FBI advarer mot bruk av offentlige ladere

120

FBI advarer mot bruk av offentlige ladere på grunn av risikoen for "juice jacking". Lær hvordan du kan beskytte deg mot skadelig programvare og datainnbrudd ved å følge ekspertenes råd. Ta forholdsregler ved bruk av offentlige USB-ladestasjoner og åpne nettverk.

Introduksjon

Å lade mobilen når man er på farten er noe mange av oss gjør regelmessig. Men ifølge FBI bør man være forsiktig med å bruke offentlige USB-ladestasjoner som er utplassert på flyplasser, hoteller og kjøpesentre. Uhederlige aktører har funnet ut måter å bruke slike ladere til å introdusere skadevare og overvåkingsprogramvare på enheter. Denne formen for angrep, som FBI kaller "juice jacking", kan føre til at enheten din blir infisert med skadelig programvare eller at personlige data og passord blir stjålet.

FBI advarer mot å bruke slike offentlige USB-ladere - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

"Juice jacking" - En ny trussel

Denne typen angrep, som FBI advarer mot, blir også referert til som "juice jacking". Det innebærer at kriminelle utnytter offentlige ladere for å installere skadelig programvare på enheter som kobles til. Allerede i 2021 advarte Federal Communications Commission (FCC) mot å bruke offentlige USB-ladestasjoner, da det kan føre til at enheten blir låst eller personlige data og passord blir eksponert.

FBI advarer mot offentlige USB-kabler - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Risikoen ved offentlig lading

Ifølge FCC kan kriminelle etterlate infiserte USB-kabler på offentlige steder, og i noen tilfeller til og med gi ut infiserte kabler som gaver. Derfor anbefaler både FBI og FCC å ta med sin egen ladekabel og ladekontakt når man skal lade enheten sin i offentlige områder. Det anbefales også å benytte seg av en vanlig stikkontakt i stedet for USB-uttak. I tillegg kan det være lurt å ha med en ladebank for ekstra sikkerhet.

Se også

Nyheter 12.05.2024, 01:28
Er 100gb mye?
Nyheter 13.02.2024, 03:24 51
Når kom Snapchat?

Bruk av USB-kondom

For å beskytte seg mot "juice jacking" kan man også bruke et såkalt "USB-kondom". Dette er et adapter som man kobler mellom ladekabelen og enheten, der kun de ledningene som blir brukt til lading er tilgjengelige. Dette forhindrer at data kan overføres eller at man blir angrepet gjennom ladekabelen. Slike USB-kondomer kan kjøpes hos de fleste elektronikkjeder.

FBI advarer: – Bruk USB-kondom
Bildekilde: www.dagens.no

Anbefalinger fra eksperter

Vidar Sandland, fagdirektør i Eidsiva Sikkerhetstjenester, påpeker at problemet med "juice jacking" har vært kjent i lang tid. Han understreker viktigheten av å være bevisst på problemet, selv om sannsynligheten for å bli utsatt for et slikt angrep er lav. Han anbefaler å kun bruke sin egen lader for å være på den sikre siden. Anniken Beyer Fjeld, seniorrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), er enig og anbefaler å lade gjennom en vanlig stikkontakt fremfor USB-ladestasjoner.

FBI advarer mot bruk av offentlige ladere - Tek.no
Bildekilde: www.tek.no

Oppmerksomhet rundt åpne nettverk

Det er også viktig å være oppmerksom på at åpne nettverk kan være en måte å utføre lignende angrep på. Det kan derfor være lurt å være forsiktig med hvilke nettverk man velger å koble seg til. Hvis man likevel må bruke et usikret nettverk, bør man være oppmerksom på at adressefeltet i nettleseren viser et bilde av en hengelås når man har en sikker tilkobling til et nettsted.

Se også

Konklusjon

I dagens digitale verden er det viktig å være bevisst på sikkerheten når man lader enheten sin i offentlige områder. FBI advarer mot bruk av offentlige ladere på grunn av risikoen for "juice jacking". Ved å følge ekspertenes råd, som å bruke sin egen lader og unngå offentlige USB-ladestasjoner, kan man redusere sjansen for å bli utsatt for skadelig programvare eller datainnbrudd. Det er også viktig å være oppmerksom på åpne nettverk og være forsiktig med hvilke man kobler seg til. Ved å ta disse forholdsreglene kan man sørge for at ens personlige data og enheter er trygge.

FBI advarer: Laderen på flyplassen kan infisere mobiltelefonen din |  Komputer.no
Bildekilde: komputer.no

Folk spør også

Hvordan bruke offentlige ladestasjoner?

Du starter og stopper lading med NAF Ladebrikke, sms, QR-kode, gjennom app eller noen steder betalingskort. Man stopper ikke for lade, men lader nr man stopper. Du finner ladestasjoner ved bruke apper eller bilens navigasjonssystem.

Fullstendig svar på www.naf.no


Er det trygt å lade på bussen?

Dette m du vite fr du reiser. (ODD ROAR LANGE): Kan man trygt lade mobiltelefonen sin via usb-uttak p fly, buss og hotell? Nei, sier eksperter, som advarer mot skjulte farer.

Fullstendig svar på www.thetravelinspector.no