Flash har fått en henrettelsesdato av Google: Den 30. juni er det slutt på Flash-annonser

91

Adobe Flash har måttet tåle massiv kritikk i lang tid på grunn av sine mange sikkerhetsproblemer, og mange aktører har tatt grep for å bli kvitt Flash fra sine produkter. Nå er Google på banen med et nytt, gjennomgripende tiltak mot den omstridte programvaren. Les videre for å finne ut mer.

Adobe Flash har måttet tåle massiv kritikk i lang tid på grunn av sine mange sikkerhetsproblemer, og mange aktører har tatt grep for å bli kvitt Flash fra sine produkter. Nå er Google på banen med et nytt, gjennomgripende tiltak mot den omstridte programvaren.

Tar livet av Flash-annonsene - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Google avslutter støtte for Flash-annonser

På Google Plus melder Internett-giganten nemlig at annonser laget i Flash snart ikke vil kunne benyttes på AdWords og DoubleClick, Googles to hovedplattformer for annonsering på Internett.

Nærmere bestemt vil det ikke lenger bli mulig å laste opp nye Flash-annonser på de to plattformene fra 30. juni i år, mens støtten for eksisterende annonser vil bli avsluttet den 2. januar 2017.

Fjerningen av Flash-støtten gjelder kun bildebaserte annonser, og Google opplyser at videoannonser laget med Flash ikke vil bli berørt i denne omgang. Det er uvisst når det eventuelt vil skje.

Tar livet av Flash-annonsene - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Overgang til HTML5

Dette betyr altså at annonsemakere må oppgradere til HTML5 innen disse datoene. Stadig flere aktører går over til HTML5, inkludert Google-eide YouTube, som allerede for ett år siden skrotet Flash fullstendig for å satse for fullt på HTML5 som teknologi for sin populære videoavspiller.

Google har også tidligere stanset automatisk avspilling av Flash-innhold i Chrome-nettleseren. Med dette seneste tiltaket har søkegiganten altså tatt nok et stort steg mot å avlive programvaren for godt.

Se også

Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?
Nyheter 11.02.2024, 16:06 50
Når er det salg etter jul?

Flash-fremstøt i Chrome

Adobes Flash-programvare har fått mye pepper de siste årene av både Mozilla, Apple og Google, som alle har tatt grep for å distanse seg fra programvaren i sine respektive nettlesere. På Chrome-bloggen sin melder Google nå om nye anti-Flash-fremstøt.

Selskapet melder at de skal begynne å blokkere Flash neste måned i 53-versjonen av Chrome. Dette er en oppfølging av tiltaket fra september i fjor, da automatisk avspilling av Flash-innhold ble stoppet i Chrome.

Videre melder Google at de skal fortsette å «nedprioritere» Flash til fordel for HTML5-standarden. Dette skal skje ved å gjøre HTML5 til standard fra og med Chrome 55, som skal slippes i desember.

Unntaket vil være for nettsider som kun støtter Flash, hvor man vil bli spurt om å aktivere Flash når man besøker siden.

Эпоха Adobe Flash завершилась | HistoryIT - новости из мира интернета | Дзен
Bildekilde: dzen.ru

Utfasing av Flash

Det har ligget i kortene lenge, men først i går var tiden kommet for Adobe til å kunngjøre at selskapets Flash-teknologi virkelig synger på det siste verset. Svært mye av den funksjonaliteten Flash-teknologien har muliggjort på websider, har også blitt tilgjengelig gjennom åpne webstandarder som HTML5, WebGL og WebAssembly.

Fra og med utgangen av 2020 vil Adobe derfor ikke lenger utgi og distribuere oppdateringer til selskapets Flash Player.

Årsaken til at støtten ikke kuttes umiddelbart, er at det fortsatt finnes mye Flash-basert innhold på weben. Eierne av dette innholdet gis derfor mer enn to år til å konvertere innholdet til åpne formater.

Beslutningen skal være tatt i samarbeid med flere av de store nettleserleverandørene, som har kunngjort sine egne tidsplaner for utfasingen av Flash. Flere av leverandørene planlegger at brukerne i stadig økende grad vil måtte tillate kjøring av Flash-innhold i hvert enkelt tilfelle.

Allerede i 2019 vil Microsoft deaktivere Flash-støtten i både Edge og Internet Explorer, men brukerne vil kunne aktivere den igjen ved behov. Innen utgangen av 2020 vil muligheten for å kjøre Adobe Flash i de to nettleserne fjernes helt i Windows-versjonene som fortsatt støttes.

Google har tilsvarende planer for Chrome. Flash-støtten skal deaktiveres som standard i Chrome 76, som planlegges i juli 2019. Innen slutten av 2020 vil teknologien bli fjernet fra nettleseren.

Mozilla Firefox har ikke Flash Player innebygd, men har et lignende veikart for pluginstøtten. Apples WebKit-team har ikke kommet med detaljer om de framtidige planene, men skriver at selskapets overgang vekk fra Flash startet allerede i 2010 da Flash ikke lenger var forhåndsinstallert i OS X. Selskapets iOS-enheter har aldri hatt støtte for Flash.

Fullt av överraskningar i nya trailern till ”The Flash” | MovieZine
Bildekilde: www.moviezine.se

Facebook-spill og HTML5

Også Facebook har kommet med en kunngjøring i forbindelse med Adobes beslutning. Den er primært rettet til utviklere av spill som distribueres gjennom Facebook. Mange av disse er Flash-baserte, og de vil ikke lenger kunne brukes når Flash legges ned. Spillene må derfor bygges om dersom de fortsatt skal fungere.

Ifølge selskapet finnes det omtrent 200 HTML5-baserte spill i Facebook. De fleste av disse har blitt lansert det siste året.

Se også

Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?
Nyheter 25.04.2024, 13:09 22
Har ice Telenor dekning?
Nyheter 04.05.2024, 16:52 17
Hvor mange PS5 er solgt?

Videoer

Adobe Flash er officielt DØD!

Sådan fjerner du blokering af Flash Player på Google Chrome (ENMEL!)