Blits kan avsløre øyekreft hos barn

48

Oppdagelsen av hvite refleksjoner i øynene på bilder tatt med blits kan indikere retinoblastom, en sjelden kreftform hos barn. Lær om symptomer, risikofaktorer og behandlingsalternativer for øyekreft hos barn i denne artikkelen. Les mer på 32Chip.

Symptomer ved øyekreft hos barn

Symptomene over kan være tegn på andre tilstander og ikke nødvendigvis kreft. Vårt råd er at man bør ta kontakt med lege dersom symptomene varer i over tre uker.

Øyekreft hos barn - retinoblastom - Helsenorge
Bildekilde: www.helsenorge.no

Risikofaktorer og forebygging

Årsaken til kreft hos barn er i de fleste tilfeller ukjent. Generelt kan man ikke forebygge kreft hos barn. Det beste forebyggende arbeidet man kan gjøre for barn er at de lærer seg gode levevaner, slik at de ikke utvikler forebyggbar kreft som voksne.

Faktorer som kan gi økt risiko:

  • Arvelighet er eneste kjente årsak til øyekreft hos barn. Sykdommen skyldes at et gen har forandret seg (Rb-gen). Genet kan arves fra en av foreldrene eller dukke opp for første gang på et tidlig stadium i fosterutviklingen.
  • Arvelig retinoblastom øker barnets sjanse for å få andre typer kreft senere i livet, blant annet en form for hjernesvulst, lungekreft, blærekreft og føflekkreft. Regelmessig oppfølgning er derfor viktig.
  • Dersom sykdommen oppstår i bare ett øye, er den vanligvis ikke arvelig. Hvis begge øynene rammes, er det som oftest den arvelige formen. Imidlertid kan arvelig øyekreft også forekomme i bare ett øye, og kan da oppstå i det andre øyet senere i livet.
Dette bildet avslørte at Avery (2) hadde kreft | ABC Nyheter
Bildekilde: www.abcnyheter.no

Utredning og diagnose

Oftalmoskopi gjøres for å få en grundig undersøkelse av øyet, for blant annet å kartlegge mistanke om sykdom, utbredelse og form best mulig. Ved oftalmoskopi lyses det inn i øyet når pupillen er utvidet, for å vurdere øyebunnen. Øyedråper brukes for å utvide pupillene.

Fluorescein-angiografi er en kontrastundersøkelse av blodårene i netthinnen, som gir informasjon om svulstens størrelse, plassering og blodforsyning.

Ultralyd av øyet er også en undersøkelse som brukes.

Det er viktig å få stilt diagnosen tidlig, både for å unngå plager som følger med behandling av store svulster i øyet og for å bedre prognosen. Undersøkelsene kan gjøres i narkose, avhengig av barnets alder.

Se også

Nyheter 04.05.2024, 16:52 17
Hvor mange PS5 er solgt?
Nyheter 18.01.2024, 05:39 62
Hva skjer med Facebook meta?
Nyheter 10.01.2024, 19:14 59
Når ble Xbox Series S laget?

Møte med legen

Det er lurt å forberede seg til møtene med legen. Om mulig bør begge foreldre være med.

Barnet trenger å få forklart hva kreft er og hva som kommer til å skje. Barn tåler sannheten bedre enn å ikke få vite hva som skjer. Forutsigbarhet er viktig for å oppleve trygghet. Derfor får barnet informasjon om sin sykdom tilpasset sin alder. Snakk gjerne med legen om hvordan barnet bør informeres. Foreldre kjenner barnet best og kan også be om å få snakke med legen uten at barnet er med.

Et hvitt og et rødt øye ved blits hos jente, 2 år - Kropp og helse -  Kvinneguiden Forum
Bildekilde: forum.kvinneguiden.no

Råd når barn og ungdom får kreft

Hele familien påvirkes av at et barn får kreft. Det er viktig å søke støtte og råd hos helsepersonell og andre familier som har vært gjennom det samme.

«Røde øyne» er ikke bare en irritasjon, de kan være livreddende. I dag har mange kameraer en «anti-røde øyne»-funksjon, men innimellom glipper det fremdeles. Blitsen fører til at pupillene til personer i bildet blir lysende røde.

Men dersom en eller flere pupiller blir hvite, kan det være verdt en nærmere kikk. En hvit refleksjon fra blitsen i pupillen kan hos barn nemlig tyde på en sjelden kreftform kalt retinoblastom.

Kreftformen rammer barn under 6 år og utvikles i umodne celler i netthinnen, og sykdommen rammer mellom 1 av 18 000 og 1 av 30 000. Prognosene er gode, og mer 95 prosent blir helt friske igjen.

Og det er ofte fotografier tatt med blits som avslører sykdommen. Svulstene skaper en såkalt kattøyerefleks i øyet, og dermed blir refleksen selvlysende fremfor rød når øyet utsettes for blits.

En nasjonal reklamekampanje i Storbritannia oppfordrer nå britiske foreldre til å fotografere barna sine med blits – vel å merke med anti-røde øyne-funksjonen avskrudd. Plakater med bilder av barn som har hatt retinoblastom er nå hengt opp på legekontorer rundt omkring i landet, og dersom plakatene fotograferes med blits, vil ett øye vise den kattøyerefleksen som kan være et tegn på at barnet bør sjekkes for retinoblastom.

Retinoblastom er en malign tumor hos barn som oppstår i øyets netthinne. Retinoblastom er sjeldent, men det er den vanligste maligne øyetumor hos barn. Retinoblastom er like vanlig hos begge kjønn og kan forekomme i ett eller begge øyne, med en eller flere tumorer.

NRK on X: "Hvis øyet blir hvitt, kan det være tegn på svulst eller en  alvorlig øyesykdom https://t.co/nSDdDYN9Bm https://t.co/qrQr328lQJ" / X
Bildekilde: twitter.com

Symptomer

Denne kreftformen kan bli oppdaget når barnet har blitt fotografert med blits. Det rammede øyet kan da se hvitt ut på bildet, i motsetning til rødt.

Noen barn kan også begynne å skjele. Skjelingen kan ha ulik retning (utover, innover, oppover eller nedover). Skjelevinkelen kan være stor eller liten.

Symptomer som nevnt over kan være tegn på kreft, men det kan også være tegn på andre tilstander. Barnekreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker, bør du ta kontakt med lege.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:22 44
Er Munch norsk?
Nyheter 01.05.2024, 18:47 16
Har Magnus Carlsen barn?

Årsaker og forebygging

Arvelighet er eneste kjente årsak til retinoblastom. Sykdommen skyldes et endret unormalt gen (Rb-gen). Genet kan arves fra en av foreldrene, eller dukke opp for første gang på et tidlig stadium i fosterutviklingen i livmoren. Mennesker med dette genet har også økt sjanse for å få andre svulster senere i livet.

Dersom sykdommen oppstår bare i ett øye, er retinoblastomet vanligvis ikke arvelig. Hvis man blir rammet i begge øynene, er det som oftest den arvelige formen. Imidlertid kan arvelig retinoblastom også forekomme i bare ett øye, og kan oppstå i det andre øyet senere i livet.

Hvit pupill på barn kan være svulst – NRK Livsstil – Tips, råd og innsikt
Bildekilde: www.nrk.no

Gentesting og veiledning

Genetisk veiledning og støtte er tilgjengelig for familier som er rammet av retinoblastom.

Ved kjent arvelig belastning er det mulig å genteste fosteret eller barnet. Dessuten blir alle barn som er født inn i en familie med retinoblastom tilbudt oppfølging, så eventuell behandling kan bli startet tidlig.

Oppfølgingen starter rett etter fødselen, med kontroll med få måneders mellomrom inntil barnet er fem år.

Dette bildet MÅ spres: Kan avsløre svulst på øyet ditt
Bildekilde: www.tv2.no

Undersøkelse og diagnose

I Norge er utredning og behandling av pasienter med retinoblastom sentralisert til Øyeavdelingen ved Rikshospitalet. Optimal utredning og behandling av denne sjeldne sykdommen krever at det gjøres av øyeleger med erfaring med retinoblastom.

Utredningen består som regel av følgende:

  • Tidlig diagnostikk av sykdommen er viktig av hensyn til prognose, men også for å unngå plager som følger med behandling av store svulster i øyet.

Conclusion

Gjennom bruk av blits under fotografering kan øyekreft hos barn, spesifikt retinoblastom, avsløres tidlig. Ved å oppdage hvite refleksjoner i øynene på bilder tatt med blits, kan det være et tegn på denne sjeldne kreftformen. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer som hvite pupiller og skjeling, og å oppsøke lege dersom disse varer over tre uker. Riktig diagnose og tidlig behandling kan bidra til gode prognoser og helbredelse for barn rammet av øyekreft.

Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor
Bildekilde: www.lommelegen.no

Folk spør også

Hva er symptomer på Øyekreft?

Vanlige symptomer er bortfall av rd refleks i pupillen (vil framst som et hvitt felt p bilder om fotografert med blits), nedsatt syn, skjeling (uansett hvilken vei man skjeler) og rdt og irritert ye. Det er viktig merke seg at disse ogs kan vre symptomer p andre tilstander.

Fullstendig svar på www.specsavers.no


Finnes det Øyekreft?

yekreft er en sjelden kreftlidelse. Omtrent 50 mennesker i Norge rammes av yekreft hvert r. yekreft er relativt sjelden, men kan ramme bde barn og voksne. Hos barn heter sykdommen retinoblastom.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Hva kommer rødt øye av?

Rde yne oppstr fordi blodrene i yet utvider seg pga irritasjon, betennelse eller skade p yet. Som oftest er rde yne et resultat av at ynene er overanstrengt. Det kan for eksempel skyldes for lite svn, drlig luftkvalitet, svak belysning, eller lange dager foran skjerm.

Fullstendig svar på www.vitusapotek.no


Hvorfor får man røde øyner med blitz?

De velkjente rde ynene oppstr fordi lyset fra blitsen trenger helt inn i bunnen av yet.

Fullstendig svar på illvit.no