Hva sporer Facebook?

60

Les om hva Facebook sporer, hvorfor det er viktig å være oppmerksom på det, og valgene du har for å unngå sporing og annonser på Facebook og Instagram.

Bakgrunn

En nylig "popup" eller meldingsboks har dukket opp på Facebook- og Instagram-appene til millioner av nordmenn og europeere. For å få tilgang til "feeden" din, må du ta et viktig valg: Å la deg bli sporet eller betale for å slippe. Men hvorfor vises denne popup-en nå, og hva betyr det egentlig? Er det lovlig? Her er noen raske svar på vanlige spørsmål som mange av oss lurer på denne uken.

I august fastslo det norske datatilsynet at Meta, som eier Facebook og Instagram, brøt personvernreglene. Etter å ha vunnet i retten, forbød de selskapet å spore norske brukere. I september ba Datatilsynet Det Europeiske Personvernrådet (EDPB) om å utvide forbudet til hele EU/EØS. EDPB har nylig bestemt at de støtter dette forbudet, som nå blir permanent i hele unionen.

På grunn av trusselen dette forbudet utgjorde for Metas inntekter fra brukerne sine, lanserte selskapet raskt en løsning: Abonnement for å skru av annonser og sporing. Du har trolig måttet ta stilling til dette de siste dagene, gjennom en varsling på mobilen din når du åpner Facebook- eller Instagram-appen.

Slik sporer Facebook alle - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Valgmuligheter

Du får to valg:

  1. Akseptere annonser og sporing, også kjent som "persontilpassede annonser".
  2. Betale for et abonnement og skru av annonser og sporing.

De fleste velger det første alternativet, da det ikke er realistisk å slutte å bruke Metas tjenester som mange bruker til å holde kontakt med venner og familie, organisere fritidsaktiviteter eller følge med på barnas idrett.

Det er forskjellige priser for å abonnere på Metas tjenester. Prisen vil øke fra 1. mars neste år for de som har mer enn én Meta-konto, for eksempel en Facebook-konto og en Instagram-konto, to Facebook-kontoer eller to Instagram-kontoer. Hver ekstra konto koster cirka 68 kroner per måned via nettleser, eller cirka 92 kroner per måned via appen. Hvis du har én Facebook-konto og én Instagram-konto, og betaler via appen, vil prisen uansett være 249 kroner per måned fra 1. mars neste år.

Slik unngår du at Facebook sporer deg
Bildekilde: www.cw.no

Informasjon som spores av Facebook

Facebook sporer en rekke forskjellige typer data for å samle informasjon om brukernes atferd, preferanser og interesser. Dette er viktig for Facebooks forretningsmodell, da de bruker denne innsamlede informasjonen til å tilpasse og levere målrettet reklame til brukerne.

Data som spores Forklaring
Demografisk informasjon Facebook samler inn data om brukernes alder, kjønn, bosted og andre lignende demografiske opplysninger.
Interesser og preferanser Facebook analyserer brukernes aktiviteter, liker og interaksjoner på plattformen for å danne en profil av deres interesser og preferanser.
Nettleserhistorikk Facebook sporer også brukernes nettleserhistorikk for å få innsikt i hvilke nettsteder de besøker utenfor Facebook-plattformen.
GPS-plassering Ved hjelp av GPS-data fra brukernes mobilenheter kan Facebook samle informasjon om hvor brukerne befinner seg geografisk sett.
App- og nettleseraktivitet Facebook sporer også hvilke apper og nettsteder brukerne bruker, både innenfor og utenfor Facebook-familien av apper og tjenester.

Disse dataene brukes av Facebook til å tilpasse brukernes opplevelse av plattformen, inkludert hvilke annonser de ser og hvilke innlegg som vises i nyhetsfeeden deres. Det er viktig å merke seg at Facebook også deler noen av disse dataene med tredjepartsannonsører og partnere for å muliggjøre målrettet reklame utenfor Facebook-plattformen.

Se også

Facebook og sensitiv informasjon

Facebook har muligheten til å samle sensitive opplysninger om brukere, for eksempel politiske ståsteder eller sykdommer. For eksempel, hvis du er med i en gruppe knyttet til en bestemt sykdom, kan Facebook få innsikt i denne informasjonen og danne et ganske intimt bilde av deg. Dette brukes av Meta og Facebook for å treffe best mulig med annonsene sine.

Det er også kjent at Facebook plasserer brukere i ulike kategorier basert på deres interesser og handlinger på plattformen. For eksempel kan de observere hvordan du bruker appen, hvilke poster du liker eller reagerer på, og hvilke poster du kommenterer. Denne informasjonen brukes til å tilpasse innholdet og annonsene som vises for deg.

Det er også viktig å merke seg at Facebook kan spore brukernes aktiviteter utenfor Facebook-plattformen. Dette inkluderer overvåking av app- og nettleseraktivitet samt innsamling av data om hvilke nettsider brukerne besøker, nettsøk de utfører, og hvilke apper de bruker.

Det er verdt å nevne at algoritmene som brukes av Facebook er svært komplekse, og bare noen få ingeniører i Meta forstår dem fullt ut. Dette gjør det vanskelig å vite nøyaktig hvordan overvåkingen skjer.

Det er også en bekymring om hvorvidt Facebook leser brukernes meldinger. Selv om det er mulig å aktivere kryptering for meldingene, er det ikke kjent om Meta leser dem. Likevel har de tekniske muligheten til å gjøre det.

Betale for å slippe reklame på Facebook og Instagram? Meta krever betaling  for slippe sporing. Frekt, sier Datatilsynet og mener det minner om  utpressing.
Bildekilde: www.tv2.no

Facebooks avvisning av avlytting

Facebook har gjentatte ganger avvist påstandene om at de lytter til brukernes samtaler gjennom smarttelefonen for å sende målrettede reklamer. Flere kjente personer har hevdet at de har opplevd at noe de nettopp har snakket om plutselig dukker opp som reklame i sosiale medier. Facebook og Instagram har imidlertid benektet disse påstandene.

Facebook hevder at de gir relevante annonser basert på brukernes interesser og at det ikke skjer avlytting av samtaler. De forklarer at når brukere har en spesifikk interesse, for eksempel sportsbiler, vil de sannsynligvis legge merke til annonser relatert til dette temaet. Dette er fordi Facebook er flinke til å gi brukerne annonser som er relevante for deres interesser.

Medieviter Ida Aalen sier at sosiale medier samler data om aktiviteten vår andre steder på nettet for å finne ut hva vi er interessert i. Dataene de samler inn, inkluderer nettsider vi besøker, nettsøk vi gjør og apper vi bruker. I tillegg vet de hvem vi er venner med og hvem vi kommuniserer mest med. Alt dette bidrar til å danne grunnlaget for målrettede annonser på Facebook og Instagram.

Facebook har gjort det klart at de har forståelse for spørsmålet om avlytting, men de benekter at de lytter til samtaler og har både interne og eksterne tester som støtter dette.

Facebook og Apple krangler for åpen scene. Her er konflikten oppsummert i 4  spørsmål og svar.
Bildekilde: www.aftenposten.no

Konklusjon

Facebook sporer en rekke forskjellige typer data for å samle informasjon om brukernes atferd, preferanser og interesser. Dette gjør de for å tilpasse brukeropplevelsen og levere målrettet reklame. Data som spores inkluderer demografisk informasjon, interesser og preferanser, nettleserhistorikk, GPS-plassering og app- og nettleseraktivitet. Dette er viktig å være klar over når man tar stilling til om man ønsker å bli sporet eller betale for å slippe annonser og sporing på Facebook og Instagram.

Samtidig er det viktig å merke seg at Facebook har benektet påstandene om at de lytter til brukernes samtaler og har gitt forklaringer på hvordan de tilpasser annonser basert på brukernes interesser. Selv om det er bekymringer knyttet til personvern og bruk av sensitive opplysninger, er det opp til den enkelte bruker å ta stilling til om man er komfortabel med Facebooks sporing og bruk av dataene deres.

Se også

Nyheter 18.01.2024, 22:00 48
Når kommer neste Xbox?
Nyheter 12.05.2024, 01:29
Når kom Windows 8?

Hva vil Wiki fortelle oss?

Hva sporer Facebook? Facebook sporer en rekke forskjellige typer data for å samle informasjon om brukernes atferd, preferanser og interesser. Dette er viktig for Facebooks forretningsmodell, da de bruker denne innsamlede informasjonen til å tilpasse og levere målrettet reklame til brukerne. Noen av de viktigste tingene som Facebook sporer inkluderer:

  • Demografisk informasjon: Facebook samler inn data om brukernes alder, kjønn, bosted og andre lignende demografiske opplysninger.
  • Interesser og preferanser: Facebook analyserer brukernes aktiviteter, liker og interaksjoner på plattformen for å danne en profil av deres interesser og preferanser.
  • Nettleserhistorikk: Facebook sporer også brukernes nettleserhistorikk for å få innsikt i hvilke nettsteder de besøker utenfor Facebook-plattformen.
  • GPS-plassering: Ved hjelp av GPS-data fra brukernes mobilenheter kan Facebook samle informasjon om hvor brukerne befinner seg geografisk sett.
  • App- og nettleseraktivitet: Facebook sporer også hvilke apper og nettsteder brukerne bruker, både innenfor og utenfor Facebook-familien av apper og tjenester.

Disse dataene brukes av Facebook til å tilpasse brukernes opplevelse av plattformen, inkludert hvilke annonser de ser og hvilke innlegg som vises i nyhetsfeeden deres. Det er viktig å merke seg at Facebook også deler noen av disse dataene med tredjepartsannonsører og partnere for å muliggjøre målrettet reklame utenfor Facebook-plattformen.

Folk spør også

Kan Facebook høre hva du sier?

Facebook bruker ikke telefonens mikrofon til dele informasjon med annonser eller til endre hva du ser i nyhetsoppdateringen. Selskapet skriver videre at de kun viser annonser basert p folks interesser og annen profilinformasjon – ikke hva du snakker hyt om.

Fullstendig svar på www.aftenposten.no


Kan telefonen bli avlyttet?

Mobiltelefonen din kan vre overvket! Mobiltelefoner kan bli hacket og avlyttet, og verdifull privat informasjon str i fare for havne i feil hender. Smarttelefoner er mer utsatt for overvking og avlytting enn telefoner noen gang har vrt, i tillegg til at de inneholder sensitiv informasjon og avslrer hvor du er.

Fullstendig svar på www.spyshop.no


Hva eier Facebook?

Meta Platforms, Inc., tidligere Facebook, Inc., er et amerikansk selskap med hovedsete i Menlo Park i California. Selskapet eier de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp.


Hvordan slå av mikrofon på Facebook?

Slik skrur du av mikrofonen Velg innstillinger p telefonen og g ned til listen over apper innstallert p telefonen.Velg Facebook/Instagram/Messenger/osv.Skru av mikrofonen med sveipe fra grnt til grtt p knappen til hyre.

Fullstendig svar på www.tek.no


Videoer

Vampire Virus - Full Movie in English (Horror, Fantasy)

Richard Dolan: The Wilson Memos & Bob Lazar

EVERY New Bullet Journal Layout I’ve Ever Used 💜

GET PAID $800+ DAILY For FREE Reading EMAILS on AUTOPILOT (WORLDWIDE) Make Money Online

How To Use Bixby

Hva kan gå galt? | #AddexioSporerAv | Radical Relocation #1

Lazer Team

The robot cameraman - camera that follows you