Facebooks gratis-internett åpnes opp for alle

28

Internet.org, ledet av Facebook, ønsker å gjøre internett mer tilgjengelig for alle. Les om hvordan initiativet åpner opp for utviklere og tar hensyn til nettnøytralitet. Les mer på 32Chip.

"Internet.org" er et initiativ ledet av Facebook, som har som mål å gjøre internett mer tilgjengelig for de som for tiden ikke har tilgang til det. Dette initiativet har imidlertid blitt møtt med kritikk for ikke å respektere prinsippet om nettnøytralitet. Nå har Facebook tatt til seg denne kritikken og gjort endringer.

Facebook last ned gratis – 2024 nyeste versjon
Bildekilde: nb.wizcase.com

Internet.org - Tilgjengelighet for alle

Internet.org er en plattform og en app som ble lansert i utvalgte land i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Hovedmålet med plattformen er å gi personer som vanligvis ikke har råd til internett, tilgang til "gratis grunnleggende internettjenester". Disse tjenestene inkluderer blant annet nettsider som Wikipedia, Facebook Messenger, UNICEF og lokale nyheter. Fokuset i startfasen har vært på informasjon, kommunikasjon og utdanning.

Likevel har det vært kontroverser rundt dette initiativet. Siden Facebook selv bestemmer hvilke tjenester som skal være tilgjengelig gjennom appen, har flere argumentert for at det bryter med prinsippet om nettnøytralitet. Kritikken har vært spesielt tydelig i India, der flere indiske nyhetsmedier trakk seg ut fra Facebooks initiativ på grunn av nettnøytralitet.

Slik finner du ut hva Facebook vet om deg - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Facebook åpner opp for alle utviklere

For å imøtekomme denne kritikken har Facebook nå åpnet opp sin Internet.org-plattform for alle utviklere som ønsker å bidra med innhold. Ifølge The Telegraph vil plattformen nå være tilgjengelig for alle utviklere som oppfyller visse retningslinjer, inkludert tilgjengelighet på både enkle mobiltelefoner og smarttelefoner. Innholdet må også kunne tilgjengeliggjøres med begrenset internett-tilgang.

Retningslinjene for utviklere kan finnes i sin helhet på Internet.orgs hjemmeside, men kort oppsummert er de delt inn i tre hovedområder:

  • Tilgjengelighet for enkle mobiltelefoner og smarttelefoner
  • Tilgjengelighet med begrenset internett-tilgang
  • Oppfylling av visse kvalitetskriterier

Ifølge Internet.org har to tredjedeler av verdens befolkning ikke tilgang til internett, til tross for at 80 prosent har mobildekning. Det er derfor viktig å fokusere på å gjøre internett mer tilgjengelig for alle, spesielt de som ikke har råd til å bruke det eller som ikke kjenner til nytteverdien av det.

Nettnøytralitet og tilgjengelighet

Mark Zuckerberg, Facebooks grunnlegger og sjef, har uttalt at nettnøytralitet og tilgjengelighet for alle er to viktige prinsipper som kan og må sameksistere. Han erkjenner at det er galt hvis en person opplever tregere tilgang til visse tjenester på grunn av ekstra betalinger fra mobiloperatøren.

Det er viktig å merke seg at Facebooks engasjement for å gjøre internett mer tilgjengelig ikke bare begrenser seg til Internet.org-plattformen. Selskapet har også gjennomført flere prosjekter som fokuserer på å øke internett-tilgjengeligheten, spesielt i utviklingsland.

Slett alle dine spor på Facebook | Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Kritikk og alternative initiativer

Facebooks initiativ med gratis internett har ikke vært uten kritikk. Mens noen mener at tanken om gratis internett er positiv, har andre uttrykt bekymring for at slike initiativer kan true prinsippet om nettnøytralitet. Det finnes også alternative initiativer som jobber for å tilby tilpasset internett-tilgang i områder med lav eller ingen dekning og store behov.

Et eksempel på et slikt initiativ er The Basic Internet Foundation, som har som mål å tilby fri adgang til internett i områder med begrenset tilgang. Konseptet fokuserer spesielt på å overføre tekst og bilder ved hjelp av lav kapasitet, noe som er viktig for bruk av satellitt. Dette kan tillate flere hundre brukere å bruke internett samtidig, selv med begrenset hastighet.

Problemet er ikke at Facebook krever betaling for personvern. Det er at vi  egentlig ikke bryr oss.
Bildekilde: www.bt.no

Avsluttende tanker

Facebooks åpning av Internet.org-plattformen for alle utviklere kan være et skritt i riktig retning for å imøtekomme bekymringene rundt nettnøytralitet. Ved å gjøre plattformen tilgjengelig for alle, sikrer Facebook at flere kan bidra til å gjøre internett mer tilgjengelig for alle mennesker, uavhengig av økonomiske forhold.

Samtidig er det viktig å fortsette å følge utviklingen og sikre at tilgang til internett ikke begrenses eller kontrolleres på en måte som truer prinsippet om nettnøytralitet. Det er også viktig å erkjenne og støtte alternative initiativer som jobber for å tilby tilpasset internett-tilgang i områder med lav dekning.

Hva vil Wiki fortelle oss?

Facebook (NASDAQ: FB) er et sosialt nettverk som eies av Meta registrert i California i USA. Det er et nettsamfunn der brukeren oppretter sin egen profil og kan der skrive om seg selv, legge ut bilder og snakke med andre. Brukere kan oppgi relasjoner til andre brukere, utveksle private og offentlige meldinger og knytte seg til forskjellige typer grupper. Tjenesten er reklamefinansiert, og gratis for brukeren.

26. september 2006 åpnet Facebook registrering for alle over 13 år med en gyldig E-postadresse.

Facebook lanserte Facebook Platform 24. mai 2007, et rammeverk som programvareutviklere kan bruke for å lage applikasjoner som interagerer med Facebook, og som for brukere tilsynelatende kjører på Facebooks egne servere.

Det finnes i dag tusenvis av Facebook-applikasjoner, blant annet en rekke spill som spilles av millioner av brukere. Spillet FarmVille var den mest brukte applikasjonen per oktober 2010.

Ifølge Aftenposten hadde Facebook i 2017 3,4 millioner aktive brukere i Norge og en omsetning på over 2 milliarder norske kroner. Anslått overskudd er rundt 1,3 milliarder kroner, mens selskapet betaler under en halv million i skatt.

Videoer

Top 5 Facebook Secret Settings You Must Know in 2023 | Facebook App Settings on Android |Fb Settings

How To Enable Cookies On Google Chrome on Windows 10/11

Google, Facebook, Amazon - The rise of the mega-corporations | DW Documentary

फोन में Google setting का ये खुफिया राज सिखलो देखकर चोक जाओगे || by technical boss

🌀 The List | THRILLER | Full Movie

Facebook: Understanding Privacy

Get Paid $622 DAILY As A COMPLETE Beginner USING PHOTOS - (FREE) Make Money Online!

What?! Click "Upload" = Earn $200 (Click Again = $400?!!) FREE Make Money Online | Branson Tay