Elbilenes andel av strømforbruket i fjor: 0,5 prosent

50

Elbilene i Norge utgjorde kun 0,5 prosent av strømforbruket i fjor. Statkrafts ladeselskap Mer rapporterer at elbilene forbrukte 566 gigawattimer, mens det totale strømforbruket med ladbare hybrider var 703 gigawattimer. Les mer om utfordringer med ladning og fremtidige fremskrivninger for elbilers forbruk.

Elbilene i Norge sto for et forbruk på 566 gigawattimer i fjor, viser tall Teknisk Ukeblad har fått fra Statkrafts ladeselskap Mer.

Så mye strøm brukte elbilene i fjor - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Elbilenes forbruk i sammenligning

Inkludert ladbare hybrider var det totale strømforbruket 703 gigawattimer, som utgjorde 0,43 prosent av strømproduksjonen i Norge i fjor. Regnet mot det totale strømforbruket på 132,9 terawattimer, utgjorde elbilenes og ladbare hybriders forbruk 0,53 prosent.

Statkrafts beregninger er basert på SSB-tall som indikerer at det var 350.000 elbiler og 137.000 ladbare hybrider på veiene i fjor. Gjennomsnittlig kjørelengde for elbilene var satt til 12.829 kilometer med et snittforbruk på 0,19 kWh/km.

Dersom snittforbruket hadde vært 0,25 kWh/km, ville elbilenes forbruk fortsatt ikke utgjort mer enn 0,56 prosent av totalforbruket i fjor.

Så mye strøm brukte elbilene i fjor - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Fremskrivninger for fremtidig forbruk

I følge Statkrafts fremskrivninger vil elbilene forbruke 3,2 prosent av totalproduksjonen i Norge i 2030.

Det er viktig å merke seg at selv om elbilene ikke utgjør en stor andel av strømforbruket i Norge, kan store antall ladende elbiler samtidig utgjøre et problem.

Se også

Utfordinger med ladning

Statkrafts konserndirektør Gunnar Løvaas har uttalt at de ønsker at folk unngår å lade eller varme opp elbilene sine mellom klokken åtte og ni om morgenen. Dette tidspunktet har vanligvis høyest strømforbruk og høyest strømpriser.

I stedet anbefales det å lade elbilene på kvelden eller natten når strømprisene er lavere. Mange elbiler har mulighet for tidsinnstilt lading, og enkelte ladebokser har funksjoner for å lade bilen når strømprisene er billigst.

Så mye strøm brukte elbilene i fjor - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Sammenligning med annet strømforbruk

Det er interessant å merke seg at norske gatelys brukte nesten like mye strøm som elbilene i fjor, mens tog, trikk og t-bane sto for enda mer strømforbruk.

Det blir stadig flere elbiler på norske veier, og dette fører til økt strømforbruk til kjøring. Det nøyaktige strømforbruket for elbiler og andre ladbare biler er vanskelig å fastslå, men det er viktig å vurdere om dette kan påvirke kraftmarkedet og føre til høyere strømpriser.

Så lite strøm bruker elbilene - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Oppsummering

I fjor utgjorde elbilenes forbruk kun 0,5 prosent av strømforbruket i Norge. Selv om dette er en relativt lav andel, er det viktig å være oppmerksom på utfordringer knyttet til ladning og samtidig forbruk av strøm. Med økende antall elbiler på veiene er det viktig å vurdere hvordan dette kan påvirke kraftmarkedet og tilgjengeligheten av strøm.

Det er også interessant å sammenligne elbilenes forbruk med annet strømforbruk i Norge, som gatelys, tog, trikk og t-bane.

Folk spør også

Hvor mye av strømmen går til elbiler i Norge?

Han forsker p elbiler og teknologiske lsninger hos Transportkonomisk institutt. – I dag bruker elbilene og de ladbare hybridbilene om lag 0,8 terrawattime (TWh) i lpet av et r. Det er godt under 1 prosent av all strmmen som brukes i Norge i ret.

Fullstendig svar på www.nysgjerrigper.no


Hvor mye av strømmen går til elbil?

Elbilens motor utnytter opptil 90% av tilfrt energi. Mesteparten av energien gr til fremdrift, i motsetning til en forbrenningsmotor som i tillegg bruker mye av energien p varme, sty og vibrasjoner. I gjennomsnitt bruker en elbil mellom 1 og 2,5 kW per mil.

Fullstendig svar på www.fjordkraft.no


Hvor mye strøm trekker lading av elbil?

Kostnadene for lade bilen er avhengig av forbruk p bilen pr km og hvor mye du kjrer. For enkeltheten skyld bruker vi et rundt tall p 200 Wh per km, eller 2 kWh per mil. Hvis du kjrer 10 mil om dagen tur-retur jobb vil du bruke omlag 20 kWh (100 km * 200 Wh per km = 20.000 Wh = 20 kWh).

Fullstendig svar på www.elbilgrossisten.no


Hvor mye koster det å kjøre 1 mil med elbil?

Elbil: Med mer langkjring er et typisk forbruk 2,0 kWh per mil. Det vil da koste 9,0 kroner per dag eller 1,5 kroner per mil. Diesel/bensin: Typisk forbruk vil vre 0,6 liter per mil vil dette koste 79,2 kroner daglig eller 13,20 kroner per mil.

Fullstendig svar på bilinord.no


Videoer

Crypto Pirates Daily News - January 24th, 2022 - Latest Crypto News Update

Crypto Pirates Daily News - February 12th, 2021 - Latest Cryptocurrency News Update

Klimapolitikk for en ny hverdag: Venstre-leder Guri Melbys tale til landsstyret juni 2023

Crypto Pirates Daily News - January 25th, 2022 - Latest Crypto News Update

Crypto Pirates Daily News - Tuesday January 19th, 2022 - Latest Crypto News Update