Tvinger brukere til å dele GPS-lokasjonen sin

93

Spotify har implementert en ny verifikasjonsmetode for å begrense abonnementsdeling blant venner og familier. Les mer om hvordan dette tiltaket påvirker brukerne og Spotifys inntekt.

Tvinger brukere til å dele GPS-lokasjonen sin

Spotify har tatt grep for å begrense delingen av abonnementer på sin tjeneste ved å kreve at brukere deler sin GPS-posisjon. Ifølge rapporter fra tyske Spiegel Online og nettstedet The Verge har Spotify sendt ut e-poster til brukere som benytter seg av familieabonnementet der de ber om GPS-posisjonen til brukerne for å bekrefte at de bor på samme sted.

Dette tiltaket er ment å forhindre deling av abonnementer som mange brukere benytter seg av for å spare penger. I e-postene advarer Spotify brukere om at de risikerer å miste abonnementet dersom de ikke deler sin GPS-posisjon.

E-postene er hovedsakelig blitt sendt til brukere i USA og Tyskland, og det er ikke kjent hvor mange andre Spotify-abonnenter som har mottatt lignende meldinger.

Deler du Spotify med vennene dine? Det kan det nå bli satt en stopper for -  trdby.adressa.no
Bildekilde: trdby.adressa.no

Reaksjoner og testperiode

Mange brukere har kritisert denne praksisen i e-postene, da det er vanlig at familier ikke bor sammen. Spotify påpeker imidlertid i liten skrift at familieabonnementet bare gjelder for opptil fem personer som bor på samme adresse.

En representant for Spotify har uttalt til nettstedet Engadget at verifikasjonen av hjemmeadressen kun er en tidsbegrenset test som er gjennomført blant et utvalg av brukere i fire markeder, inkludert USA. Spotify har ikke ytterligere informasjon om når eller om denne verifikasjonsmetoden vil bli utvidet til en bredere brukermasse.

To enkle måter å legge til venner på Spotify (2022) - Tips, tricks,  användbar iPhone och iPad
Bildekilde: no.iosapple.eu

Bakgrunnen for tiltaket

Spotify har nylig opplevd en nedgang i omsetning per betalende bruker, og dette skyldes hovedsakelig familieabonnementene. Familier og vennegrupper kan dele et abonnement og strømme musikk samtidig for en lavere pris.

Ifølge kilder fra Billboard utgjør familieabonnementene omtrent 30% av nye Spotify-abonnementer. Spotify mistenker imidlertid at en betydelig andel av disse abonnementene ikke er reelle familier, men venner eller kolleger som urettmessig utnytter den lavere prisen.

For å takle misbruket av familieabonnementet, krever Spotify nå at hver enkelt bruker kan dokumentere at de bor på samme adresse. Selskapet forbeholder seg også retten til å be brukerne om å verifisere adressen jevnlig.

Implikasjoner og fremtidige planer

Det er uklart om Spotify vil kreve at brukerne oppgir adressebevis i samsvar med de nye vilkårene. Dersom brukerne ikke kan verifisere sin tilhørighet til en husholdning, forbeholder Spotify seg retten til å kansellere abonnementet.

Spotify håper at denne nye tiltaket vil føre til at flere enkeltpersoner velger å abonnere individuelt til en høyere pris, og dermed øke omsetningen per bruker. Imidlertid må selskapet veie denne potensielle fordelen mot risikoen for at brukere som mister familieabonnementet, hopper over til konkurrerende tjenester som Apple Music.

Det er verdt å merke seg at Apple Music allerede har flere betalende abonnenter enn Spotify i USA, selv om Spotify fortsatt leder på globalt nivå.

Tidligere har Spotify også testet et system der brukere måtte oppgi sin GPS-lokasjon for å fortsette å lytte til musikk. Dette systemet ble imidlertid ikke rullet ut til alle brukere på grunn av bekymringer knyttet til lovlighet og personvern.

To enkle måter å legge til venner på Spotify (2022) - Tips, tricks,  användbar iPhone och iPad
Bildekilde: no.iosapple.eu

Konklusjon

Spotify tar nå grep for å begrense abonnementsdeling blant venner og familier ved å kreve at brukere deler sin GPS-posisjon. Dette tiltaket har skapt reaksjoner blant brukere, da mange familier ikke bor sammen. Spotify forsikrer imidlertid at familieabonnementet kun gjelder for personer som bor på samme adresse.

Det gjenstår å se om denne nye verifikasjonsmetoden vil bli utvidet til flere brukere og hvordan dette vil påvirke Spotifys omsetning og brukerbase. Samtidig må Spotify veie fordelen av økt inntekt per bruker mot risikoen for tap av abonnenter til konkurrenter som Apple Music.

To enkle måter å legge til venner på Spotify (2022) - Tips, tricks,  användbar iPhone och iPad
Bildekilde: no.iosapple.eu