Apple fjernet siste mulighet for oppgradering i sine nye MacBook Pro

42

Apple har nylig lansert sin splitter nye generasjon MacBook Pro, hvor SSD-en nå er loddet fast til hovedkortet. Les videre for å forstå de kontroversielle endringene og begrensningene dette medfører for brukerne.

Apple har nylig lansert sin splitter nye generasjon MacBook Pro, og en av de mest kontroversielle endringene er at SSD-en nå er loddet fast til hovedkortet. Dette betyr at brukerne ikke lenger har muligheten til å oppgradere lagringskapasiteten i etterkant, med mindre de er villige til å ta i bruk loddeutstyr og risikere å ødelegge maskinen.

Apple presenterer macOS Catalina - Apple (NO)
Bildekilde: www.apple.com

Oppgraderingspotensialet i tidligere MacBook Pro-modeller

Tidligere har MacBook Pro hatt et visst oppgraderingspotensial. SSD-en satt festet i et standardspor, noe som gjorde det mulig å ta den ut og oppgradere i etterkant. Dette gjaldt imidlertid kun for den utgående generasjonen MacBook Pro.

Ved forrige generasjons lansering ble det også introdusert en kontroversiell endring, der minnet (RAM-en) også ble loddet fast. Dette begrenset brukernes mulighet til å oppgradere maskinens minnekapasitet.

Apple oppgraderer Macbook Pro med nyeste Intel-prosessorer og tastatur som  bråker mindre - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Endringen i den nye MacBook Pro-generasjonen

Den nye MacBook Pro-generasjonen har fjernet det siste oppgraderingspotensialet ved å loddet fast SSD-en til hovedkortet. Dette gjelder spesifikt for modellene med Touch Bar, mens den billigere 13-tommers varianten med de gamle, fysiske knappene fremdeles gir muligheten for utbytte.

Brukeren Jesse D var en av de første som oppdaget denne loddete SSD-en og publiserte funnet på MacRumors. Bilder viser tydelig at SSD-en har endret plassering og virker umulig å fjerne uten bruk av loddeutstyr.

Se også

Nyheter 21.03.2024, 04:30 56
Når kom Skoda Enyaq?
Nyheter 13.02.2024, 03:30 52
Hva koster iPhone 15?

Reparasjonsvennlighet og kjøleløsning

Ut fra en demontering utført av iFixit kan det konkluderes med at den nye MacBook Pro ikke er spesielt reparasjonsvennlig. Det er brukt store mengder teip, lim, skruer og klips for å holde maskinen sammen. iFixit påpeker også at det Apple omtaler som en "revolusjonerende kjøleløsning" egentlig bare er en omplassering av kjøleblokken til baksiden av hovedkortet.

Batteriet er også betydelig vanskeligere å fjerne enn tidligere på grunn av lim som holder det på plass. Den positive nyheten er at pekeplaten enkelt kan tas ut før batteriet fjernes, noe som gir muligheten for enkel reparasjon hvis pekeplaten blir ødelagt. Det kreves imidlertid spesielle skruetyper for å utføre reparasjoner.

TEST: Tidenes beste MacBook Pro - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Oppsummering

Med den nye MacBook Pro-generasjonen har Apple fjernet den siste muligheten for oppgradering for brukerne. SSD-en er nå loddet fast til hovedkortet, og det krever spesiell ekspertise og utstyr å kunne utføre eventuelle reparasjoner eller oppgraderinger.

Det er viktig å merke seg at denne endringen kun gjelder modellene med Touch Bar, og ikke den rimeligere 13-tommers varianten med de gamle knappene. Det gjenstår å se hvor lenge denne modellen vil være tilgjengelig ettersom Apple kontinuerlig fornyer sine produkter.

Kilder: TheNextWeb, MacRumors, iFixit

Apple presenterer MacBook Pro med M2 Pro og M2 Max - Apple (NO)
Bildekilde: www.apple.com

Hva vil Wiki fortelle oss?

Den 18. oktober 2021 erstattet Apple de high-end 13-tommers og 16-tommers Intel-baserte MacBook Pro-ene med 14-tommers og 16-tommers MacBook Pro-er, nå utstyrt med de nye Apple-silicon-brikkene, M1 Pro og M1 Max, Apples andre ARM-baserte brikker og deres første profesjonelle fokuserte brikker. Apple adresserte mange av kritikkene mot Touch Bar MacBook Pro ved å gjenopprette fysiske funksjonstaster i stedet for Touch Bar, en HDMI-port, en SD-kortleser, MagSafe-lading og mer minne som standard. Andre tillegg inkluderer en Liquid Retina XDR-skjerm med tynnere kanter og en iPhone-lignende innskjæring, ProMotion variabel oppdateringsfrekvens, et 1080p webkamera, Wi-Fi 6, 3 Thunderbolt-porter, et 6-høyttalersystem som støtter Dolby Atmos, og støtte for flere eksterne skjermer.

Disse nye modellene har et tykkere og mer kvadratisk design enn sine Intel-baserte forgjengere. Tastaturet har fullstørrelses funksjonstaster, med tastaturet satt i en "dobbelt anodisert" svart brønn. MacBook Pro-merket er fjernet fra bunnen av skjermkanten og er gravert på undersiden av chassiset i stedet. Modellenes utseende er blitt sammenlignet med Titanium PowerBook G4 som ble produsert fra 2001 til 2003.

I januar 2023 ble 14-tommers og 16-tommers modellene oppdatert. De nye modellene leveres med Apple M2 Pro og M2 Max, kan konfigureres med opptil 96 GB RAM (opp fra 64 GB), støtter HDMI 2.1 som kan drive en ekstern 8K-skjerm (2021-modellene støttet HDMI 2.0), og støtter raskere Wi-Fi 6E. Apple reklamerer med den nye 16-tommers modellen med "opptil 22 timers" batterilevetid, som de sier er den "lengste batterilevetiden noensinne" i en Mac.

Folk spør også

Hvordan oppdatere gammel MacBook Pro?

Hvis du har en eldre Mac som ikke har Programvareoppdatering, bruker App Store i stedet. Du finner den i Programmer-mappen. Klikk p fanen Oppdateringer i App Store for se etter oppdateringer, eller sk etter navnet p programvaren.


Hva er siste oppdatering på Mac?

macOS etterfulgte det opprinnelige Macintosh operativsystemet Mac OS. Systemet ble lansert den 24. mars 2001, og finnes per 2021 i versjon 11.2.3.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Hvordan laste ned nyeste iOS på Mac?

For laste ned macOS-programvareoppdatering m du velge Apple-menyen gt; Systeminnstillinger, klikke p Generelt i sidepanelet (du m kanskje rulle ned) og klikke p Programvareoppdatering til hyre.

Fullstendig svar på support.apple.com


Når er en Mac for gammel?

For OS X og tvOS enheter (eksempelvis MacBook eller AppleTV) s er estimatet p omtrent fire r, mens en iOS eller watchOS enhet har en estimert levetid p 3 r.

Fullstendig svar på itavisen.no


Videoer

How to Upgrade iPhone 13 Pro Storage 800% (128GB to 1TB)

AirPods Pro Battery Replacement - Harder than AirPods 1 and 2

iPad Generation 10 vs iPad Pro 11 inch hands-on comparison. 2022 iPad taking on 2018 Apple flagship

Apple M2 MacBook Air 15" - THERE ARE LIMITATIONS... 😢

M1 iPad Pro 2021 (1 Month later)

Apple iPad Pro 2023 Release Date - NOT HAPPENING?! New LEAKS

History of the iPad Pro lineup - TOTAL evolution 2015 to 2022, while anticipating 16 inch iPad Pro

Apple iPad Pro M2 2022 release date - matter of hours! Last minute leaks! What we've missed