Strømnettet blir smart – du må bytte måleren din

101

Les om den kommende revolusjonen innen strømnettet med Avanserte Måle- og Styringssystemer (AMS). Du må bytte din gamle strømmåler til en smart strømmåler innen 1. januar 2019. Lær om fordelene med smarte strømmålere og hvordan de gir nøyaktige målinger, informasjon om strømpriser og bevisstgjøring rundt strømforbruk.

De nye smarte strømmålerne er underlagt regelverket til Justervesenet for måling og nøyaktighet. Dersom du mener at strømmåleren viser feil, kan du se Justervesenets råd om ting du bør sjekke.

Dersom du mener at strømmåleren viser feil forbruk, kan du be nettselskapet ditt om å kontrollere måleren. Viser måleren feil, plikter nettselskapet å skifte måleren uten ekstra kostnader. Dersom det ikke er noe feil med måleren, kan nettselskapet imidlertid kreve at du betaler for kontrollen.

AMS – Avanserte Måle- og Styringssystemer

Stikkordet i den kommende revolusjonen innen strømnettet er AMS, som står for Avanserte Måle- og Styringssystemer. Dette er den største endringen i strømnettet på over hundre år, og alle strømkunder i Norge er pålagt å få installert en smart strømmåler innen 1. januar 2019.

En smart strømmåler har toveis kommunikasjon med strømnettselskapet, og dette betyr at du ikke lenger trenger å rapportere inn forbruket ditt til strømleverandøren – måleren tar seg av dette selv. Den nye typen strømmålere gir også mer nøyaktige målinger, da forbruket kan måles på timesbasis. Med informasjon om strømpriser kan du også planlegge forbruket ditt og spare noen kroner ved å bruke strøm på visse tider av døgnet.

En av hovedmålene med AMS er å skape bevisstgjøring rundt eget strømforbruk og jevnere fordeling av belastningen på strømnettet. Dette vil bidra til å motivere forbrukerne til å spare strøm og skape en mer dynamisk og fleksibel strømforsyning.

Fordeler med smarte strømmålere

Den nye AMS-måleren, med kommunikasjonsenhet, har flere fordeler:

  • Mulighet for nøyaktige målinger på timesbasis
  • Informasjon om strømpriser, slik at du kan planlegge forbruket ditt
  • Bevisstgjøring rundt strømforbruk for å spare energi
  • Bedre utnyttelse av strømnettet og mulighet for tilkobling av alternative strømleverandører

Bytte til AMS-måler

Nettselskapene i Norge er pålagt å installere nye godkjente AMS-strømmålere i alle målepunkt. Hvis du har en strømmåler som ble montert før 2017, er denne ikke lenger godkjent, og nettselskapet er pålagt å bytte ut måleren.

Hva skjer dersom nettselskapet ikke får tilgang til å bytte til AMS-måler? Hvis det ikke er mulig å bytte måleren, må strømmen til det aktuelle anlegget stenges, da den eksisterende måleren ikke er godkjent. Manglende tilgang til å bytte måleren utgjør et vesentlig kontraktsbrudd.

Du kan søke fritak for kommunikasjonsdelen av måleren dersom du kan dokumentere at installasjonen medfører vesentlig ulempe. Fritaket gjelder kun for kommunikasjonsdelen, og måleren må likevel byttes ut. Hvis du får fritak, vil måleren bli installert uten kommunikasjonsmodul. Du vil da måtte lese av strømmåleren selv og sende avlesningene til nettselskapet. Du mister også fordelene med en AMS-måler, og må betale et årlig gebyr for manuell avlesning.

Den kommende utviklingen av strømnettet mot et smart grid og innføringen av smarte strømmålere vil gi oss bedre kontroll på strømpriser og forbruk. Det vil skape bevisstgjøring rundt eget strømforbruk og bidra til en mer effektiv og bærekraftig strømforsyning.

For mer informasjon om AMS-målere og installasjonen, kan du besøke NVE sine nettsider: Smarte strømmålere (AMS) - NVE.

Det er ikke sikkert at strømregningen blir høyere med ny strømmåler.  Faktisk.
Bildekilde: www.faktisk.no

Folk spør også

Hvorfor skifte strømmåler?

De nye mlerne har en mer avansert teknologi og vil erstatte eldre automatiske strmmlere. Derfor fr alle nye mlere med en rekke nye fordeler: Du fr bedre informasjon om strmforbruket ditt. Du slipper fortsatt lese av strmmen.

Fullstendig svar på tn.tensio.no


Hvordan fungerer de nye strømmålerne?

De nye strmmlerne leser av strmmen hver time, og informasjonen sendes automatisk til kraftleverandren. Dermed slipper du lese av strmmen selv, og du fr en mer presis strmregning. I tillegg vil du kunne f lpende informasjon om ditt strmforbruk, for eksempel via en app.

Fullstendig svar på www.elmesteren.no


Kan det være feil på strømmåler?

Kan strmmleren vise feil? Har du mistanke om at det er en feil med mleren kan du be nettselskapet kontrollere den. Dersom de m skifte, gjr de dette kostnadsfritt.

Fullstendig svar på www.nettavisen.no


Hvem er ansvarlig for strømmåler?

Alle strmkunder er plagt installere en smart strmmler (AMS). Nettselskapene er ansvarlige for installasjon og drift av mlerne.

Fullstendig svar på www.nve.no