Vi har testet ti SSD-er til under tusenlappen

61

Les vår omfattende test av ti rimelige SSD-er til under tusen kroner. Finn den rette modellen for deg med vår hjelp. Vi tester og sammenligner SSD-er med 240 GB kapasitet for operativsystem, programmer og ofte brukte filer. Les mer for å finne ut hvilken SSD som passer best for dine behov.

Her er våre rimelige favoritter til jul... eller egentlig når som helst.

Det finnes jo en rekke forskjellige SSD-er på markedet med tanke på både ytelse, formfaktor og kapasitet, men i dag vil nok de fleste finne at en disk på rundt 240 GB er en passe størrelse for operativsystem, installerte programmer og ofte brukte filer.

En 2,5-tommers SSD – som med sin vanlige størrelse og grensesnitt kan benyttes til mange forskjellige typer datamaskiner – vil således være et førstevalg for mange som er ute etter å kjøpe ny PC eller bare vil ha litt mer fart ut av sin gamle.

Men selv om det akkurat skulle være en slik SSD du er ute etter, er det mange å velge mellom. For å hjelpe deg med å finne ut av hvilken modell som er riktig for deg, har vi hanket inn og testet ti forskjellige SSD-er til under tusen kroner.

For en rettferdig sammenligning måtte alle SSD-ene vi tok inn ha en kapasitet på 240 GB, eller være så nærme dette som mulig. Det var også et poeng at vi kun tok inn disker i de rimeligste prissegmentene.

Uheldigvis er det ikke så mange av SSD-produsentene som vil ha noe blest rundt deres «dårligere» SSD-er – de vil at vi helst skal skrive om de dyrere og heftigere modellene. Kun Kingston og SanDisk var sporty nok til å frivillig stille med sine billigste SSD-er.

De fleste av de andre produsentene «kunne ikke skaffe» eller kom aldri tilbake til oss med et anstendig svar.

Det er derfor på sin plass å rette en takk til vår huslige IT-avdeling, nettbutikken Komplett og Digital Impuls i Oslo for å være greie nok til å låne oss SSD-er til test.

Fra den rimeligste til den dyreste SSD-en vi har testet skiller det omtrent 200 kroner. Dette høres ikke spesielt mye ut, men selv i dette relativt beskjedne spennet i pris har noen av produsentene fått på plass flere modeller som på sett og vis konkurrerer med seg selv.

Ett eksempel på dette er Samsung, som både selger sin 850 Evo og den rimeligere 750 Evo til under tusenlappen. En annen aktør er Kingston, som ved siden av sin rimeligere SSDNow UV400 også selger to dyrere alternativer under HyperX-merkenavnet.

TEST: Kingston 1TB Data Traveler Max Gen 2 USB3.2 - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Tabell: Sammenligning av SSD-er

Produsent Modell Kapasitet Formfaktor Pris
Kingston SSDNow UV400 240 GB 2,5-tommer 799 kr
Samsung 850 Evo 250 GB 2,5-tommer 899 kr
SanDisk Ultra II 240 GB 2,5-tommer 749 kr
... ... ... ... ...

I tabellene under har vi samlet noen av de viktigste egenskapene for SSD-ene i denne testen. Ett klart fellestrekk er at standardhøyden for 2,5-tommers SSD-er ligger på 7 millimeter, mens den typiske harddisken pleide å være 9,5 millimeter høy.

De fleste SSD-er i denne prisklassen har TLC-minne (Triple Level Cell), men vi ser også at de to HyperX-diskene har MSaken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.ByttPå Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dette gir deg superrask PC - VG
Bildekilde: www.vg.no

Rett og slett et veldig godt valg hvis du trenger rask lagring

Western Digital leverer varene.

For et drøyt halvår siden rullet vi ut en stor samletest av SSD-er som passet under juletreet – eller for den saks skyld på treet hvis du er åpen for litt alternativ pynt.

I dag tenkte vi å legge til en SSD i lista, da med WD Blue PC SSD. Den er hverken spesielt ny eller strengt tatt sensasjonelt spennende, men med tanke på Western Digitals navn og rykte som harddiskprodusent er de selvsagte å ha med i en vurdering.

Det er for øvrig ikke mange dagene siden Western Digital dro duken av en ny versjon av WD Blue SSD, da med 3D-NAND der minnecellene stables i høyden.

I skrivende stund er det dog den vanlige utgaven vi har fått tak i, og det er til og med i «tyggegummipakkestørrelsen» M.2 2280, selv om alle SSD-er i WD Blue-familien har SATA 6 Gbit/s-grensesnitt.

Alle M.2-diskene vi har testet hittil har jo vært utstyrt med PCIe-grensesitt for å kunne nyte høyere fart enn de vanlige 2,5-tommers SSD-ene. Så sammenlignet med disse har dagens testeksemplar kun én fordel, og det er størrelsen.

Selv om WD Blue som M.2-pinne og som tradisjonell 2,5-tommer ser vidt forskjellige ut, listes disse med identiske spesifikasjoner av Western Digital. Her er det altså bare å velge den formfaktoren som passer deg best.

Sånn sett er det verdt å ha i mente at 2,5-tommeren med den tradisjonelle SATA-kontakten er enklest å bruke, i hvert fall med litt eldre dDet skal godt gjøres å finne en bærbar PC med en vanlig harddisk i, men snurrediskene, som de ofte kalles, er fortsatt til stede i stasjonære PC-er og som eksterne lagringsdisker. Mye av årsaken til at harddisken fortsatt har en tilstedeværelse i markedet for ekstern lagring, er fordi prisen fremdeles er forholdsvis høy for de mye raskere SSD-diskene (Solid-state drive).

Mens man kan få en ekstern harddisk med 4 TB til drøyt tusenlappen, får man til samme pris en SSD med ikke mer enn 500 GB lagringsplass.

Fordelen med å velge en SSD kontra den tradisjonelle harddisken, er først og fremst hastigheten. Dagens SSD-er er mye raskere, samtidig som de er mer holdbare enn de noe ømfintlige snurrediskene.

SSD-ene tar over

Tidligere i år testet vi Samsungs SSD EVO 860-disk, riktignok intern lagring, men det er et fint eksempel på hvor rask lagringen er blitt. Den eksterne SSD-en vi har hatt inne på testbenken nå, er helt i en annen klasse og er faktisk første i sitt slag.

Mens EVO 860 er en SATA-disk, er Samsung X5 en SSD av typen NVMe. Dette er samme lagringsbrikke som sitter i MacBook Pro og de beste Ultrabookene med Windows 10, blant annet Lenovo ThinkPad X1 Carbon som vi har brukt under testingen.

Beste PS5-SSD i 2023: slik kan du få større plass | TechRadar
Bildekilde: global.techradar.com

Folk spør også

Hva er SSD på norsk?

Et halvlederminne, ogs kalt halvlederdisk eller SSD-disk (fra engelsk: solid state drive, SSD), er et lagringsmedium som benytter halvlederbasert fastminne (flashminne) som sekundrminne istedenfor mekanisk-magnetiske platelager til lagre data.


Hvordan fungerer en SSD disk?

En solid-state-disk (SSD) er en type lagringsenhet som bruker NAND-basert flashminne til lagre data. I motsetning til HDD-er, som er avhengige av spinnende disker og mekaniske lese-/skrivehoder, har SSD-er ingen bevegelige deler. Det gjr dem mer motstandsdyktige mot fysiske stt, raskere og mer energieffektive.

Fullstendig svar på www.power.no


Videoer

g f set i BB tb uh be w uh by r ch na ch

Garmin Epix Pro battery in test

Cars 7 Pepsi Bollard Hill Crush – BeamNG.drive

UEFI Explained: Windows 10/11 and UEFI

CAMPING in RAIN - Tent - Dog - FIRE

CAMPING on MOUNTAIN - Elevated TENT - RAIN

How To Do Stable Diffusion LORA Training By Using Web UI On Different Models - Tested SD 1.5, SD 2.1

Exposing the Matrix: Cognitive Scientists Decode Reality's Illusion