Brasil forbyr Apple å selge iPhone uten lader – igjen

119

Det brasilianske justisdepartementet har nylig innført et forbud mot salg av iPhoner uten ladere i esken, og nå planlegger Apple å anke denne beslutningen. Les om bakgrunnen for forbudet, Apple's miljøargumenter og den pågående juridiske konflikten mellom Brasil og Apple.

Det brasilianske justisdepartementet har nylig innført et forbud mot salg av iPhoner uten ladere i esken, og nå planlegger Apple å anke denne beslutningen. I en pressemelding utstedt av det brasilianske justisdepartementet (MJSP) denne uken, blir salget av iPhoner midlertidig stoppet og Apple blir ilagt en bot på omtrent 23 millioner norske kroner fra MJSP. Dette er i tillegg til en bot på 15,6 millioner kroner som Apple tidligere ble pålagt å betale i 2021 da de begynte å sende ut smarttelefoner uten ladeklosser.

Allerede i 2020 kunngjorde Apple at de ville slutte å inkludere ladeklosser i esken til sine nye smarttelefoner, inkludert iPhone 12, med det begrunnelse at de gjorde det av hensyn til miljøet. I en rapport fra 2021 hevdet Apple at denne avgjørelsen ville bidra til å spare 861 000 tonn med kobber, sink og tinn. Rapporten påpeker også at det ville ha positive effekter på fraktmulighetene, siden esken til iPhone 12 ville bli mindre og fraktpallene dermed kunne håndtere opptil 70 prosent flere esker. Dette ville også redusere karbondioksidutslippet.

Imidlertid ser det ut til at myndighetene i Brasil ikke har tatt godt imot dette tiltaket, og de har arbeidet med denne saken siden desember i fjor. De konkluderte med at det å ikke inkludere ladeklosser er en diskriminerende praksis som er rettet mot forbrukerne. Ifølge Engadget mener myndighetene at Apple kunne ha implementert andre tiltak for å bidra positivt til miljøet, for eksempel ved å støtte USB-C-lading på sine smarttelefoner.

Apple har muligheten til å anke beslutningen, og ifølge en talsperson for Apple vil de gjøre nettopp det, som rapportert av Reuters.

Denne saken er ikke den eneste juridiske konflikten mellom Brasil og teknologigiganten Apple. Bortsett fra store søksmål har enkelte forbrukere også vunnet rettssaker mot Apple i brasilianske domstoler. I april i år ble Apple dømt til å betale en kunde 1075 dollar for å ha utelatt ladeklosser i esken til iPhone 12. Apple argumenterte også den gangen med miljøhensyn og hevdet at fjerningen av laderen ville tilsvare å fjerne 450 000 biler årlig.

Brasilianske myndigheter mener imidlertid at dette ikke er en tilstrekkelig grunn i henhold til brasiliansk lovverk. De har beordret at salget av iPhoner uten ladeklosser blir stoppet, og de hevder at Apple selger ufullstendige produkter til forbrukerne.

Justisdepartementet forbyr salg av iPhones uten lader og bøter Apple på 12  millioner R$
Bildekilde: www.showmetech.com.br

Ankeprosessen og miljøhensyn

Apple har valgt å anke beslutningen fra det brasilianske justisdepartementet og stå på sitt standpunkt om å ikke inkludere ladeklosser i esken til iPhone. Selskapet hevder at de allerede har vunnet flere rettssaker i Brasil angående denne saken og at deres kunder er klar over alternative måter å lade og koble til enhetene sine på.

Apple har tidligere hevdet at deres avgjørelse om å fjerne ladeklosser var et miljøvennlig tiltak, men brasilianske myndigheter er ikke enige i denne påstanden. De mener at det å selge smarttelefoner uten ladeklosser ikke kan anses som miljøbeskyttende, og de har ikke funnet bevis for at dette faktisk reduserer utslippene.

Lader eller ingenting! Brasil forbyr salg av iPhone av denne grunn |  CuteRank
Bildekilde: cuterank.net

Konsekvenser for Apple og forbrukerne

Den brasilianske domstolen har ilagt Apple en bot på 2,38 millioner dollar, som tilsvarer omtrent 24 millioner norske kroner. I tillegg har de pålagt Apple å stoppe salget av iPhone 12 og nyere modeller som ikke inkluderer ladeklosser. Denne beslutningen kan ha betydelige konsekvenser for Apple i Brasil, ettersom landet tar forbrukerrettigheter svært seriøst, og Apple-produkter allerede er blant de dyreste i verden der.

Det gjenstår å se hva utfallet av ankeprosessen blir og om Apple vil måtte gjøre endringer i sin salgspraksis i Brasil. Inntil da vil forbrukerne i landet fortsette å følge saken nøye og se om de vil kunne kjøpe iPhoner med ladeklosser igjen.

Se også