Hvilke biler er fritatt for EU-kontroll?

54

I denne artikkelen vil vi utforske hvilke biler som er fritatt for EU-kontroll og hvilke krav som gjelder for disse kjøretøyene. Les mer om unntakene for bevaringsverdige veteranbiler, endringer i reglene, og sammenligning med moderne biler. Finn ut om frister og spesifikasjoner for EU-kontroll, samt regler for Periodisk Kjøretøy Kontroll (PKK) for veteranbiler. Hold deg oppdatert på gjeldende lover og forskrifter for å sikre at kjøretøyet ditt oppfyller kravene.

I Norge er det en rekke regler og unntak når det gjelder EU-kontroll, spesielt for biler som er eldre eller har spesiell historisk verdi. Det er viktig å være klar over hvilke biler som er fritatt for EU-kontroll for å kunne følge de riktige prosedyrene og lovkravene. I denne artikkelen vil vi utforske hvilke biler som er fritatt for EU-kontroll og hvilke krav som gjelder for disse kjøretøyene.

Alt du trenger å vite om EU-kontroll | Viking
Bildekilde: www.vikingredning.no

Unntak for bevaringsverdige veteranbiler over 50 år

Ifølge Lovdata er det kun bevaringsverdige veteranbiler over 50 år som er fritatt for EU-godkjenning. Dette betyr at ikke alle veteranbiler over 50 år automatisk er unntatt fra EU-kontrollen. Det er viktig å merke seg at sikkerhetskravene til gamle biler er de samme som da bilen ble produsert. Dette kan bety at eldre biler ikke oppfyller dagens sikkerhetsstandarder.

EU-kontroll: En komplett guide (pris, sjekkliste, hyppighet)
Bildekilde: www.bilsmart.no

Endring i reglene i 2016

Fram til 2016 gjaldt fritaket for EU-godkjenning kun biler registrert før 01.01.1960. Imidlertid ble dette endret i 2016, og nå gjelder fritaket for biler eldre enn 50 år. Dette betyr at biler som er produsert etter 1971, da sikkerhetskravene begynte å komme, fortsatt må gjennomgå EU-kontroll.

Se også

Sikkerhetskrav og sammenligning med moderne biler

Det er viktig å merke seg at moderne biler må bestå ulike kollisjonstester og er utstyrt med sikkerhetsfunksjoner som forsterket karosseri, airbagger og sikkerhetsseler. Disse bilene konkurrerer om å være de sikreste på veiene. Sammenligningen mellom moderne biler og veteranbiler er som å hoppe med og uten fallskjerm i tilfelle en ulykke. Sikkerhetskravene til gamle biler var betydelig mindre før 1971, og de oppfyller ikke dagens standarder.

Alt du trenger å vite om EU-kontroll - KNA
Bildekilde: kna.no

Få ulykker med veteranbiler

Det er verdt å merke seg at det er få ulykker med veteranbiler. Dette kan skyldes at eierne er svært forsiktige med disse bilene på grunn av deres historiske og økonomiske verdi. Selv om det ikke er strenge sikkerhetskrav til gamle biler, tar eiere av veteranbiler vare på dem og kjører dem forsiktig.

Inger Karin Lie, sekretær i Norsk Veteranvogn Klubb, sier at det er svært sjeldent med ulykker med veteranbiler. Mange eiere velger også å installere setebelter i sine gamle biler, selv om de ikke var laget med dette fra fabrikken.

Stein Chr. Husby, generalsekretær i Landsforbundet for Motorhistoriske Kjøretøyklubber (LMK), påpeker at det er viktig å ikke generalisere basert på en enkeltulykke. LMK mener at eierne av veteranbiler tar svært godt vare på bilene sine og kjører dem med forsiktighet.

Alt du trenger å vite om EU-kontroll | Viking
Bildekilde: www.vikingredning.no

Spesifikasjoner for EU-kontroll og frister

Når det gjelder EU-kontroll, er det viktig å være klar over fristene og spesifikasjonene. Fristen for EU-kontroll er endelig, og det er opp til eieren å velge når de ønsker å gjennomføre kontrollen, så lenge den er godkjent innen fristen. Det er også mulig å gjennomføre kontrollen tidligere enn fristen, avhengig av eierens preferanser og behov.

Statens vegvesen sender en påminnelse om EU-kontroll minst to måneder før fristen utløper. Det er viktig å merke seg at hovedregelen er at fristen ikke kan utsettes. Eiere kan også gjennomføre EU-kontrollen på et annet tidspunkt enn det som er angitt i fristen, for eksempel om sommeren hvis kjøretøyet kun brukes om sommeren.

Neste frist for godkjent EU-kontroll beregnes ut fra datoen hovedkontrollen utføres, og ikke fra eventuell etterkontroll. Hvis hovedkontrollen utføres mindre enn to måneder før fristen utløper, vil den opprinnelige fristen bli stående som utgangspunkt for neste EU-kontroll.

Se også

Frister for bruktimporterte kjøretøy og tilhengere godkjent for Tempo 100

Det er også viktig å merke seg at det er spesifikke frister for bruktimporterte kjøretøy og tilhengere som er godkjent for Tempo 100. Eiere bør sjekke listen for å se hvor ofte deres kjøretøy skal inn til kontroll.

EU-kontroll
Bildekilde: www.tungen-bil.no

PKK og veteranbil

Det er verdt å nevne at det også er spesifikke regler for Periodisk Kjøretøy Kontroll (PKK) for veteranbiler. Fra 1. oktober 2016 skal veteranbiler mellom 30 og 50 år kun gjennomgå PKK hvert femte år. Etter 50 år blir PKK kuttet ut. Dette er viktig å være klar over for eiere av veteranbiler.

Det er viktig å merke seg at reglene og kravene knyttet til EU-kontroll og fritak kan endre seg over tid. Det er derfor viktig å holde seg oppdatert på gjeldende lover og forskrifter for å sikre at kjøretøyet ditt overholder de nødvendige kravene.

Samlet sett er det viktig å være klar over hvilke biler som er fritatt for EU-kontroll og hvilke krav som gjelder for disse kjøretøyene. Dette vil bidra til å opprettholde sikkerheten på veiene samtidig som man tar hensyn til de historiske og økonomiske verdiene til veteranbiler.

Endrer reglene for når bilen skal på EU-kontroll
Bildekilde: www.yrkesbil.no

Hva vil Wiki fortelle oss?

En veteranbil er en bil eller lastebil eldre enn 30 år, jvf. Skattetetaten.

Ifølge Toll- og avgiftsdirektoratet defineres en bil som veteranbil fra og med 1. januar det året kjøretøyet blir 30 år. Det vil si da bilen ble registrert første gang i Norge, eller etter produksjonsdato ved import av veteranbil fra utlandet. Statens vegvesen har ikke en definisjon for veteranbil (kun Toll- og avgiftsdirektoratet), men en teknisk klassifisering (teknisk gruppe: M1, M2, O1 osv.) se vognkort. Første gang registrert i Norge (ref vognkort) regulerer hvilken forskrift som er gjeldende for kjøretøyet.

EU overlater til hver enkelt nasjon å velge hyppighet av PKK (EU-kontroll) på kjøretøy. I tillegg er det nå vedtatt en standard for hva et «historisk kjøretøy» er.

Kjøretøy av historisk interesse er alle kjøretøy som anses som historisk av den medlemsstat eller den institusjonen som er gitt statlig myndighet - der kjøretøyet er registrert, og som oppfyller følgende krav:

Liste over forskrifter etter år:

Denne definisjonen kom da vegdirektoratet innførte nye regler om import av motorhistoriske kjøretøyer eldre enn 30 år, som innebar at det kan importeres motorhistorisk interessante kjøretøyer og få dem registrert på norske skilt uten å måtte oppfylle dagens krav til kjøretøyer.. Det følger da med ingen bruksbegrensning, men med veteranbilforsikring kan kjørelenge og andre vilkår tilkomme.

Fram til 2004 var veteranbiler fritatt for årsavgift, men Stortinget vedtok å gjøre om personskadeavgiften, som tidligere ble innkrevd via forsikringsselskapene, til en årlig avgift for veteranbiler, mopeder og traktorer i 2005.

Denne personskadeavgiften var på 180 kr i 2005, 380 kr i 2008 og 455 kr i 2018.

Folk spør også

Er det lov å kjøre bil uten EU godkjenning?

Er ikke kjretyet ditt godkjent innen fristen, kjrer du ulovlig og kjretyet kan bli avskiltet. Nr du eier et kjrety, er det ditt ansvar srge for at det blir godkjent innen fristen. Nr fristen har gtt ut fr kjretyet bruksforbud, og det kan bli avskiltet hvis du blir stoppet i kontroll.

Fullstendig svar på www.vegvesen.no


Når blir en bil bevaringsverdig?

En bil blir ansett som en veteran nr bilen er 30 r gammel. Dette gjelder fra og med 1. januar det ret kjretyet frst ble registrert i Norge, eller produksjonsdato dersom den er importert.

Fullstendig svar på www.sparebank1.no


Hvor ofte må elbil på EU-kontroll?

Reglene fra Statens vegvesen er klare p at bilen din m ha godkjent EU-kontroll innen fire r etter dato for frstegangsregistring, for deretter gjennomg kontroll annethvert r. Dette gjelder bde elbiler og andre personbiler.

Fullstendig svar på www.elbil24.no


Hva koster en EU-kontroll i 2023?

Tar vi utgangspunkt i en helt ordinr personbil m du i 2023 betale flgende hos NAF: EU-kontroll, NAF-medlem: 1.220 kr. EU-kontroll, ikke medlem: 1.420 kr. Etterkontroll av EU-kontroll, medlem: 340 kr.

Fullstendig svar på www.bilsmart.no


Videoer

Den sjokkerende sannheten om ikke-menneskelige UFOer: John Greenewald avslører alt

NOKIOS 2018 3A Prosessforbedring – forenkling til forbedring. Bodil Rønning Dreyer

Jeremy Corbell: Inside Story of Bob Lazar's Raid

17 år gamle bønder!!! Alberta, Canada! Intervju 2022

Webinar - biogass

Pombal, Portugal: En by grunnlagt av tempelridderne

✨Blades of the Guardians EP 01 - 15 Full Version [MULTI SUB]

Legacy Of The Name: King Charles (2023) | FULL DOCUMENTARY | HD