Europaparlamentet stemte for «Right to Repair»

51

Europaparlamentet har nylig stemt med et solid flertall for «Right to Repair». Dette vil gi forbrukerne informasjon om hvor lang levetid de kan forvente, samt hvor reparerbare produktene er. Les mer om betydningen av dette vedtaket og de potensielle endringene det kan føre til.

Europaparlamentet har nylig stemt med et solid flertall for «Right to Repair». Med 395 stemmer for, 206 nøytrale og 94 stemmer mot, er det klart at det kan komme store endringer i merkingen av produkter. Dette vil gi forbrukerne informasjon om hvor lang levetid de kan forvente, samt hvor reparerbare produktene er, ifølge iFixit.

En undersøkelse har vist at hele 77 prosent av EU-borgere foretrekker å reparere enhetene sine fremfor å erstatte dem, og dette resultatet sender et tydelig signal til EU-kommisjonen om å innføre merking av produkter.

Landmark E.U. votes advances Right to Repair
Bildekilde: pirg.org

Reparasjonsvennlige prosesser

Direktøren for iFixit i Europa, Matthias Huisken, uttalte etter avstemningen at dette er en enorm gevinst for forbrukere over hele Europa. Han mener at avstemningen vil sette i gang en bølge av nye reparasjonsvennlige prosesser, blant annet reparasjonspoeng i butikker og økt fokus på produktlevetid.

iFixit, et amerikansk nettsted som har vurdert reparasjonsscoren til ulike produkter de siste fem årene, har også spilt en viktig rolle i å utvikle reparasjonsguider for blant annet mobiltelefoner.

EU-kommisjonen vil nå starte arbeidet med å utarbeide en merkelov for produkter som selges i Europa, basert på resultatet av avstemningen.

Parliament wants to grant EU consumers a “right to repair” | News |  European Parliament
Bildekilde: www.europarl.europa.eu

Tiltak i enkelte land

Noen land har allerede iverksatt tiltak for å redusere kasting av reparerbare produkter. For eksempel har Østerrike redusert momsen på reparasjonstjenester og innført subsidier for forbrukernes reparasjoner. Frankrike har også innført en reparasjonsrangering av mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

Det er viktig å merke seg at Europaparlamentets vedtak om «Right to Repair» er i tråd med EU sitt fokus på sirkulærøkonomi, som har som mål å redusere avfall og fremme gjenbruk og reparasjon.

Se også

Nyheter 21.03.2024, 04:30 56
Når kom Skoda Enyaq?
Nyheter 10.01.2024, 13:35 58
Når kom bærbar PC?

Merking og reparasjonsrett

I utkastet til resolusjon som ble vedtatt med stort flertall, fremhever Parlamentets indre markeds- og forbrukerbeskyttelseskomité (IMCO) at en tilstrekkelig reparasjonsrett bør gi leverandører av reparasjonstjenester og forbrukere gratis tilgang til reparasjons- og vedlikeholdsinformasjon. Praksis som begrenser reparasjonsretten eller fører til foreldelse kan anses som urettferdig handelspraksis.

IMCO anbefaler også insentiver som skal motivere forbrukere til å reparere produkter fremfor å erstatte dem. Dette kan inkludere erstatningsprodukter tilgjengelig under reparasjonsperioden, utvidede garantier og bonuser for kunder som velger reparasjon. Komiteen foreslår også at økodesigndirektivet tar hensyn til flere aspekter ved et produkts livssyklus, inkludert design, standardisering, informasjonsmerking om reparasjonsvennlighet og forventet levetid.

Right to repair: MEPs want more durable and more easily repairable products  | News | European Parliament
Bildekilde: www.europarl.europa.eu

Merkeordning og forbrukerens interesse

Det har vært diskutert ulike varianter av merker for å indikere hvor reparerbare produkter er. En skala basert på tall eller bokstaver, lignende energimerkeetiketter, er sannsynligvis den mest skalerbare løsningen. Frankrike har allerede innført en skala fra 1 til 10 for å indikere reparerbilitet.

Interessen for sirkulær økonomi, inkludert gjenbruk, reparasjon og avfallssortering, øker blant forbrukerne. En EU-undersøkelse viser at 77 prosent av EU-borgerne foretrekker å reparere produktene sine fremfor å erstatte dem. Dette er gode nyheter for både servicebransjen og miljøet.

For å støtte opp om «Right to Repair» har Stiftelsen Elektronikkbransjen jobbet for momsfritak på reparasjoner. Andre land har allerede innført skattefradrag for utført service. Det er viktig at Norge følger harmoniserte retningslinjer og ikke innfører egne merkeordninger.

Europaparlamentets vedtak om «Right to Repair» markerer en viktig milepæl for forbrukerrettigheter og sirkulær økonomi i Europa. Det er nå opp til EU-kommisjonen å følge opp med konkrete tiltak for å implementere merkeordningen og styrke forbrukernes rett til reparasjon.

EU med «right to repair» lovforslag rundt elektronikk. Men hva med  konsekvensene? – Document
Bildekilde: www.document.no

Videoer

CAT 365 Broken hydraulic cylinder.

How to Stop Car Windows from Steaming Up

A Tree For Israel : Searching For Family Roots | Documentary | Full Movie in English 💎

MEPS debate the new Circular Economy Action Plan

Relocating to Mexico from the U.S., what 4 years in Mexico has taught us.

Real time Volvo 240 Wing Mirror Build and Install - With Added Waffle!

O.G.U.N. and the systemization of African-Centered scientific learning

Eu defence policy - perspectives from the Nehterlands and Sweden