– De grafser til seg alt de kan om kundene og prøver å tjene penger på det

94

Les om Tim Cooks kritikk av IT-selskapenes praksis med å samle inn og utnytte personlig informasjon for å tjene penger. Cook håper at kundene vil bli mer oppmerksomme på disse praksisene og ta kontroll over sin egen informasjon i fremtiden.

Introduction

Sikkerhet og personvern har blitt stadig viktigere for IT-selskaper, og konkurrentene i bransjen har ikke vært redde for å kritisere hverandre. I en nylig tale rettet Apple-sjefen Tim Cook skarp kritikk mot flere Silicon Valley-giganter, uten å nevne dem ved navn. Cook uttrykte bekymring for IT-selskapenes praksis med å samle inn og utnytte personlig informasjon fra kundene sine for å tjene penger. Dette har ført til betydelig debatt om personvern og forretningsmodeller innenfor teknologibransjen.

Bankene tjener store penger på sløve kunder
Bildekilde: inyheter.no

Kritikk av IT-selskapenes personvernpraksis

Tim Cook, lederen for Apple, holdt en tale under et arrangement i Washington DC som ble arrangert av organisasjonen Electronic Privacy Information Center (EPIC), som jobber for å beskytte personvern og ytringsfrihet. Cook kritiserte IT-selskapenes praksis med å samle inn og utnytte kundenes personlige opplysninger for å tjene penger. Han hevdet at noen av de mest suksessrike selskapene i Silicon Valley har bygget seg opp ved å lure kundene til å være likegyldige når det gjelder deres personlige opplysninger. Cook mente at dette var feil, og at Apple ikke ønsket å følge denne praksisen.

Kotler og keller 2016 del 1, kap 1 2 by Gyldendal Norsk Forlag - Issuu
Bildekilde: issuu.com

Identifiserte aktører

Selv om Tim Cook ikke nevnte selskaper ved navn i sin kritikk, er det tydelig at han rettet sterk kritikk mot aktører som Facebook og Google. Dette er ikke første gang Cook har kritisert disse selskapene. Han tidligere kritiserte Google for å gjøre kundene til "produkter" ved å selge informasjon til annonsører. Cook antydet også at kundene lar seg lure av gratistjenestene som tilbys av andre IT-aktører, og pekte spesielt på Google Photos som et eksempel. Han mente at det å gi bort e-post, søkehistorikk og familiebilder i bytte mot gratistjenester ikke var verdt det når dataene deretter blir solgt for reklameformål.

Tim Cooks syn på kundenes oppvåkning

Cook uttrykte troen på at kundene snart vil "våkne opp" og innse virkeligheten bak IT-selskapenes innsamling og utnyttelse av personlig informasjon. Han mente at brukerne burde ha kontroll over sin egen informasjon og at de en dag vil se gjennom gratistjenestenes virkelige formål. Cook kritiserte også myndighetenes personvernpolitikk, spesielt forsøkene på å svekke mobil kryptering, som er et tema som har vært diskutert tidligere.

Oppsummering

Tim Cooks kritikk av IT-selskapenes praksis med å samle inn og utnytte personlig informasjon for å tjene penger har skapt betydelig diskusjon om personvern og forretningsmodeller i teknologibransjen. Cooks bekymringer retter seg spesielt mot selskaper som Facebook og Google, som har blitt kritisert for lignende praksis tidligere. Cook håper at kundene vil bli mer oppmerksomme på disse praksisene og ta kontroll over sin egen informasjon i fremtiden. Diskusjonen om personvern og forretningsmodeller i IT-bransjen fortsetter å være et viktig tema som påvirker både selskaper og kunder.