Avslørte nytt grafikkort: – Blir raskere enn Nvidia RTX 2070

53

AMD har avslørt informasjon om deres kommende RX 5000-serie grafikkort som vil utfordre Nvidia. RX 5700 forventes å ha en ytelse som er rundt 10% bedre enn Nvidias RTX 2070. Les mer for å få all informasjonen om disse kommende grafikkortene og deres potensiale til å konkurrere på mellomklassemarkedet.

AMD lanserer RX 5000-serien som utfordrer Nvidia

AMD har nylig avslørt informasjon om deres kommende grafikkort i RX-serien. Overraskende nok vil det ikke bli en RX 600-serie, men heller RX 5000-serien. Dette navnevalget skyldes at AMD feirer sitt 50-årsjubileum i år og ønsker å markere dette med en null i navnet.

Det mest spennende med nyheten er imidlertid den forventede ytelsen til kortene. AMD har uttalt at det kommende toppkortet i RX 5000-serien, kalt RX 5700, vil ha en ytelse som er omtrent 10 prosent bedre enn Nvidias RTX 2070. Dette ble demonstrert i spillet "Strange Brigade" under avdukingen. Det er viktig å merke seg at AMD ofte velger spill som fremhever deres egen arkitektur, så resultatene bør tas med en viss grad av forsiktighet. Likevel indikerer dette at Nvidia GTX 16 og RTX 20-serien vil møte sterk konkurranse i sommer.

Alle kortene i RX 5000-serien vil være basert på den nye Navi-arkitekturen og vil bli produsert med AMDs 7-nanometerprosess. Ifølge AMD vil Navi-arkitekturen og den nye produksjonsprosessen gi 25 prosent høyere ytelse per instruksjon og 50 prosent høyere effektivitet per watt sammenlignet med dagens Vega-arkitektur, som brukes i Vega 56 og 64-serien samt Radeon VII.

Det er spekulert i om de kommende kortene vil ha høyere klokkehastighet enn dagens Vega-baserte brikker, noe som vil legge grunnlaget for spennende lanseringer i fremtiden.

Alle grafikkortene i RX 5000-serien vil benytte seg av GDDR6-minneteknologi, som også brukes av Nvidia. Dette er et billigere alternativ til AMDs tidligere brukte HBM2-minne teknologi, og det er et nødvendig skritt for å kunne være konkurransedyktige med Nvidias mellomklassekort.

Prisene for de nye RX 5000-kortene er ennå ikke offentliggjort, men AMD har uttalt at ingen av kortene vil være dyrere enn toppkortet Radeon VII, som har en pris på 7000 kroner. Det har vært spekulasjoner om at prisen for RX 5700, som konkurrerer mot RTX 2070 i ytelse, vil ligge rundt 499 dollar. Dette er imidlertid ikke bekreftet.

Det er offisielt, Nvidia har avslørt "Super"-rekken med GeForce RTX-kort -  ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

PCIe 4.0 og fremtiden for AMDs grafikkort

De kommende kortene i RX 5700-serien vil være blant de første som tar i bruk PCIe 4.0-standarden. PCIe 4.0 vil bli støttet av AMDs nye X570-brikkesett og Ryzen 3000-prosessorer. Foreløpig er det begrenset informasjon om hvor mye dette vil påvirke ytelsen til kortene.

Ny test avslører: RTX 2070 er kjappere enn 1080 ti - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Nvidia planlegger RTX 30-serien med 7 nanometer-produksjon

Ifølge rapporter fra DigiTimes, en velrenommeret taiwansk avis med gode kilder innen halvlederindustrien, er Nvidia i rute med sin neste generasjon grafikkort i RTX 30-serien. Lanseringen forventes å finne sted i løpet av 2020.

Rapporten indikerer at Nvidia har bestilt produksjonstid hos Samsungs fabrikker, og grafikkbrikkene vil bli produsert ved hjelp av Samsungs 7-nanometer EUV-prosess. Dette er en interessant utvikling ettersom dagens grafikkort i RTX 20-serien er produsert ved hjelp av 12-nanometer-prosess hos TSMC.

Overgangen til 7 nanometer-produksjon kan potensielt gi Nvidia muligheten til å øke antallet fungerende grafikkbrikker fra fabrikken. Samtidig kan den høyere tettheten mellom transistorer sammenlignet med 12 nm-prosessen muliggjøre mer energieffektive kort med lavere varmeproduksjon og høyere ytelse.

Det er spekulert i om en overgang til 7 nanometer-produksjon kan føre til billigere grafikkort fra Nvidia, da de kan oppnå bedre utbytte fra produksjonsprosessen. Konkurrenten AMD har også kommet med nye effektive grafikkort uten strålesporing, og dette kan øke presset på Nvidia til å levere konkurransedyktige produkter til en rimeligere pris.

Konklusjon

AMDs nylig avslørte RX 5000-serie grafikkort ser ut til å være en lovende konkurrent til Nvidias GTX 16 og RTX 20-serien. Med forventet ytelse som ligger omtrent 10 prosent over RTX 2070 og den nye Navi-arkitekturen med 7-nanometer produksjon, kan AMD ta opp kampen om mellomklassemarkedet.

Nvidias planlagte RTX 30-serie med 7-nanometer-produksjon indikerer en spennende fremtid for grafikkortmarkedet. Overgangen til en mer effektiv produksjonsprosess kan potensielt føre til billigere og mer energieffektive kort fra Nvidia.

Test: Gigabyte RTX 3070 Ti Gaming OC - Gamer.no
Bildekilde: www.gamer.no