Sammenbrudd i samarbeidet mellom Blizzard og NetEase

105

Et sammenbrudd i samarbeidet mellom Blizzard og NetEase har ført til at spill som World of Warcraft, Hearthstone, Starcraft, Diablo III og Overwatch ikke lenger er tilgjengelige i Kina. Millioner av kinesiske spillere er påvirket av denne avgjørelsen, spesielt i forhold til WoW som har vært et populært rollespill siden 2004. Les mer om konflikten og dens konsekvenser.

Et sammenbrudd i samarbeidet mellom Blizzard og NetEase

Fra og med 23. januar 2023 vil spill som World of Warcraft, Hearthstone, Starcraft, Diablo III og Overwatch ikke lenger være tilgjengelige i Kina. Dette kommer som et resultat av sammenbruddet i samarbeidet mellom Blizzard og deres kinesiske utgiver NetEase.

Blizzard kunngjorde i en melding til investorene at de ikke hadde blitt enige om en ny avtale med NetEase. De to selskapene har samarbeidet siden 2008, men nå har dette forholdet kommet til en slutt.

Blizzard-sjef Mike Ybarra uttrykte takknemlighet overfor de kinesiske fansene og deres lidenskap for spillene gjennom de nesten 20 årene de har blitt solgt i Kina via NetEase og andre samarbeidspartnere. Han uttalte også at de ser etter alternativer for å bringe spillene tilbake til spillerne i fremtiden.

NetEase på sin side uttalte at de hadde forsøkt forgjeves å forhandle med Activision Blizzard. Til slutt kunne de ikke komme til enighet da selskapene ønsket forskjellige ting.

Det er ikke klart hvem NetEase refererer til som "en idiot" som har forårsaket denne situasjonen, men spekulasjoner går ut på om det kan være Activision Blizzard-sjef Bobby Kotick.

World of Warcraft, Overwatch og andre Blizzard-spill legges ned i Kina -  Gamer.no
Bildekilde: www.gamer.no

Millioner av spillere påvirket

Denne avgjørelsen vil påvirke millioner av kinesiske spillere som nå må si farvel til det svært populære spillet World of Warcraft. WoW har vært et enormt populært rollespill (MMORPG) siden lanseringen i 2004, og selv i dag samler det millioner av daglige spillere i fantasilandskapet Azeroth.

Spillet har vært tilgjengelig i Kina siden 2008 gjennom samarbeidet med NetEase. Ifølge lokale lover i Kina må utenlandske utviklere samarbeide med kinesiske firmaer for å få tilgang til markedet.

Etter 14 år er samarbeidet nå over. Samtalene om å fornye driftskontraktene mellom Blizzard og NetEase førte ikke frem, og som et resultat ble millioner av WoW-kinesiske servere stengt natt til tirsdag.

Denne avgjørelsen gjelder ikke bare World of Warcraft, men også andre populære titler fra Blizzard, inkludert Overwatch, Diablo III og Hearthstone.

NetEase-ansatte knuste diger Warcraft-statue i protest mot Blizzard -  Gamer.no
Bildekilde: www.gamer.no

Uenighet om kontraktsforlengelse

Blizzard hadde angivelig bedt om en seksmåneders forlengelse av kontrakten, men NetEase nektet å gi dem det de ønsket. Blizzards uttalelse på Weibo plasserte skylden på NetEase, og uttrykte skuffelse over at de ikke var villige til å utvide tjenestene i seks måneder basert på de eksisterende vilkårene.

NetEase på sin side anklaget Blizzard for å søke en skilsmisse, men fortsatt ønske å være tilknyttet. De hevdet også at avtalen var "kommersielt ulogisk". En kilde nær Blizzard uttalte at konflikten dreide seg om kommersielle vilkår i stedet for tekniske problemer slik noen medier hadde rapportert. NetEase ønsket å gjøre strukturelle endringer i partnerskapet som ville påvirket Blizzards immaterielle rettigheter.

Se også

Protester og ødeleggelse av World of Warcraft-statue

NetEase-ansatte har også reagert på samarbeidsbruddet ved å ødelegge en stor World of Warcraft-statue som protest mot Blizzard. Videoer og bilder av ødeleggelsen ble delt på sosiale medier.

Denne hendelsen er den siste utviklingen i den offentlige krangelen mellom de to selskapene. NetEase har også stengt kontorene som ble brukt til å styre utgivelsen av Blizzard-spill som World of Warcraft, Overwatch og Diablo.

Blizzard har uttrykt ønske om å finne en ny samarbeidspartner for å gi ut spillene i Kina, men hva som skjer videre er fortsatt usikkert. Forholdet mellom Blizzard og NetEase ser ut til å være ødelagt.

World of Warcraft lukker i Kina - MereMobil.dk
Bildekilde: meremobil.dk