Får bruke Internett under eksamen

67

Her er en oversikt over fagene uten tilgang til åpent internett under eksamen. Les om endringene i tilgangen til hjelpemidler og regler for bruk av datamaskin og teknisk utstyr ved skriftlig eksamen.

Oversikt over fag uten tilgang til åpent internett

Alle eksamener som tidligere hadde tilgang til åpent internett, skal nå gjennomføres med begrenset nett-tilgang, på samme måte som i andre fag. Kandidatene vil få tilgang til et begrenset antall nettressurser som er relevante for de aktuelle fagene.

Her er en oversikt over fagene som ikke lenger har tilgang til åpent internett:

  • LK20
  • LK06

Noen fag har ikke fått reviderte eksamensveiledninger og eksempeloppgaver, så kandidatene skal bruke de opprinnelige oppgavene og veiledningene.

I LK06 ble eksamen i Politikk og menneskerettigheter gjennomført for siste gang i 2022.

Får bruke åpent internett på eksamen
Bildekilde: www.aftenposten.no

Hvorfor endres tilgangen til hjelpemidler?

Det har vært mange spørsmål om bruk av chatbot og hvordan dette kan påvirke vurderingen i skolen. Siden teknologien er ny, har vi foreløpig lite kunnskap om hvordan dette påvirker sensuren. Dette er kunnskap vi må vite mer om, men det vil ta tid å innhente et slikt kunnskapsgrunnlag. På sikt ønsker vi å prøve ut hvordan denne teknologien kan benyttes i opplærings- og vurderingssituasjonene.

61 skoler lar elevene bruke internett under eksamen - Tu.no
Bildekilde: www.tu.no

Hva betyr dette for kandidatene til eksamen?

Eksamensoppgavene i disse fagene har vært utformet på en slik måte at det ikke har vært nødvendig å ha tilgang til internett for å besvare dem. Dette gjelder også for de fleste av eksempeloppgavene etter LK20. Endringene i tilgangen på hjelpemidler vil sannsynligvis ha få konsekvenser for kandidatene. De fleste eksempeloppgavene fungerer like godt med begrenset tilgang til nettressurser. I noen fag har det vært nødvendig å justere eksempeloppgavene for å synliggjøre hvordan eksamen våren 2023 kan se ut.

Bruk av hjelpemidler til eksamen

Regler for bruk av hjelpemidler er felles for hele landet. Det er ikke tillatt å samskrive, chatte eller kommunisere med andre under eksamen. Vi anbefaler at du også tar med papirbaserte hjelpemidler.

Du må ta med deg det utstyret du trenger til eksamen. Privatistkontoret har ikke utstyr til utlån.

Du kan lese mer om bruk av hjelpemidler til eksamen på [eksamensnettstedet].

Bruk av datamaskin og teknisk utstyr ved skriftlig eksamen

Det er viktig at du klargjør din datamaskin i forkant av eksamen.

Det er tillatt å bruke datamaskin ved eksamen, og de fleste fag krever at du bruker datamaskin og laster opp besvarelsen digitalt. Unntaket er del 1 av todelt eksamen, hvor du kun kan bruke skrivesaker, linjal, passer og gradskive. Du finner informasjon om din eksamen krever bruk av datamaskin på kandidat.udir.no

Vi anbefaler at du tar med en datamaskin med oppdatert programvare som du er vant til å bruke på eksamen. Datamaskinen må ha nettverkskort, kunne lese PDF-filer og kunne lagre filer du produserer lokalt på maskinen. Du vil ikke ha tilgang til å lagre filer i eller hente filer fra "skyen" (OneDrive, iCloud, Google Docs, Office 365, etc.). Maskinen din må være fulladet, og du må ha med egen lader.

Du kan bruke dokumenter, filer og programmer som er lagret lokalt på maskinen under eksamen. Du kan ikke bruke automatisk tekstgenerator som chatbot eller tilsvarende teknologi. På eksamen i språkfag er det ikke tillatt å bruke oversettelsesprogrammer.

Du kan teste om du har tilgang til filene dine lokalt ved å koble datamaskinen fra internett eller sette den på flymodus. Vi anbefaler at du før eksamen kobler din datamaskin fra internett eller setter den på flymodus og tester følgende:

  • Åpne og redigere en lokal fil
  • Lagre en fil lokalt på maskinen
  • Åpne en PDF-fil

Privatistkontoret har ikke anledning til å hjelpe med tekniske problemer med din datamaskin. Får du problemer med datamaskinen din, kan det være at du ikke får levert hele eller deler av din besvarelse.

Noen eksamener krever bruk av eksternt utstyr som for eksempel hodetelefoner eller tastatur. Søk opp fagkoden på kandidat.udir.no for spesifikk informasjon om utstyr og hjelpemidler til din eksamen. Alt teknisk utstyr som skal brukes under eksamen må kunne kobles til din datamaskin med ledning. Det er ikke tillatt å bruke utstyr som er koblet til med Bluetooth, IR eller annen form for trådløs tilkobling.

Du må selv ta med deg det utstyret du trenger til eksamen. Privatistkontoret har ikke utstyr til utlån.

Bruk av Internett under skriftlig eksamen

I eksamenslokalet er det et

Får bruke åpent internett på eksamen
Bildekilde: www.aftenposten.no

Folk spør også

Kan man bruke internett på eksamen?

Eksamensdagen. I de aller fleste fag er alle hjelpemidler tillatt bortsett fra pent internett. Du har kun tilgang til et begrenset antall nettsider under eksamen. Med hjelpemidler menes for eksempel egne notater, ordbker, lrebker, manualer, hndbker etc.

Fullstendig svar på www.trondelagfylke.no


Hva har man lov til å ta med på eksamen?

P eksamen m du ha med gyldig legitimasjon. Eksamensvaktene kjenner ikke deg. Gyldig legitimasjon m ha personnummer, bilde og signatur.

Fullstendig svar på www.ung.no


Kan man bruke egen PC på eksamen?

De fleste skriftlige eksamener etter nye lreplaner innfrt i 2020 (LK20) er heldigitale. Det vil si at det er ikke mulig levere eksamensbesvarelser p papir, og du m ha med egen PC, Mac eller nettbrett for kunne gjennomfre eksamen.

Fullstendig svar på viken.no


Hva er lov å ha med på skoleeksamen?

P skoleeksamen vil det vre eksamensvakter i lokalet som pser at det ikke er forekomst av juks. Ofte er det ikke lov med hjelpemidler p skoleeksamen, men i noen fag s kan man bruke godkjent kalkulator eller ha med egne notater.

Fullstendig svar på www.enkeleksamen.no


Videoer

Hjelp til skriftlig eksamen

Engelsk VG1 | Muntlig eksamen

Kroppsøving | Muntlig eksamen - teoridel

Historie VG3 | Muntlig eksamen

Skriftlig eksamen i Engelsk vg1

Eksamenshjelp med Espen Schønfeldt - strategier for å gjøre det bedre på eksamen.

Eksamen Wiseflow

Eksamensinformsjon 5 - Last ned programvare før eksamen