For eksempel, hvis du velger å lade telefonen din i den dyreste timen mellom 17 og 18, vil kostnaden være maksimalt 7,8 øre, basert på en timespris på 8,79 kroner per kilowattime. Med andre ord, selv om du lader telefonen på et tidspunkt med høye strømpriser, vil det ikke ha en betydelig innvirkning på strømregningen.

Elbilen, derimot, er et unntak når det gjelder batteridrevne enheter. Med dagens gjennomsnittspris vil det koste omtrent 287 kroner å lade en elbil med et batteri på 50 kilowattimer, mens en Tesla Model 3 med et batteri på 75 kilowattimer vil koste rundt 262 kroner. Dette er før avgifter, avtalespesifikke påslag og eventuell strømstøtte.

Det er viktig å merke seg at disse kostnadene er basert på gjennomsnittsprisene og kan variere avhengig av strømleverandør og avtale.

Så mye koster det å lade elbilen hjemme med økt strømstøtte
Bildekilde: www.aftenposten.no

Den nye nettleiemodellen

En viktig faktor som vil påvirke strømregningen fremover er innføringen av den nye nettleiemodellen fra 1. juli. Denne modellen tar sikte på å belønne forbrukere som sprer strømforbruket jevnt utover dagen og utnytter strømnettet mer effektivt.

Den nye nettleiemodellen vil bestå av et energiledd som tar hensyn til når på døgnet strømmen brukes, samt et kapasitetsledd som overvåker strømforbruket på kort tid. Prisforskjellene mellom ønsket og uønsket strømforbruk vil bli større, for eksempel med billigere strømpriser mellom klokken 22 om kvelden og 6 om morgenen.

Forbrukerne har muligheten til å påvirke nettleien ved å fordele strømforbruket jevnt utover dagen. Ved å lade elbilen om natten eller bruke varmepumpen på strategiske tidspunkter kan man redusere kostnadene. Det er viktig å merke seg at nettleien kan variere mellom forskjellige nettselskaper og vil også avhenge av forbruket.

En undersøkelse viser at åtte av ti nordmenn allerede har tatt skritt for å redusere strømforbruket. Mange har allerede begynt å lade elbilen sin på en mer intelligent måte eller styre varmepumpen mer effektivt. Det er likevel viktig å være oppmerksom på endringene i nettleiemodellen for å unngå overraskelser på strømregningen.

Se også

Kostnaden ved lading av elbil

Hvis du lader elbilen hjemme og bruker din egen lader eller en vanlig stikkontakt, vil kostnaden være den samme som den vanlige strømprisen. Prisen for en full lading avhenger av batteriets størrelse og gjeldende strømpris. For eksempel, hvis batteriet har en kapasitet på 40 kilowattimer og strømprisen er 1,44 kroner per kilowattime, vil kostnaden for en full lading være under 58 kroner.

Hvis du lader elbilen på offentlige ladestasjoner, vil prisen variere avhengig av operatøren og avtalen du har. Vanligvis betaler man per kilowattime, men noen operatører kan også kreve et fast beløp for ladingen. Prisen per kilowattime kan variere fra 2,50 til 6,99 kroner, med et gjennomsnitt på 4,75 kroner.

Det er viktig å merke seg at prisen for ladingen kan variere etter tilbud og etterspørsel, og det kan være gunstig å lade elbilen på tidspunkter med lav etterspørsel.

Dette må du betale for å lade elbilen | NorgesEnergi AS
Bildekilde: norgesenergi.no

Konklusjon

Strømprisene har nådd rekordhøyder på grunn av ulike faktorer som påvirker energimarkedet. Mens kostnadene ved lading av mindre elektroniske enheter som mobiltelefoner og bærbare datamaskiner er minimale selv i dyre strømtider, kan lading av elbiler ha en merkbart større innvirkning på strømregningen.

Det er viktig å være oppmerksom på den nye nettleiemodellen som tar sikte på å belønne jevn fordeling av strømforbruket gjennom dagen. Ved å bruke strømmen mer effektivt, kan forbrukerne redusere kostnadene og bidra til en bedre utnyttelse av strømnettet.

Samlet sett er det viktig for forbrukerne å være oppmerksomme på strømprisene, planlegge lading og bruke strømmen mer effektivt for å begrense kostnadene og bidra til en bærekraftig energifremtid.

Hvor mye koster det å lade mobilen?
Bildekilde: www.aftenbladet.no

Folk spør også

Hvor mye koster det å lade mobilen hver dag i ett år?

Gjennomsnittsprisen for strm frste kvartal i r var 87,4 re/kWh nr nettleie, kraft og avgifter er inkludert. Det betyr en kostnad p 38,45 kroner i dgnet til oppvarming, eller dryt 9000 kroner i ret, sier Paasche. – Det spesielle med oppvarming av bolig, er at man trenger strm over flere timer hver dag.

Fullstendig svar på www.p4.no


Hvor mye koster det å lade elbilen nå?

Prisen for hjemmelading av elbil er strmprisen inkludert nettleie, alts vanligvis rundt n krone per kWh. Det tilsvarer omtrent to kroner per mil for en vanlig elbil. Hvis du kjrer 7500 km i ret med elbilen koster drivstoffet deg ca. 1500 kroner.

Fullstendig svar på vikingredning.no


Hvor mye koster det å lade elbil hjemme 2023?

En hjemmelader til lade el- eller hybridbil koster mellom 5.500 og 15.000 kroner. I tillegg til prisen p selve laderen kommer prisen for installasjonen av laderen. Det kan koste alt fra 1.000 til 10.000 f en hjemmelader installert, men i gjennomsnitt ligger prisen p rundt 5.000 kroner.

Fullstendig svar på www.boligsmart.no


Hvor mye av strømmen går til elbil?

Elbilens motor utnytter opptil 90% av tilfrt energi. Mesteparten av energien gr til fremdrift, i motsetning til en forbrenningsmotor som i tillegg bruker mye av energien p varme, sty og vibrasjoner. I gjennomsnitt bruker en elbil mellom 1 og 2,5 kW per mil.

Fullstendig svar på www.fjordkraft.no