Flere nye på topp!

51

Den siste rapporten fra Rikshospitalet viser en økning i antall unge og voksne som søker kjønnsbekreftende behandling. Les mer om økningen og historien til Isak Sveen. Bekymringer rundt pasientsikkerhet og oppdatering av Verdens syv underverk blir også diskutert.

Den siste rapporten fra Rikshospitalet viser en økning i antall unge og voksne som søker kjønnsbekreftende behandling. Aldri før har så mange unge ønsket å gjennomgå denne typen behandling. Dette kommer frem i årsrapporten til Nasjonal Behandlingstjeneste for Kjønnsinkongruens (NBTK).

Flere nye topper - ht.no
Bildekilde: www.ht.no

Økning blant unge

I løpet av 2022 ble det henvist 268 barn og unge under 18 år til Rikshospitalet i håp om å starte kjønnsbekreftende behandling. Dette er en økning på 13 prosent sammenlignet med året før. Samtidig økte også antall voksne pasienter som søkte utredning og behandling med 19 prosent i 2022.

Årsaken til denne økningen er sammensatt, ifølge avdelingsleder ved NBTK, Kjersti Gulbrandsen. Tilgjengeligheten av informasjon om LGHBTQ+ og et økende mediefokus kan bidra til at flere personer ser kjønnsbekreftende behandling som en løsning på sine livsutfordringer.

EU-topper til Kyiv med flere nye løfter om hjelp til Ukraina – Document
Bildekilde: www.document.no

Historien til Isak

En av de unge som har søkt kjønnsbekreftende behandling er Isak Sveen (17) fra Gjerdrum i Viken. Han har vært under utredning hos Rikshospitalet siden desember 2021. Isak har allerede begynt å leve som gutt ved å bruke sitt nye navn og bruke guttedoer. Han er fast bestemt på å få diagnosen og starte medisinsk behandling.

Isak's historie startet for to og et halvt år siden da han kom ut som transperson. Han følte seg ikke komfortabel som jente og ønsket å være en gutt. Etter en tøff periode med å akseptere sin egen identitet, har Isak nå funnet støtte hos familien sin og er klar for å starte sin reise mot å leve i sitt nye kjønn.

Bekymring for pasientsikkerhet

Den økende etterspørselen etter kjønnsbekreftende behandling har også reist bekymringer rundt pasientsikkerhet. En nylig rapport har pekt på at helsetjenesten i Norge ikke er tilstrekkelig dimensjonert for å møte denne økningen. Det er behov for bedre tilrettelegging og ressurser for å sikre en trygg og kvalitetsmessig behandling for pasientene.

Det er viktig å merke seg at diagnosen kjønnsinkongruens kan gi barn og unge muligheten til å få behandling med kjønnshormoner og eventuelt kirurgi etter fylte 18 år. Det er derfor avgjørende at helsetjenesten er rustet til å håndtere den økende etterspørselen.

Norli Trysilsenteret - Humorhopp med nedslag!😂 Topp stilkarakter og flere  nye bekjentskaper i den mest actionfylte Pondusboka til nå!💥 #pondus  #latter #tegneserie #strandforlag #norli #norlianbefaler  #norlitrysilsenteret #frodeøverli | Facebook
Bildekilde: www.facebook.com

Oppdatering av Verdens syv underverk

I tillegg til den økende etterspørselen etter kjønnsbekreftende behandling, har det også vært en revidering av Verdens syv underverk. Denne revideringen ble organisert av det sveitsiske selskapet New Open World Corporation (NOWC) og ble offentliggjort i Lisboa, Portugal, den 7. juli 2007.

Utvelgelsen av de nye underverkene skjedde gjennom en avstemning via telefon eller internett. Over 100 millioner stemmer ble mottatt før avstemningen ble avsluttet. NOWC er ikke forbundet med UNESCO, men prosjektet har blitt støttet av tidligere generaldirektør i UNESCO, Federico Mayor.

Formålet med prosjektet er ikke bare å kåre de nye underverkene, men også å generere inntekter som kan bidra til å finansiere gjenoppbyggingen av ødelagte monumenter rundt om i verden. Dette inkluderer også gjenoppbyggingen av de enorme Buddhastatuene i Afghanistan som ble ødelagt av Taliban-regimet i 2001.

Det har vært noen kontroverser rundt prosjektet, spesielt fra Egypt som ser det som en konkurranse mot statusen til Giza-pyramidene, de eneste overlevende av de klassiske underverkene. Kritikere hevder at avstemningen ikke har noen vitenskapelig basis og kun er basert på kommersielle interesser.

Selv om det er noen bekymringer knyttet til Verdens syv underverk-revideringen, er det en spennende og betydningsfull hendelse som bidrar til å sette fokus på verdens kultur- og naturarv.

Kapteintrioen tror på «topp fire» – Molde
Bildekilde: handballjentan.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

Flere nye på topp! Verdens sju nye underverk er en foreslått revidering av Antipatros fra Sidon sin liste over Verdens syv underverker fra 140 f.Kr., som er den mest kjente av flere tilsvarende lister. Revideringen er organisert av det sveitsiske selskapet New Open World Corporation (NOWC) og ble offentliggjort i Lisboa i Portugal, på Estádio da Luz, Benficas stadion, 7. juli 2007, eller 07.07.07.

Utvelgelsen skjedde ved en avstemning via telefon eller Internett. Den første stemmen var gratis for registrerte medlemmer og ytterligere stemmer kunne kjøpes av NOWC. I tillegg mottok NOWC sine inntekter fra donasjoner, utstyrssalg og salg av TV-rettigheter. Over 100 millioner stemmer ble mottatt før avstemningen ble avsluttet 6. juli 2007.

Ifølge nettstedet til NOWC lanserte den sveitsiske forretningsmannen Bernard Weber prosjektet i september 1999. Per 24. november 2005 var 186 monumenter vurdert. Kravene for å bli vurdert var relativt enkle; monumentene måtte være lagd av mennesker, være ferdiggjort før 2000 og være i en akseptabel fysisk stand. 1. januar 2006 offentliggjorde NOWC at lista var redusert til 21 kandidater, senere redusert til 20 etter klager fra Egypt.

NOWC er ikke forbundet med UNESCO, men en tidligere generaldirektør i UNESCO, Federico Mayor, har arbeidet for prosjektet som privatperson. NOWC planlegger å fortsette med tilsvarende kåringer, og først ut er Naturens sju underverk.

Overskuddet fra prosjektet skal blant annet gå til å finansiere gjenoppbyggingen av deler av de enorme Buddhastatuene i Afghanistan, som Taliban-regimet ødela i mars 2001. Også andre mesterverk verden rundt skal sikres bevaring.

Enkelte i Egypt ser prosjektet som en konkurranse mot statusen til Giza-pyramidene, som er det eneste overlevende av de sju klassiske underverkene. «Dette er trolig en konspirasjon mot Egypt og landets sivilisasjon og monumenter», skrev kommentatoren Al-Sayed al-Naggar i en ledende statseid dagsavis. Den egyptiske kulturministeren Farouq Hosni sa at prosjektet var «absurd» og beskrev dets grunnlegger, Weber, som en mann som var mest opptatt av å drive egenreklame. Den egyptiske eksperten på verdensarven, Nagib Amin, har pekt på at i tillegg til det kommersielle aspektet, så har stemmene ingen vitenskapelig basis.

Etter klagene fra Egypt, er pyramidene gitt en spesiell status og fjernet fra kandidatene det var mulig å stemme over. På nettstedet heter det: «The New7Wonders Foundation designates the Pyramids of Giza — the only remaining of the 7 Ancient Wonders of the World — as an Honorary New7Wonders Candidate, and removed it from the voting.»

Folk spør også

Hvor lenge varer Ti på topp?

appen til Ti p Topp fra 1. desember 2023 til 29. februar 2024.

Fullstendig svar på www.facebook.com


Når starter 10 på topp?

Det er enkelt registrere turene via Ti p Topp appen. Sesongen starter 1. mai og varer fram til 30. september.

Fullstendig svar på nordland.bedriftsidretten.no


Videoer

Staysman & Lazz - En godt stekt pizza

eMMa - Engler i sne

Miley Cyrus - Party In The U.S.A. (Official Video)

ULTIMATE Plumbing Tips & Hacks You'll ALWAYS Use!

Hode skulder kne og tå og flere sanger - barnerim for småbarn på norsk Tinyschool Norsk

Top 10 Outlook Free Add-ins

Da Ailin kysset Lars

Tappe ser på nrksuper.no [EDUCATIONAL]