I dag forsvinner NRK fra alle FM-radioer i Oslo og Akershus

61

Den 20. september markerer dagen hvor NRKs FM-radio sendinger forsvinner fra luften i Oslo og Akershus. Dette er en del av den landsdekkende «FM-slukkingen» som nå har nådd den mest folkerike delen av landet. Med dette skrittet må over 1,8 millioner potensielle lyttere finne alternative måter å høre på statskanalen.

Den 20. september markerer dagen hvor NRKs FM-radio sendinger forsvinner fra luften i Oslo og Akershus. Dette er en del av den landsdekkende «FM-slukkingen» som nå har nådd den mest folkerike delen av landet. Med dette skrittet må over 1,8 millioner potensielle lyttere finne alternative måter å høre på statskanalen.

I morgen blir det (nesten) stille på FM-radioen din
Bildekilde: www.oavis.no

DAB+ erstatter FM-radioen

Overgangen til digital radio gjennom DAB+ er nå uunngåelig. Klokken 11.11.11 i dag blir NRKs radiokanaler fjernet fra luften i slukkeregion 5, som omfatter Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus. Dette betyr at lyttere som ikke allerede har tatt i bruk DAB+, må finne alternative metoder for å fortsette å lytte til NRK.

Det er viktig å merke seg at selv om NRKs FM-sendinger avsluttes i dag, vil FM-radioene fortsatt være funksjonelle en stund til. Kommersielle kanaler vil være tilgjengelige på FM frem til 8. desember. De lokale radiostasjonene har fått konsesjon til å fortsette å sende på FM frem til 31. desember 2021.

Nei, det blir ikke stille på FM i morgen
Bildekilde: www.oavis.no

Alternative måter å lytte til radio

Hvis du er blant de som ikke har skaffet deg et alternativ til FM-radioen, er det flere rimelige løsninger tilgjengelig. En mulighet er å koble en gammel mobiltelefon eller nettbrett til stereoanlegget hjemme. Dette kan være et glimrende alternativ for de som ønsker å bruke mobilen til andre ting samtidig som de lytter til radio.

For bilen finnes det også rimelige alternativer til å kjøpe en egen DAB-radio. En DAB-adapter kan festes på dashbordet og finner en ledig FM-frekvens på den eksisterende radioen. Det er også mulig å koble mobilen til AUX-inngangen eller bruke Bluetooth for å lytte til radio gjennom bilhøyttalerne. Det er viktig å sjekke mobilabonnementet for å unngå å bruke for mye data når du lytter til radio i bilen.

Slukkeprosessen

Den omstridte slukkeprosessen av FM-radioen vil være helt over før året er omme. Den siste slukkeregionen, som inkluderer Troms og Finnmark, vil oppleve at både NRK og andre riksdekkende kanaler forsvinner den 13. desember. Etter dette vil kun lokalradio være tilgjengelig på FM-båndet.

Ikke kast radioen i dag – Dagsavisen
Bildekilde: www.dagsavisen.no

Opplevelsen etter overgangen

Erfaringene fra Nordland, det første fylket som sluttet å sende på FM, viser at radiolyttingen er tilbake på samme nivå som før overgangen til DAB. Mange lyttere har oppdaget og fått nye favorittkanaler gjennom DAB. P5, en hitradiokanal, og P1+, en radiokanal for erfarne lyttere, er blant kanalene som har opplevd vekst etter overgangen til DAB. NRKmp3 har også blitt en stor kanal det siste året, spesielt rettet mot tenåringer.

Onsdag kan du miste NRK-kanaler på DAB – slik får du dem tilbake
Bildekilde: www.bt.no

Hvorfor overgangen til DAB?

Overgangen til DAB er begrunnet i at FM-nettet er gammelt, og en full oppgradering ville kostet like mye som et nytt DAB-sendenett. DAB gir også muligheten til å tilby flere kanaler og tilleggstjenester. Det anslås at det ville kostet rundt 200 millioner kroner å opprettholde FM-nettet parallelt med DAB-nettet, en kostnad som ikke ville være forsvarlig med tanke på hva man får for pengene.

Så selv om NRK forsvinner fra FM-nettet i dag, vil FM-radioen fortsatt være funksjonell en stund til. Det finnes flere alternativer for å lytte til radio, både gjennom DAB+ og andre digitale enheter. Overgangen til DAB gir flere kanaler og bedre lydkvalitet, og selv om det kan være en overgangsperiode for noen lyttere, vil mulighetene for å nyte radiofortellinger og musikk være like tilgjengelige som før.

(Kilde: Radio.no)

Lokale radiostasjoner for slukkeregion 5 (konsesjon til 31.12.2021):

- Liste av lokale radiostasjoner for region 5

Lokale radiostasjoner for slukkeregion 6 (konsesjon til 31.12.2021):

- Liste av lokale radiostasjoner for region 6

Det finnes flere alternativer for å lytte til radio på ulike enheter. For eksempel kan mobiltelefonen brukes til å spille av nedlastede podcaster eller strømme radio direkte hvis man har god 4G-dekning og en stor datapakke. Hjemme kan radiokanaler mottas gjennom TV-dekoderen eller en hvilken som helst enhet med internettilgang og høyttalere eller hodetelefoner for avspilling.

Overgangen til DAB kan virke kostbar, spesielt for bilbrukere. En rimeligere løsning er å montere en DAB-adapter i bilen. Dette er en liten enhet som festes på dashbordet og finner en ledig FM-frekvens på den eksisterende radioen. Alternativt kan man koble mobiltelefonen til AUX-inngangen eller bruke Bluetooth for å lytte til radio gjennom bilhøyttalerne. Det er viktig å være oppmerksom på dataforbruket ved å lytte til radio gjennom mobilen i bilen.

Det er også verdt å merke seg at flere radiokanaler har fått forlenget FM-konsesjonen ut 2021, inkludert radiostasjonen radiOrakel. De vil fortsette å sende på FM-båndet fra Blitzhuset i Pilestredet.

Overgangen til DAB har allerede vist seg å gi lyttere nye favorittkanaler og et bredere utvalg av programtilbud. Til tross for noen utfordringer i overgangsperioden, vil mulighetene for å nyte radiofortellinger og musikk være like tilgjengelige som før.

Se også

Nyheter 08.05.2024, 20:18 12
Kommer Pixel Watch til Norge?
Nyheter 11.02.2024, 16:04 47
Hvem kjøpte Twitter?

Folk spør også

Når stenger FM-nettet?

Norge er det frste, og per 2023 det eneste landet i verden som har slukket det riksdekkende FM-nettet.

Fullstendig svar på no.wikipedia.org


Hvor mange radiokanaler har NRK?

NRK ble etablert i 1933 som et radioselskap. I 1960 startet NRK TV-sendinger, og fra 2000 omfattet virksomheten ogs tilbud p nett. NRK har i 2022 tre riksdekkende TV-kanaler: NRK1, NRK2, NRK3/NRK SUPER, og fire hovedkanaler p radio, P1, P1+, P2 og P3, i tillegg til en rekke nisjekanaler.

Fullstendig svar på snl.no


Hva er forskjellen mellom FM og DAB?

DAB-lyden blir ikke forstyrret av refleksjoner og leverer stabilt mottak s lenge signalstyrken er over minimum niv. Nr signalstyrken kommer under minimum, blir imidlertid lyden borte, til forskjell fra p FM, der hrbar lyd opprettholdes ved lavere signalstyrker som etter hvert blir borte i sty.


Videoer

Slutten på FM-radio i Norge (HBO)

Radio 1 Oslo intro 1988