AMD slipper løs tre dedikerte spillprosessorer

11

Les om AMDs nye Ryzen 7000-serie med Zen 5-arkitektur og 3D V-Cache-teknologi som gir en betydelig økning i spillytelsen. Opptil 25% økning ved 1080p-oppløsning.

Under den pågående CES-messen i Las Vegas har både AMD og Intel annonsert spennende nyheter for PC-gamere. For AMD sin del handler det ikke om grafikkort denne gangen, men om etterfølgere til den populære "gaming-prosessoren" Ryzen 7 5800X3D. AMD slipper nå hele tre modeller i Ryzen 7000-serien, som er basert på den nye Zen 5-arkitekturen og støtter DDR5-minne og PCIe 5 for grafikkort og lagringsenheter.

Raskere spill med AMD-program - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

3D V-Cache forbedrer spillytelsen

Det som skiller de nye prosessorene fra forrige generasjon Ryzen 7000-prosessorer er bruken av 3D Vertical Cache-teknologi, også kjent som 3D V-Cache. Denne teknologien innebærer at ekstra cache-minne er stablet over selve prosessorkjernen. Cache-minnet er veldig kjapt internminne som brukes til mellomlagring og kan gi en betydelig økning i spillytelsen.

En av fordelene med 3D V-Cache er at prosessorene blir mindre sensitive for hastigheten på minnebrikkene. Dette betyr at selv om du ikke har det raskeste minnet, kan du likevel oppleve høy spillytelse. Forrige generasjon Ryzen 7 5800X3D konkurrerte allerede med de kraftigste og dyrere prosessorene til AMD og Intel, og nå er det forventet at Ryzen 7000-serien vil gjøre det samme, spesielt med flaggskipet Ryzen 9 7950X3D.

Encryption-breaking, password-leaking bug in many AMD CPUs could take  months to fix | Ars Technica
Bildekilde: arstechnica.com

Ryzen 9 7950X3D: AMDs nyeste gamingmonster

I kampen om å ha den raskeste og beste prosessoren har AMD nå sluppet Ryzen 9 7950X3D. Denne modellen har hele seksten kjerner og er utstyrt med 3D V-Cache-teknologi. AMD hevder at Ryzen 9 7950X3D kan øke spillytelsen med mellom 15 og 25 prosent ved en oppløsning på 1080p, der mange prosessorer i dag blir flaskehalser for kraftige grafikkort.

Utvidelsen av 3D V-Cache-teknologien til Ryzen 9-serien betyr også at disse prosessorene er velegnet både for spilling og krevende arbeidsoppgaver. Selv om Ryzen 9 7950X3D har en litt høyere TDP og grunnfrekvens sammenlignet med de ordinære 7950X og 7900X modellene, er den forventede ytelsesøkningen og lavere strømforbruk verdt å se nærmere på.

Se også

Enkel oppdatering av BIOS for kompatibilitet

Selv om Ryzen-prosessorene i Ryzen 7000-serien er nye, er de kompatible med hovedkort med AM4-sokkel som har blitt levert siden AMDs Ryzen-prosessorer ble lansert i 2017. For å benytte seg av de nye prosessorene er det nødvendig å oppdatere BIOS-en på hovedkortet. AMD tilbyr også et gratis "boot kit" som en nødløsning for de som ikke har tilgang til en kompatibel prosessor for å oppdatere BIOS-en.

Det kan være en fordel å sørge for at forhandleren allerede har oppdatert BIOS-en på hovedkortet før det blir levert, slik at man unngår eventuelle problemer med kompatibilitet. For de fleste kunder vil det trolig være enkelt å løse oppdateringen enten hos et pc-verksted eller andre som har en eldre, AM4-kompatibel prosessor tilgjengelig.

SIP Silvercut DISC 380 S - Orkel
Bildekilde: www.orkel.no

Konklusjon

AMD slipper løs tre dedikerte spillprosessorer i Ryzen 7000-serien, som er basert på den nye Zen 5-arkitekturen. Med støtte for DDR5-minne og PCIe 5 for grafikkort og lagringsenheter, samt introduksjonen av 3D V-Cache-teknologi, har AMD fokusert på å øke spillytelsen til sitt nyeste flaggskip, Ryzen 9 7950X3D. Med opptil 25 prosent økning i spillytelse ved 1080p-oppløsning, gir disse prosessorene et sterkt konkurransefortrinn til PC-gamere. Samtidig er de også velegnet for krevende arbeidsoppgaver, takket være den forbedrede cache-teknologien.

Tilbehørspakke Dr Dirt G3, SnapLock
Bildekilde: www.autodude.no