Elkjøp og Komplett stanser salg av elsparkesykler

11

De fleste sparkesykler selges ulovlig i Norge, og Elkjøp og Komplett har stanset salget av elsparkesykler på grunn av ulovlig hastighet. Les mer på 32Chip.

Ulovlig fart og mangel på regulering

De fleste sparkesykler som selges på det norske markedet går for fort og er ulovlige å bruke, selv på privat vei. Dette er konklusjonen fra Statens vegvesen, ifølge Tek.no. Med hensyn til gjeldende lover og regler har både Elkjøp og Komplett valgt å stanse salget av elsparkesykler. Komplett har bedt sin leverandør om å implementere en fartssperre som overholder grensen for tillatt hastighet. Elkjøp har også gått gjennom vegtrafikkloven og er enige med Statens vegvesen om at salget av elsparkesykler som kjører for fort må stoppes.

Elkjøp og Komplett stanser salget av elsparkesykler - trdby.adressa.no
Bildekilde: trdby.adressa.no

De berørte modellene

Både Elkjøp og Komplett har solgt modellene Xiaomi Mijia M365, M365 Pro og Segway Ninebot ES2. Disse modellene har en hastighet på opptil 25 kilometer i timen. Elkjøp har også solgt raskere modeller fra merket Classywalk. Salget av disse modellene er nå stanset som følge av ulovlig hastighet.

Elkjøp og Komplett stanser salget av elsparkesykler - trdby.adressa.no
Bildekilde: trdby.adressa.no

Salgsstopp over hele landet

Elkjøp bekrefter at salgsstoppet gjelder for alle sykler som kjører over 20 km/t, og det gjelder i hele landet. De vil ta kontakt med sin nordiske leverandør for å undersøke mulighetene for å implementere elektroniske sperretiltak på modellene som overstiger hastighetsgrensen. Selv om det ikke er ulovlig å selge elsparkesykler som overskrider grensen, er det ulovlig å kjøre dem, også på privat vei. Elkjøp ønsker ikke å selge produkter som kundene ikke kan bruke på lovlig vis.

Se også

Nyheter 07.02.2024, 00:52 49
Når slutter Windows 10?
Nyheter 13.02.2024, 03:30 52
Hva koster iPhone 15?
Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?

Konsekvenser for forbrukere

Dersom forbrukere har kjøpt en elsparkesykkel som ikke kan brukes lovlig, har de visse rettigheter overfor butikken. Ifølge juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet kan forbrukere kreve at varen blir gjort lovlig å bruke, dersom butikken ikke har informert dem om bruksrestriksjonene før salget. Forbrukerkjøpslovens paragraf 15 f fastslår at en vares egenskaper skal være i tråd med offentlige krav i lovgivningen. Forbrukere som oppdager slike feil må klage til selger innen rimelig tid, med en klagefrist på minimum to måneder fra feilen ble oppdaget. Klagefristen etter forbrukerkjøpsloven er generelt fem år.

Butikkene har rett til å forsøke å løse problemet først. De kan for eksempel begrense hastigheten på syklene som kjører for fort ved å programmere kontrollenheten med ny fastvare. Dersom hastighetsbegrensning ikke er mulig, kan butikkene erstatte den ulovlige sparkesykkelen med en lovlig modell. Først når butikken har hatt mulighet til å rette opp feilen, kan kunden eventuelt kreve å få hevet kjøpet. Ved problemer kan forbrukere henvende seg til Forbrukerrådet for hjelp med klagen.

Det er viktig å merke seg at ulovlig bruk av elsparkesykler kan resultere i konsekvenser, som vist i VGTV-reportasjen om pågripelse for fyllekjøring på elektrisk sparkesykkel. For å unngå slike situasjoner er det viktig å følge gjeldende lover og regler når det gjelder bruk av elsparkesykler.

Trafikk og samferdsel, Elkjøp | Full stopp i salg av el-sparkesykler
Bildekilde: www.an.no