Tesla tillater ikke salg det første året

114

Teslas nye elektriske pickup, Cybertruck, er snart klar for markedet i USA. Les om Teslas uvanlige salgskontrakter og forbudet mot videresalg det første året.

Teslas nye elektriske pickup, Cybertruck, er snart klar for markedet i USA. Men det har blitt oppmerksomhet rundt Teslas uvanlige salgskontrakter, som forbyr videresalg av bilen det første året. Dette forbudet er ment å sikre at Cybertruck forblir en begrenset og eksklusiv vare i starten. Dersom amerikanske kunder bryter forbudet, truer Tesla med å kreve erstatning på hele 50 000 dollar eller 555 000 kroner.

Svenskene snudde bråfort: Vil ikke forby salg av Tesla likevel - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Begrensningene i salgskontrakten

I kontrakten fastsetter Tesla at eieren ikke kan selge eller forsøke å selge Cybertruck innen ett år etter leveringsdatoen. Dersom en uforutsett grunn oppstår og eieren må selge bilen innen dette første året, kan Tesla velge å kjøpe tilbake bilen til samme pris som kjøpesummen minus $0,25 per kjørte mile. Tesla vil også vurdere om grunnen til salget er god nok, og de krever rimelig tid til å vurdere om de vil kjøpe bilen tilbake. Hvis Tesla ikke ønsker å kjøpe bilen, kan eieren selge den til en tredjepart, men må først få skriftlig samtykke fra Tesla. Brudd på denne bestemmelsen kan resultere i at Tesla søker om foreløpig forføyning for å forhindre overføring av eierskapet og krever erstatning på minst 50 000 dollar eller verdien mottatt som vederlag for salget.

Skulle produsere 20.000 Model 3 i måneden før nyttår. Ny intern epost viser  at de endelig nærmer seg målet - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Formålet bak forbudet mot videresalg

Det antas at Teslas klausuler mot videresalg har som formål å bekjempe spekulanter som kjøper opp begrensede varer og selger dem videre med skyhøye påslag. Ved å begrense salget det første året, ønsker Tesla å unngå at Cybertruck blir et objekt for bilflippere som kun er interessert i rask profitt. Ved å beholde kontrollen over videresalget kan Tesla også dra nytte av en eventuell prisstigning.

Se også

Markedstendenser og usikkerhet rundt Cybertruck

I de siste årene har både elbiler og andre varer opplevd sterke videresalgsmarkeder. Dette har skapt usikkerhet rundt annenhåndsverdien til produkter som for eksempel spillkonsoller og klær. Selv om et kontraktsgrep som dette er uvanlig, er det usikkert om det samme ville gjelde for norske kunder. I tillegg til usikkerheten rundt videresalg, kan spørsmål om kvaliteten på de ferdige bilene påvirke annenhåndsverdien av Cybertruck.

Tesla Model S 70D *Gratis SC-AP-CSS-Nextgen-Vinterpakke++* - Biler - Tellus  Heistad
Bildekilde: heistad.tellus.no

Andre eksempler på begrensninger i salgskontrakter

Det er verdt å merke seg at Tesla ikke er den første bilprodusenten som innfører begrensninger i salgskontrakter. Tidligere har Toyota innført begrensninger for salg av sin RAV4 EV-modell det første året for å oppfylle kravene til null-utslippsbiler i California.

Samlet sett gir Teslas forbud mot videresalg det første året en unik dynamikk til salget av Cybertruck. Det er tydelig at Tesla ønsker å opprettholde kontrollen over salget og sikre eksklusiviteten til denne nye elektriske pickupen.

Tesla "tilbakekaller" over 350 000 biler fordi de kan krasje - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Tesla tillater ikke salg det første året.

Fra mars 2002, da Toyota endret sin policy, kom Toyota RAV4 EV også i salg til private. 328 ble solgt og levert frem til produksjonen ble stoppet i november samme år. Toyota hadde på dette tidspunktet oppfylt sin forpliktelser vedrørende null-utslippsbiler i forhold til myndighetene i California.

Folk spør også

Hvem er det som kjøper Tesla?

Kjnn og selvbilde. Meningsmlingsinstituttet TNS Kantar bekrefter Tesla-kjperne som menn med god inntekt og hyt utdanningsniv. Iflge deres rapport The Norwegian EV and plug-in hybrid car market, hadde 70 prosent av Tesla-kjperne en inntekt over 700.000 kroner.

Fullstendig svar på www.motor.no


Hvordan fraktes Tesla til Norge?

Tesla-bilene kommer fire i hver container, montert p rack. Fra fabrikken i California fraktes de frst med tog til New York og derfra med oversjisk containerfrakt frst til Rotterdam, og deretter med Tschudis containerlinje til Drammen.

Fullstendig svar på drammenhavn.no