Nye og strengere regler for elsparkesykler og små elektriske kjøretøy

61

Les om de nye og strengere reglene for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy. Innføringen av klassifiseringen som "liten elektrisk motorvogn" har medført endringer som forbud mot kjøring i påvirket tilstand, aldersgrense og hjelmpåbud, krav til ansvarsforsikring og tap av førerrett ved promillekjøring. Disse tiltakene er innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader.

Nyopprettet gruppe: "Liten elektrisk motorvogn"

Fra og med 15. juni 2022 blir ikke lenger små elektriske kjøretøy regnet som "sykkel". I stedet blir de nå klassifisert som "liten elektrisk motorvogn". Dette betyr at enklere regler og mindre byråkrati for disse kjøretøyene blir avskaffet.

Nye regler for elsparkesykler – E24
Bildekilde: e24.no

Forbud mot kjøring i påvirket tilstand

En av de mest merkbare endringene er forbudet mot å kjøre små elektriske kjøretøy, inkludert elektriske sparkesykler, i påvirket tilstand. Promillegrensen for disse kjøretøyene blir den samme som for motorvogner generelt, altså 0,2. Dette tiltaket er innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader for både føreren og andre trafikanter.

Dette er de nye reglene for elsparkesykler - fvn.no
Bildekilde: www.fvn.no

Aldersgrense og hjelmpåbud

En annen viktig endring er innføringen av en aldersgrense på 12 år for bruk av små elektriske motorvogner. Dette betyr at personer under 12 år ikke får lov til å kjøre slike kjøretøy. Det er også påbudt for barn under 15 år å bruke hjelm under kjøring.

Ansvarsforsikring og bilansvarsloven

Et viktig skritt for å øke sikkerheten og ansvarliggjøre både kommersielle og private eiere av små elektriske kjøretøy er innføringen av krav til ansvarsforsikring. Dette gjelder både utleiesykler og privat eide små elektriske kjøretøy. Fra 1. september 2022 må utleide kjøretøy ha ansvarsforsikring, mens privateide kjøretøy må skaffe forsikring innen 1. januar 2023. Dette tiltaket vil bidra til å redusere ulykkeskostnader og sikre bedre erstatningsdekning for skadede ved ulykker.

15. juni blir det strengere regler på elsparkesykkel
Bildekilde: www.aftenposten.no

Tap av førerrett ved promillekjøring

Ved innføringen av promillegrensen på 0,2 for små elektriske kjøretøy, vil de samme sanksjonsreglene gjelde som for ruspåvirket kjøring med motorvogner. Det er imidlertid fastsatt spesifikke regler for hvor lenge man kan miste førerretten ved promillekjøring med disse kjøretøyene, tilsvarende regler for mopedførere.

Endelig strengere regler for elsparkesykkel • Nytt fra Trygg Trafikk
Bildekilde: www.tryggtrafikk.no

Endringer som trer i kraft

De nye reglene trådte i kraft 15. juni 2022. Fra 1. september 2022 må utleide små elektriske kjøretøy ha ansvarsforsikring, og fra 1. januar 2023 må privateide kjøretøy også ha forsikring. Disse endringene er viktige for å sikre sikkerheten og tryggheten til både brukere av slike kjøretøy og deres medtrafikanter.

Se også

Oppsummering

De nye og strengere reglene for elsparkesykler og andre små elektriske kjøretøy har blitt innført for å øke sikkerheten og redusere risikoen for skader. Med klassifiseringen som "liten elektrisk motorvogn" blir disse kjøretøyene underlagt flere regler og mer byråkrati. Forbudet mot kjøring i påvirket tilstand, innføringen av en aldersgrense og hjelmpåbud, krav til ansvarsforsikring og tap av førerrett ved promillekjøring er alle tiltak som bidrar til å forbedre sikkerheten og regulere bruken av elsparkesykler og tilsvarende kjøretøy.

Nye og strengere regler for elsparkesykler
Bildekilde: bil24.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Den 15. juni 2022 ble reglene endret: Det ble innført promillegrense på 0,2; det ble aldersgrense på tolv år; det ble hjelmpåbud for barn under 15 år; små elektriske kjøretøyer ble omklassifisert fra sykkel til kjøretøy. Fra 1. september 2022 er det krav om at elsparkesykler i utleievirksomhet skal ha ansvarsforsikring. Fra 1. januar 2023 er det krav om ansvarsforsikring også for privateide elsparkesykler.

Regler for bruk i offentlig rom:

  • Som sykkel regnes også elektrisk drevet kjøretøy for transport av en person (føreren). Innretningen må ha egenvekt ikke over 70 kg (inklusive batteri), bredde ikke over 85 cm, lengde ikke over 120 cm og konstruktiv hastighet ikke over 20 km/t. Kjøretøy uten selvbalanserende teknologi tillates ikke å ha sitteinnretning. Kjøretøy som nevnt i dette ledd anses ikke som motorvogn etter vegtrafikkloven § 2. Det er påbud om at sparkesykkelen er utstyrt med frontlys, baklys, reflekser og signalhorn, men det kan gis unntak fra dette kravet der det ikke er monterbart.

Det var ingen krav om begrensninger i motorkraft, ingen aldersgrense eller påbud om å bruke hjelm.

I Norge var det ingen promillegrense for elsparkesykkel, men en kunne likevel straffes for fyllekjøring og råkjøring. En kan bøtelegges for å kjøre elsparkesykkel på rødt lys. Også parkering av elsparkesykler reguleres av trafikkreglene, og hovedregelen er at en ikke skal parkere til hinder for noe eller noen.

I Trondheim forbød Trondheim kommune i august 2019 utleie av elsparkesykler på kommunal grunn. Kommunen hadde ikke lovhjemmel til dette, så elsparkesykkelselskapet Ryde vant over kommunen både i tingretten, i lagmannsretten og i Høystererett da kommunen gikk til rettssak mot selskapet for ulovlig utplassering av elsparkesykler.

I 2021 ble det vedtatt nye regler med virkning fra 18. mai 2021. Kommunene fikk rett til å innføre parkeringsforbud, fartsgrense og soner med bruksforbud. Det ble forbudt å være flere på én elsparkesykket, og politiet og Statens vegvesen kan ilegge gebyr på opptil 3 000 kroner ved overtredelse. Fartsgrensen ved passering av gående på gangvei, fortau eller i gangfelt er seks km/t.

Den 18. juni 2021 vedtok Stortinget «Lov om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn» som gir kommunene hjemmel til å regulere utleievirksomheten. Oslo innførte høsten 2021 en begrensning i antall elsparkesykler på 8004, mens elsparkesykkelselskapene tidligere hadde utplassert så mange som 23 000. I 2022 begrenset de tre byene Oslo, Bergen og Trondheim antall utleieselskaper til tre etter at det var avholdt anbudskonkurranser.

Folk spør også

Hva er de nye reglene for elsparkesykler?

Elsparkesykler blir omfattet av bilansvarsloven og m ha ansvarsforsikring uansett om de er eid av utleiefirmaer eller privatpersoner. Denne endringen gjelder fra 1. september 2022 for elsparkesykler eid av utleiefirmaer og fra 1. januar 2023 for elsparkesykler eid av privatpersoner.

Fullstendig svar på www.vegvesen.no


Hva skjer hvis man blir stoppet med ulovlig sparkesykkel?

Blir du tatt med en elsparkesykkel som gr fortere enn 20 km/t kan du f bot, miste frerkortet, f utsettelse p frerkortet og/eller i verste fall havne i fengsel.

Fullstendig svar på www.ungitrafikken.no


Hva er reglene for elsykkel?

Krav til elsykler For at en elsykkel skal vre lovlig etter sykkelforskriften m den: kun gi motorkraft nr du bruker pedalene (unntatt i trillemodus) kutte motorkraften nr en hastighet p 25 km/t er ndd. ha en nominell motoreffekt p maksimalt 250 watt.

Fullstendig svar på www.forbrukerradet.no


Kan 11 åringer kjøre elsparkesykkel?

Disse reglene gjelder ved bruk av elektriske sparkesykler: Aldersgrensen for bruk er 12 r. Bruk av hjelm er pbudt for alle under 15 r. Vanlig promillegrense p 0,2 innfres – det betyr at du kan miste frerkortet hvis du kjrer elsparkesykkel i beruset tilstand.


Videoer

Elektriske scooterlove i Europa (mange regler, du ikke kendte)

El-scooterlove - Ultimate 2023 Guide (USA)