Noen kuriøse fakta om malerkunstens verden

57

Utforsk noen kuriøse fakta om malerkunstens verden, oppdag de mest kjente malerne og deres mesterverk. Lær om oljemalingens historie og kunstens økonomiske verdi. Oppdag også de fem mest betydningsfulle kunstnerne gjennom tidene.

Noen kuriøse fakta om malerkunstens verden

Malerkunstens verden er full av kuriositeter, anekdoter og magi. Kunstnere som Vincent Van Gogh, Frida Kahlo, Pablo Picasso, og Leonardo Da Vinci har etterlatt seg arv av mesterverk som har rørt og overrasket mennesker verden over.

Historien til malerkunstens verden går mer enn 32 000 år tilbake. Malerkunsten har vært en viktig kunstform gjennom historien og i nesten alle kulturer. Den har etterlatt oss fantastiske kreasjoner som aldri slutter å overraske.

Berømte malerier | Neverornow.no
Bildekilde: neverornow.no

De mest kjente malerne i verden

De mest kjente malerne i verden blir ofte ansett for å være Leonardo Da Vinci, Vincent Van Gogh og Pablo Picasso. Disse kunstnerne har fått mest oppmerksomhet over hele verden på ulike tidspunkter. Deres mest berømte malerier inkluderer Mona Lisa, Nattverden, Stjernenatt og Skrik.

Michelangelo – Store norske leksikon
Bildekilde: snl.no

Noen kuriøse fakta om oljemalerier

I dag kan alle som ønsker å fordype seg i oljemalerier enkelt kjøpe maling og verktøy i butikker. Dette var imidlertid ikke alltid tilfelle. Tidligere måtte malerne lage sin egen oljemaling hjemme og oppbevare den i griseblærer.

Oljemalingstuben ble oppfunnet av John Goffe Rand i 1841 og revolusjonerte malerkunstens verden. Det var en ekstraordinær oppfinnelse, men det oppstod også flere problemer som måtte løses. For eksempel var det ikke enkelt å få tilgang til forskjellige farger som det er i dag.

Noen farger, som indisk gul, kunne bare hentes fra urinen til kyr som ble matet med mangoblader. Å finne slike kyr var en utfordring i seg selv. Purpur, en farge som romerne satte stor pris på, ble hentet fra kjertlene til visse sjøsnegler. Og mumibrunt kom fra ekte egyptiske mumier. Restene av mumier ble malt for å lage denne fargen.

Kunstvirksomheten

Noen malerier har en enorm økonomisk verdi, og kunsthandel er en svært lukrativ virksomhet for mange. Verker har blitt solgt eller auksjonert ut for astronomiske priser. Kunst fungerer også som en form for sikkerhet, spesielt i tider hvor pengeverdien faller.

Det dyreste maleriet antas å være Leonardo Da Vincis berømte Mona Lisa. Estimert verdi tilsvarer 15 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) i Frankrike, noe som tilsvarer rundt 190 milliarder dollar. Selv om salg er forbudt, har dette ikke stoppet noen fra å forsøke å stjele det verdsatte maleriet.

Berømte malerier | Neverornow.no
Bildekilde: neverornow.no

De fem mest berømte kunstmalere i verden

Verdens mest berømte kunstmalere gjennom tidene har satt sitt preg på kunsthistorien. Her er fem av de mest betydningsfulle kunstnerne:

  1. Leonardo da Vinci (1452-1519): Den italienske kunstneren er kjent for verkene som Mona Lisa og Den siste nadver.
  2. Vincent van Gogh (1853-1890): Den hollandske kunstneren er kjent for malerier som Caféterrasse på Montmartre og Stjernenatt.
  3. Michelangelo (1475-1564): Den italienske kunstneren er kjent for sitt arbeid som maler, skulptør og poet. Han er mest kjent for verker som Det sixtinske kapell og David.
  4. Pablo Picasso (1881-1973): Den spanske kunstneren er kjent for sitt mangfoldige kunstneriske uttrykk og ikoniske verk som Guernica og Les Demoiselles d'Avignon.
  5. Frida Kahlo (1907-1954): Den meksikanske kunstneren er kjent for sine selvportretter og surrealistiske malerier som The Two Fridas og The Broken Column.

Disse kunstnerne har gjort uforglemmelige bidrag til kunsthistorien og deres verk fortsetter å inspirere og bevege mennesker verden over.

Noen kuriøse fakta om malerkunstens verden - Utforsk Sinnet
Bildekilde: utforsksinnet.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

«Mona Lisa» er et portrett malt av den italienske kunstneren Leonardo da Vinci, og er et av verdens mest kjente kunstverk. Det er malt i olje på poppeltavle i årene ca. 1503–1519 og kjøpt av kong Frans I av Frankrike. Det er i dag eid av den franske stat og er fast utstilt ved Musée du Louvre i Paris.

Maleriet er et halvlengdeportrett og viser en sittende kvinne, Lisa del Giocondo, hvis ansiktsuttrykk har blitt hyppig beskrevet som gåtefullt. Det tvetydige i subjektets uttrykk, den monumentale i komposisjonen, og den finurlige modelleringen av formene og atmosfærens illusjonisme var nyskapende kvaliteter som har bidratt til maleriets fortsatte fascinasjon og i studiet av verket. Særlig gjelder dette det gåtefulle og uutgrunnelige smil, om enn ikke unikt for nettopp dette bildet, men som går igjen i flere av Leonardos malerier ved at øyekrokene og munnviken er bevisst malt uklare i en teknikk som kalles sfumato. Bildet er betraktet og anerkjent, karikert og ettersøkt av besøkende ved Louvre som et av de mest berømte malerier i verden.

Folk spør også

Hvem er Norges mest kjente kunstner?

Edvard Munch er Norges mest kjente billedkunstner. Han er ogs en av verdens mest bermte kunstnere. Munch var maler og grafiker, og kunsten hans regnes som Norges viktigste bidrag til verdenskunsten. Av kunstretninger forbindes han srlig med symbolismen og ekspresjonismen.


Hva er verdens mest verdifulle maleri?

Salvator Mundi ble verdens dyreste maleri noensinne da det ble solgt for 450 millioner dollar (3,5 milliarder norske kroner) p auksjon i New York onsdag. Tittelen betyr Verdens frelser, og antas av eksperter vre ett av svrt f av Leonardo da Vincis verker som har overlevd rhundrene siden mesterens dd.

Fullstendig svar på nrksuper.no


Hva er det dyreste maleriet i verden?

Historiens dyreste kunstverk solgt p auksjon er Leonardo da Vinci-maleriet Salvator Mundi som Saudi-prins Mohammed bin Salman kjpte i 2017 for 450 millioner dollar – 4,3 milliarder kroner.

Fullstendig svar på www.finansavisen.no


Hvem har lagt Mona Lisa?

Mona Lisa er Leonardo da Vincis portrett av, antageligvis, florentinerinnen Lisa Gherardini, gift med Francesco del Giocondo. Maleriet ble malt i 1503–1507 og regnes for vre et av verdens mest kjente kunstverk.


Videoer

12 mest kjente malerier gjennom tidene

Topp 10 mest kjente artister i verden | Topp 10 kjente malere i historien | Topp 10 artist

Hvem var Edvard Munch? #EdvardMunch

Kunstutfordring | Hvem er den mest kreative kunstneren?

Krem Nasjonal: Verdens mest irriterende jente

ELEKTRISK STØT UTEN Å LAGE LYD!? - Lyd Challenge

P3-Silje kliner til med Katrine Moholt: – Heftig jentekyss!

GJETT FILMEN! Parodierer kjente filmer! med @OleWold