Intel Arc lansert: Nå skal selv syltynne PC-er få kraftig grafikk

99

Les om Intels nye grafikkortserie Arc som gir kraftig grafikk til både tynne og avanserte bærbare datamaskiner. Utforsk Arc 3, Arc 5 og Arc 7-seriene og oppdag Intels inntreden på grafikkortmarkedet. Videreutvikling og kommende serier som inkluderer Alchemist, Battlemage, Celestial og Druid blir også presentert.

Introduksjon

Når det kommer til grafikkort og ytelse i datamaskiner, er det vanligvis bare to produsenter som blir nevnt - Nvidia og AMD. Men nå har Intel endelig tatt steget inn i konkurransen. Onsdag kveld avslørte selskapet en rekke nye grafikkort, spesielt designet for bærbare datamaskiner, som allerede er klare for markedet.

Tidligere kjente vi til Nvidias "GeForce" og AMDs "Radeon", men nå introduserer Intel sitt eget merkenavn for grafikkort - "Arc". Den første serien som ble avduket er Intel Arc "A-Series", spesielt utviklet for bærbare datamaskiner. Denne serien kommer i tre ulike nivåer: Arc 3, Arc 5 og Arc 7.

Intel Arc lansert: Nå skal selv syltynne PC-er få kraftig grafikk - Tek.no
Bildekilde: www.tek.no

Arc 3 - Grafikkort for tynne og slanke bærbare

Blant de nye Intel Arc-kortene er Arc 3 den svakeste varianten og er ment for bruk i tynne og slanke bærbare datamaskiner. Denne serien består av to modeller - A350M og A370M.

A350M har seks "Xe"-kjerner, som kan sammenlignes med Nvidias "Cuda"-kjerner og AMDs "Stream"-prosessorer. Disse kjernene gir kortet en imponerende beregningsevne. A350M har også seks strålesporingsenheter. A370M-modellen derimot, har åtte Xe-kjerner og åtte strålesporingskjerner, noe som gir enda bedre ytelse.

Et viktig aspekt ved Arc 3-serien er at de trekker relativt lite strøm. A350M bruker kun 25W, mens A370M bruker 50W. Dette gjør dem ideelle for bruk i tynne og energieffektive bærbare datamaskiner.

Endelig har Arc ankommet
Bildekilde: www.cw.no

Arc 5 og Arc 7 - Kraftigere grafikkort for mer avanserte bærbare

Selv om kun Arc 3-modellene er tilgjengelige fra starten, har Intel også planer om å lansere Arc 5- og Arc 7-modellene til sommeren. Disse modellene vil være rettet mot dyrere og mer avanserte bærbare datamaskiner.

Se også

Nyheter 12.05.2024, 01:28
Er 100gb mye?

Ytelse og konkurransedyktighet

Med Intels inntreden på grafikkortmarkedet oppstår det naturligvis spørsmål om ytelse og konkurransedyktighet. Intel har uttalt at de ikke har planer om å lansere komponenter for "ultra-entusiaster" foreløpig.

Under presentasjonen viste Intel sammenligningsgrafer mot sin egen integrerte Iris Xe-grafikk, som brukes i årets Core i7-1280P-brikke. Det ble ikke vist direkte sammenligninger med Nvidia- eller AMD-bærbare GPU-er, eller Apples imponerende M1-brikke.

Intel kunne likevel stolt presentere at deres dedikerte grafikkort er betydelig kraftigere enn deres egen integrerte Xe-grafikk. Nøyaktig ytelse og sammenligning med relevante konkurrenter vil imidlertid være avhengig av praktisk testing og tilgjengelighet av maskiner utstyrt med Arc 3-grafikk.

TEST: Huawei Matebook X - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Videre utvikling og kommende serier

Bortsett fra Arc 3, 5 og 7 for bærbare datamaskiner, har Intel også planer om dedikerte grafikkort for stasjonære datamaskiner. Selv om disse ikke ble fokusert på under presentasjonen, har Intel "teaset" ett av disse kortene og antydet at de kan være overraskende kraftige.

Intel Arc Alchemist er den første familien med Arc-kort og skal konkurrere mot Nvidias Ampere-baserte RTX 30-serie og AMDs RDNA2-baserte RX 6000-serie. Tidligere rykter indikerte at det beste Arc Alchemist-kortet ville kunne matche Nvidias RTX 3070 i ytelse, men en ny databaseoppføring antyder at det kan være enda bedre.

Ifølge oppføringen, som angivelig stammer fra et Arc Alchemist-kort, viser ytelsen at det er omtrent 7,7 prosent bedre enn RTX 3070 Ti. Dette er gode nyheter for spillere, selv om det må tas forbehold om at syntetisk benchmark-ytelse ikke nødvendigvis gjenspeiler den faktiske spillytelsen.

Intel har allerede bekreftet at Arc-serien vil bli utvidet med tre nye familier etter Alchemist - Battlemage, Celestial og Druid. Hver av disse seriene vil introdusere ytterligere forbedringer og funksjoner.

TEST: Huawei Matebook X - Digi.no
Bildekilde: www.digi.no

Konklusjon

Intels inntreden på grafikkortmarkedet med Arc-serien vil bidra til økt konkurransedyktighet og utvalg for forbrukere. Med Arc 3, 5 og 7-seriene gir Intel kraftig grafikk til både tynne og slanke bærbare datamaskiner, samt mer avanserte modeller.

Mens ytelsen og sammenligningen med konkurrentene gjenstår å bli fastslått gjennom praktisk testing, gir de første indikasjonene et løfte om spennende muligheter for spillere og grafikkentusiaster. Intel har også vist frem Alchemist-serien, som kan konkurrere med Nvidias RTX 3070 Ti i ytelse.

Med planer om videreutvikling og kommende serier, er Intel Arc-serien definitivt noe å se frem til for de som ønsker kraftig grafikk i sine datamaskiner.