FBI: – Alle russiske apper utgjør en trussel

49

Les om FBI sin advarsel om russiske apper, spesielt FaceApp. Finn ut hvorfor FBI ser på disse appene som potensielle sikkerhetstrusler og hvordan brukere bør være forsiktige med personlige data. Få innsikt om bekymringene knyttet til personvern og sikkerhet ved bruk av russiske apper.

Uttalelsen kommer som svar på spørsmål om populære FaceApp.

Appen FaceApp kom i medienes og folkets søkelys da det ble klart at den hadde var utviklet i Russland og potensielt kunne stjele informasjon fra millioner av brukere som hadde lastet opp portretter av seg selv og andre der. Nå har FBI ifølge BBC også uttalt seg om appen, og konkluderer nokså enkelt: appen er en sikkerhetstrussel.

FBI advarer mot denne appen - ITavisen
Bildekilde: itavisen.no

Hva er FaceApp?

Hele poenget med appen er å digitalt (og litt smart) manipulere portretter med ulike filtre, eksempelvis for å gjøre deg gammel, skifte kjønn eller gjøre deg, vel, penere.

Nederland utviste mistenkt russisk spion – fant «huskeliste» for  dekkhistorien - itromso.no
Bildekilde: www.itromso.no

FBI advarer mot russiske apper

Uttalelsen fra FBI kommer etter at den amerikanske senatoren Chuck Schumer fra det demokratiske partiet i USA sendte spørsmål til FBI om appen. Han postet i etterkant av svaret dette innlegget på Twitter:

"FBI stopper imidlertid ikke simpelthen med å bare svare på om FaceApp er en trussel. I uttalelsen de sendte tilbake til Schumer omtaler de like greit alle russiske apper eller «lignende tjenester» som potensielle sikkerhetstrusler:

– FBI anser alle mobile applikasjoner eller lignende produkter utviklet i Russland, slik som FaceApp, for å være potensielle sikkerhetstrusler. Dette sett i sammenheng med både dataene produktet henter inn, behandlingen av private data og bruksvilkårene og Russlands lover for tilgang til data lagret innenfor Russlands grenser."

Wireless Lab og Datatilsynet

Appen er utviklet av Wireless Lab, som har base i St. Petersburg vest i Russland. Selskapet har ikke uttalt seg i forbindelse med denne saken spesifikt, men har tidligere uttalt at de ikke lagrer hverken bilder eller andre data permanent – kun midlertidig i forbindelse med brukernes spesifikke «sessions».

Dette beroliger imidlertid ikke det hjemlige Datatilsynet, som tidligere har uttalt seg slikom saken:

"– Man bør være ekstra forsiktig med apper som analyserer ansikt. Ansikt er nemlig en form for biometri, på lik linje med fingeravtrykk. Biometrisk informasjon kan i verste fall brukes av andre til å utgi seg for å være deg, og det kan gjøre det enklere å overvåke deg i fremtiden."

De mener også at appens personvernerklæring ikke er tillitsvekkende, og at det å laste opp bilder av seg selv på nettet helt generelt alltid vil medføre en sikkerhetsrisiko.

På tur i oligarkenes London - adressa.no
Bildekilde: www.adressa.no

FBI advarer amerikanere og undersøker FaceApp

Politikere i USA har bedt FBI om å etterforske appen, og den demokratiske senatoren Chuck Schumer uttalte at det ville være bekymringsverdig dersom sensitiv personlig informasjon om amerikanske borgere ble tilbudt til en fremmed utenlandsk makt som aktivt er involvert i cyber-fiendligheter mot USA.

Nå har FBI undersøkt FaceApp, og ifølge Axios har FBI gjort det klart overfor Schumer at de ser på appen som en potensiell spiontrussel. FBI mener at det er en risiko for at russiske myndigheter kan få tilgang til brukerdata.

Men FBI gjør det samtidig klart at også andre russiske apper kan utgjøre en risiko. Det ser ut til at FBI advarer mot FaceApp på et generelt grunnlag. USA har den siste tiden hatt en mer fiendtlig holdning til apper fra Russland og Kina – akkurat nå er for eksempel TikTok under etterforskning i landet.

FBI legger til at etterretningstjenesten i Russland «opprettholder robuste «cyber-exploitation»-evner» De hevder også at russiske myndigheter kan "få tilgang til all kommunikasjon og servere på russiske nettverk uten å be om det fra nettleverandører.

Russland utgjør nå en mer alvorlig trussel for USA
Bildekilde: www.forsvaretsforum.no

Oppfordringen om å slette FaceApp

Senator Schumer oppfordrer alle amerikanere til å slette FaceApp og vise ekstrem forsiktighet når man laster ned apper som er utviklet utenfor USA. Han mener at appen kan utgjøre en nasjonal sikkerhetstrussel og sette privatlivet i fare for flere millioner amerikanere.

Dermed har FBI og senator Schumer satt fokus på sikkerhetsrisikoen knyttet til russiske apper som FaceApp og lignende tjenester. Dette har skapt bekymring blant brukere og økt oppmerksomheten om personvernet og sikkerheten ved bruk av slike applikasjoner.

Det er viktig for brukerne å være ekstra forsiktige med apper som analyserer ansikt og ber om tilgang til personlige data. Det er også viktig å lese og forstå personvernerklæringer før man laster opp bilder eller annen sensitiv informasjon på nettet.

Videoer

Travis Walton: Abduction & Being Inside a UFO

Eric Weinstein Λ Mick West: UAPs, Evidence, Skepticism

Ross Coulthart: Recovered UFO, Hearings, David Grusch

Tom Delonge: CE5, Skinwalkers, Alien Bodies

The Shocking Truth about Non-Human UFOs: John Greenewald Reveals All

Global Occult Coalition Casefiles: UTE-1919-Discofather

BitBoy 抨击律师后,死亡威胁促使 FBI 展开调查

Cattle Mutilation Mystery