Hvor mye koster det å lade med hurtiglader?

51

Lær mer om kostnadene ved hurtiglading av elbiler. Utforsk betalingsmetoder, viktige begreper og ulike ladestasjoner. Finn ut hva det koster å lade på forskjellige ladeselskaper og hvordan det påvirker totale driftskostnader for elbiler.

Ladestasjoner for elbiler ligner på bensinstasjoner når det gjelder prissetting. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye det koster å lade før du faktisk er på ladestasjonen. Foreløpig er det ingen fastpris for hurtiglading av elbil, og det er derfor opp til operatørene å bestemme prisen for strømmen. Norsk elbilforening har en oppdatert prisliste, men de understreker også at prisene kan variere.

I motsetning til bensinstasjoner, hvor du betaler for mengden drivstoff du fyller på tanken, er betalingsmodellen for ladestasjoner litt annerledes. Vanligvis betaler du per minutt i tillegg til per kilowattime. Dette skyldes at elbilen lader saktere og saktere ettersom batteriet blir fullere. En kilowattime koster det samme uavhengig av hvor lang tid det tar å lade. Betaling per minutt hindrer at folk står i kø mens de venter på å få fulladet bil.

Noen operatører tar imidlertid betalt per kilowattime, som for eksempel Tesla og Circle K. Andre tar utelukkende betalt per minutt for hurtiglading, for eksempel Fortum Charge and Drive. Den gjennomsnittlige prisen for hurtiglading i dag ligger mellom 3 og 3,50 kroner per kilowattime og en tilleggsavgift på 1 til 1,50 kroner per minutt. Hvis ladestasjonen ikke tar betalt per minutt, kan prisen være litt over 4 kroner per kilowattime.

Pris på hurtiglading 2023 - Så mye koster lading på farten nå
Bildekilde: www.elbil24.no

Viktige begreper knyttet til lading av elbil

For å forstå mer om lading av elbil, er det nyttig å forstå noen viktige begreper som brukes i denne artikkelen og andre informasjonskilder:

  • DC (likestrøm): Dette er typen strøm som elbilbatterier må lades med. Vekselstrøm må derfor konverteres til likestrøm ved lading.
  • AC (vekselstrøm): Dette er typen strøm som finnes i vanlige stikkontakter. En lader som konverterer vekselstrøm til likestrøm er nødvendig når du lader elbilen hjemme.
  • Hurtiglading: Dette er en lademetode der strømmen overføres direkte til batteriet og lader raskere enn vanlig lading. Ladeeffekten for hurtiglading varierer mellom 50 og 150 kW.
  • Lynlading: Dette er en enda raskere ladeeffekt, med ladeeffekter på 150 kW og høyere.
  • Normallading: Dette refererer til ladeeffekter opp til 50 kW.
  • Litiumbatterier: Dette er en type batteri som brukes mest i moderne elbiler, og de er kjent for lang levetid.
  • Ladepistol, ladestøpsel, ladekontakt eller ladeplugg: Dette er støpselet som sitter på ladekabelen.
Hva koster hurtiglader? Pris i 2024
Bildekilde: www.boligsmart.no

Ulike typer kontakter

Mange forskjellige ladestasjoner og elbilmodeller bruker ulike typer kontakter for lading. Her er noen av de vanligste kontakttypene i bruk:

  • Type 2 (IEC 62196-2): Dette er en vanlig kontakttype for lading av elbiler i Europa. Den brukes for både AC og DC lading.
  • CHAdeMO: Dette er en kontakttype som brukes spesielt av Nissan og enkelte andre produsenter. Den brukes hovedsakelig til hurtiglading.
  • CCS (Combined Charging System): Dette er en kontakttype som kombinerer Type 2 og CHAdeMO. Den brukes av flere europeiske bilprodusenter.
  • Tesla Supercharger: Dette er en spesialkontakt som kun brukes av Tesla-biler. Den gir høy ladeeffekt og er kun kompatibel med Tesla-modeller.

Se også

Hva koster hurtiglading?

Prisene for hurtiglading av elbil varierer mellom ulike ladeselskaper i Norge. Det er viktig å merke seg at prisene kan endre seg over tid. Her er en oversikt over hva det koster å lade på forskjellige ladestasjoner:

Ladeselskap Pris per kilowattime (kWh) Pris per minutt
Tesla Varierer Inkludert i medlemskap
Circle K Varierer Inkludert i medlemskap eller per minutt
Fortum Charge and Drive Varierer Per minutt
Grønn Kontakt Varierer Per minutt

Det er viktig å merke seg at prisene kan variere avhengig av ladestasjonens beliggenhet, tidspunkt og eventuelle kampanjer eller medlemskap. Det anbefales å sjekke priser og betalingsvilkår på ladestasjonens nettside eller app før lading.

Selv om hurtiglading er dyrere enn lading hjemme, er det et viktig alternativ når du skal på langtur. For de fleste elbileiere, som lader hjemme til daglig, vil de totale driftskostnadene likevel være betydelig lavere enn for bensin- og dieselbiler. Det er også verdt å merke seg at prisen for hurtiglading kan variere etter hvert som teknologien og markedet utvikler seg.

Dette koster hurtiglading - Norsk elbilforening
Bildekilde: elbil.no

Betalingsmetoder for lading

Det finnes flere betalingsmetoder for lading av elbil på hurtigladestasjoner:

  • Elbilforeningens ladebrikke: Medlemmer kan bruke Elbilforeningens blå ladebrikke, også kjent som Ladeklubben, for enklere betaling. Denne brikken kan brukes hos flere ladeselskaper, og medlemmer trenger ikke å registrere brikken hos hvert enkelt selskap.
  • Kortbetaling: Stortinget har bestemt at alle nye hurtigladere skal støtte betaling med kort fra 2023. Dette gjør det enklere å betale uten å opprette et eget kundeforhold hos hvert ladeselskap.
  • App-betaling: Mange ladeselskaper tilbyr egne apper for betaling og styring av lading. Disse appene kan vanligvis lastes ned fra App Store eller Google Play.

Det er også verdt å merke seg at noen ladestasjoner tilbyr gratis lading for elbiler, spesielt i visse byer eller ved spesifikke ladestolper. Tesla tilbyr også gratis lading ved sine Supercharger-stasjoner, men kun for Tesla-eiere.

Det er viktig å være oppmerksom på betalingsmetodene og vilkårene for de ulike ladeselskapene. Informasjon om betalingsmetoder og priser kan vanligvis finnes på ladeselskapenes nettsider eller i deres apper.

Hva koster hurtiglader elbil? Pris i 2024
Bildekilde: www.boligsmart.no

Oppsummering

Hurtiglading av elbil gir muligheten til raskt å lade underveis på langturer. Prisene for hurtiglading kan variere mellom ladeselskaper, og betalingen kan være basert på både kilowattimer og minutter. Det anbefales å sjekke prisene og betalingsvilkårene på ladestasjonens nettside eller i deres app før lading. Selv om hurtiglading er dyrere enn lading hjemme, er de totale driftskostnadene for elbiler betydelig lavere enn for bensin- og dieselbiler. Med stadig flere ladestasjoner og utvikling av betalingsmetoder, blir det enklere og mer tilgjengelig å lade elbilen på farten.

Se også

Nyheter 01.05.2024, 18:22 14
Når kommer PS5 komplett?
Nyheter 08.02.2024, 16:42 50
Hva er nytt med iOS 15?
Nyheter 11.01.2024, 09:30 65
Er roaming gratis?

Hva vil Wiki fortelle oss?

Strømutgiftene for kjøring med elbil per km er lave i Norge hvor prisen for elektrisk energi er lave. Typisk forbruk for nyere elbiler ligger på mellom 1,0 og 2,5 kWh per mil. Strømprisene vil i likhet med bensinprisene variere, men elbileiere kunne med 2015-priser forvente å kjøre én mil for under 2 kroner forutsatt at bilen ble ladet på eget strømnett. I mange byer er det satt ut ladestolper som tilbyr gratis lading for elbiler. Bilprodusenten Tesla tilbyr også gratis lading, men da med et begrenset nett av ladestasjoner. De som utelukkende kan basere bilbruken på disse, vil altså bare ha kostnader til dekk, reparasjoner, service og avskrivning.

Motsatt vil det forholde seg for elbilister som baserer seg på lading på hurtigladestasjon. Prisene her varierer, men ligger hos to av de store leverandørene i Norge, Fortum og Grønn Kontakt på 2,50 kroner per minutt (2015). Hurtigladerne leverer ofte 50 kW, så prisen per kWh blir i et slikt oppsett på 3 kroner, som følgelig gir en driftskostnad på mellom 4,50 og 7 kroner per mil avhengig av biltype og kjøremønster.

Folk spør også

Hvor mye koster det å lade på hurtiglader?

Prisen for lade elbil med hurtiglader. Det koster mellom 150 og og 300 kroner hurtiglade en elbil p en kommersiell ladestasjon.

Fullstendig svar på www.boligsmart.no


Hvor mye koster det å lade 1 kWh?

Mesteparten av behovet for strm til en elbil dekkes med normallading hjemme over natten. Prisen for hjemmelading av elbil er strmprisen inkludert nettleie, alts vanligvis rundt n krone per kWh.

Fullstendig svar på www.vikingredning.no


Hvor mye koster det å lade elbil på Circle K?

Du fr 30 re/kWt i laderabatt med Circle K Charge-appen eller registrert ladebrikke p Circle Ks egne hurtigladere.

Fullstendig svar på www.circlek.no


Hvilken hurtiglader er billigst?

Vr siste gjennomgang av ladeoperatrenes priser viser at Tesla fortsatt er den billigste ladeoperatren, og srlig for Tesla-eiere eller de med Tesla-abonnement. Men ogs for andre bilmerker vil Teslas ladestasjoner ofte vre det billigste alternativet.

Fullstendig svar på www.naf.no


Videoer

Lade elbil? Slik kommer du i gang

Betale for lading - vi viser deg hvordan

Velg riktig lader for din bil

Gjerrige Støre vil ikke lade el-bilen hjemme

Betale for lading - vi viser deg hvordan

Endelig - en ladestasjon med kortbetaling. Men er det enkelt nok?

Hvad koster det at lade en elbil?

Kortbetaling: Dette burde alle ladestasjoner ha