Game of Thrones-forfatteren saksøker OpenAI

45

Søksmålet mot OpenAI, levert av forfattere tilknyttet Authors Guild, inkludert George R. R. Martin, hevder at AI-verktøyet ChatGPT har brutt deres opphavsrett. Saksøkerne krever et forbud mot bruk av opphavsbeskyttet materiale og tilbakebetaling på opptil 150 000 dollar per krenket verk. Les mer om dette i artikkelen på 32Chip.

Bakgrunn

George R. R. Martin, forfatteren av Game of Thrones og Elden Ring, har gått til søksmål mot OpenAI sammen med flere andre forfattere. Søksmålet hevder at deres opphavsrett er blitt brutt av AI-verktøyet ChatGPT, som er utviklet av OpenAI.

OpenAI er selskapet bak ChatGPT, en språkmodell generert av kunstig intelligens. For å trene opp slike språkmodeller, er det behov for store mengder data, inkludert opphavsrettslig beskyttet materiale. Martin, som er medlem av forfatterlauget "Authors Guild", har sammen med 16 andre forfattere levert inn en 47-siders klage mot OpenAI. Klagen hevder at OpenAI har kopiert deres materiale uten tillatelse eller vederlag.

Game of Thrones-forfatter saksøker OpenAI for brudd på opphavsretten |  gagadget.com
Bildekilde: gagadget.com

Anklagene

Søksmålet, som består av nesten 350 avsnitt, anklager OpenAI for å sette skjønnlitterære forfatteres levebrød på spill. Ved å bruke opphavsbeskyttet materiale i språkmodeller som ChatGPT, muliggjør OpenAI at hvem som helst kan generere tekst som normalt ville blitt betalt for å bli produsert av forfattere. Saksøkerne krever derfor et forbud mot bruken av opphavsbeskyttet materiale og tilbakebetaling på opptil 150 000 dollar per krenket verk.

Forfatteren av Game of Thrones saksøker ChatGPT-eier OpenAI
Bildekilde: www.cw.no

Tidligere søksmål

Søksmålet mot OpenAI er ikke det første rettslige skrittet tatt av kunstnere og forfattere mot selskaper som utvikler AI-verktøy. Tidligere har selskaper som Stability AI, Midjourney og DeviantArt blitt saksøkt for "tyveri" av opphavsrettslig materiale. Kunstnere og bildearkivtjenesten Getty Images var blant saksøkerne.

I en lignende sak tidligere uttalte Veronika Lundqvist fra Billedkunst Opphavsrett i Norge (BONO) at utviklere av AI-verktøy må innhente kunstnerens samtykke for å bruke opphavsbeskyttet materiale. Kunstneren har rett til å kreve vederlag for bruken.

Se også

Søksmålet og kravene

Søksmålet mot OpenAI er levert inn for Federal Court på Manhattan, New York. Saksøkerne beskylder OpenAI for å engasjere seg i "systematisk tyveri i stor skala". I søksmålet krever de 150 000 dollar i kompensasjon for hvert krenket verk. Dette beløpet er ment som en alternativ vurdering av faktiske skader i forhold til fortjeneste.

Kristina Brend på LinkedIn: Game of Thrones-forfatteren saksøker OpenAI -  Tek.no
Bildekilde: no.linkedin.com

Reaksjoner og fremtidig samarbeid

OpenAI har uttalt at de respekterer forfatteres rettigheter og mener at de bør dra nytte av AI-teknologi. De har også uttrykt optimisme med tanke på å finne gjensidig fordelsaktige måter å samarbeide med skapere, inkludert Authors Guild.

Game of Thrones»-forfatteren saksøker selskapet bak ChatGPT - CINEMA
Bildekilde: cine.no

Betydning for mediebransjen

Saken mot OpenAI reiser en bredere bekymring innen mediebransjen angående teknologi som "erstatter menneskeskapt" innhold. En lektor i jus ved City University påpeker at selv om han har sympati for saksøkerne, er det usannsynlig at de vil lykkes med søksmålet. Det må først bevise at OpenAI har kopiert forfatternes opphavsrettsbeskyttede verk.

Se også

Nyheter 13.02.2024, 03:24 51
Når kom Snapchat?
Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?

Konklusjon

Søksmålet mot OpenAI, levert av forfattere tilknyttet Authors Guild, inkludert George R. R. Martin, hevder at AI-verktøyet ChatGPT har brutt deres opphavsrett. Saksøkerne krever et forbud mot bruk av opphavsbeskyttet materiale og tilbakebetaling på opptil 150 000 dollar per krenket verk. OpenAI har uttalt at de ønsker å finne gjensidig fordelsaktige måter å samarbeide med skapere på. Utfallet av søksmålet kan ha betydning for mediebransjen og diskusjonen rundt teknologi som erstatter menneskeskapt innhold.

GoT»-forfatteren saksøker ChatGPT: – Tyveri på en massiv skala - TV 2
Bildekilde: www.tv2.no

Videoer

Game of Thrones-författaren stämmer ChatGPT för upphovsrättsintrång

John Grisham bland skribenter som stämmer OpenAI för data